+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ağız Bakımı

Fırçalama

Ağız hijyeni sağlayabilmek için flor içeren diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır. İdeal fırça ağızda her bölgede temizlik yapabilecek şekilde kullanılabilmelidir. Fırça düz saplı, kısa başlı, kıl uçları yuvarlatılmış, hastadan hastaya değişiklik göstermekle beraber yumuşak ya da orta sertlikte olmalıdır. Fırçalar mutlaka üç ayda bir değişmelidir. Elektrikli fırçalar günümüzde pratik olarak görünse de düz fırçalar da yeterli ağız hijyeni sağlayabilmektedir. Hangi fırçalama metodu en idealdir? Diş eti çekilmesi olmayan kişilerde diş fırçalama metotlarından en etkililerden bir tanesi oluk metodudur.

Oluk metodunda fırçanın rahat hareket edebilmesi için ağız hafifçe açılır, üst çeneden başlanması tavsiye edilir. Üst çenede fırça kıllarının yarısı dişlerde yarısı dişetinde olmak üzere fırçaya 45 derece eğim verilir. İleri-geri ve yuvarlak hareketlerin birleşimi diş eti oluğu bölgesine girerek 5-10 kez tekrar edilir. Bir fırça boyu ileri gidilerek üst çenede tüm bölgelere uygulanır. İç bölgelere de aynı işlem uygulanır, ön bölgelerde rahat işlem yapabilmek için fırça dikey tutulabilinir. Dişlerin çiğneme yapan yüzeyleri de fırçalanır. Özellikle fırçalama sonrası sigara içenlerde aynı işlem kuru olarak tekrar edilebilinir.

Çocuğum için hangi diş fırçasını seçmeliyim, kaç yaşında diş macunu kullanmalıyım? Çocuğun ağız yapısına uygun, küçükbaşlıklı, yumuşak, sentetik yapıda kılları olan fırça en idealidir. Bebeklik döneminde ve 3 yaşına kadar olan dönemde diş macunu kullanımı önerilmemektedir. 3 yaşından sonra çocuklar için uygun olan flor oranı düşük diş macunları ile fırçalama yapmak en idealidir. Reklamlarda olduğu gibi çok miktarda diş macunu yerine ‘mercimek’ büyüklüğündeki diş macunu yeterlidir.

Günde kaç kez ne kadar süre diş fırçalamalıyım? Sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce 3 er dakika diş fırçalamak yeterlidir. Özellikle akşam yatmadan yapılan fırçalamalardan sonra yiyip içilmemelidir, unutmayın ki siz uyurken ağzınızdaki bakteriler daha çok çalışmaktadır.

Arayüz temizleyicileri Fırçalama metodu ve diş macunu ne olursa olsun arayüz temizliği sağlamaz. Arayüz temizliği için diş ipi, ara yüz fırçaları, kürdan, lastik uç, irrigasyon araçları, kimyasal araçlar kullanılır.

Diş ipi kullanımı - Yaklaşık 30 cm uzunluğunda kesilir. - Arada 10 cm kalıncaya kadar orta parmaklara sarılır. - Daha sonra arada 1 cm kalıncaya kadar baş ve işaret parmaklarıyla tutulur. - İp dişler arasında dik ve yere paralel olmalıdır. - Hangi tarafta temizlik yapılacak ise tersi yöndeki elin işaret parmağı ağız içine alınmalıdır. - Diş yüzeyi iyice sarması sağlanarak, yukarı aşağı 5-6 darbeyle temizlik sağlanır. - Aynı işlem tüm dişler için de uygulanır, girilen yerdeki iki dişin birbirine bakan yüzeyleri temizlenir. Arayüz fırçası Diş aralarına dudak veya damak bölgesinden girilerek ileri geri hareketlerle kullanılır. Gece yatmadan önce yapılan fırçalamalardan önce uygulanabilinir.  

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?