+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Çene Ağrıları

Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen çene ağrıları hem yemek yeme hem konuşma fonksiyonlarının olumsuz bir yönde etkilenmesine neden olabilir. Çene ağrısı; kulak ve eklem rahatsızlıklarının yanı sıra diş hastalıklarından veya çenede ortaya çıkan bozukluklardan kaynaklanabilir. Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu sorunun giderilmesi için ilk adım altında yatan nedenin tespit edilmesi ve bu doğrultuda bir tedavi planlanmasıdır.

Çene Ağrısı Neden Olur?

Çene ağrısı birçok kişi tarafından kulak ağrısı ile karıştırılmakta olup bunun en önemli nedeni iç ve orta kulak kaynaklı iltihaplanmalar ile aynı belirtilere neden olmasıdır. Bunun yanı sıra çene ağrısı, çene eklemlerindeki yaralanmalar ve anomaliler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Çenenin iki yanındaki eklemlerde oluşan travmalar çene ağrısına yol açabilir. Eklem ve kas bozukluklarına bağlı ağrılar; çene hareketini kontrol eden kaslardan, çene ekleminin yaralanmasından, aşırı uyarılmasından, genel eklem rahatsızlıklarından ya da çenenin hareketini kolaylaştıran disklerin yer değiştirmesinden dolayı ortaya çıkabilir. Çene eklemindeki hasarlar bruksizm ile çeşitli darbelere bağlı travmalara nedeniyle oluşabilir. Şiddetli bruksizm yani diş gıcırdatma sorunu olanlarda çene ağrısına boyun ağrısı, kulak ağrısı ve baş ağrısı da eşlik edebilmektedir. Çene Ağrısı Neden Olur? Bunun yanı sıra çene ağrısına neden olan başka etkenler de vardır. Bunlardan biri, gözlerin arka bölgesinde ortaya çıkan ve çeneye doğru yayılan küme baş ağrılarıdır. Çene ekleminin yanında yakınındaki sinüslere bakteri ya da virüs bulaşması halinde aşırı mukus oluşarak ağrıya neden olabilir. Bu tür sinüs problemleri sonucunda çene ağrısıyla karışan ağrılar ortaya çıkabilir. İleri düzeydeki diş enfeksiyonları ile alt ve üst çenede yer alan ve yüzün büyük kısmında hissetme yeteneğini sağlayan sinirlerin sıkışması sonucunda çene ağrıları meydana gelebilir.

Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

Çene ağrısının giderilmesi için öncelikle ağrının nedeni ve kaynağı tespit edilmelidir. Çene ağrısı genellikle cerrahi müdahale gereksinimi olmadan tedavi edilebilir. Yaygın olarak dişlerden kaynaklanan çene ağrısı için uygulanabilen çene ağrısı tedavileri şu şekildedir:

  • Üst ya da alt dişlere ağızlık yerleştirilerek uykuda diş sıkma problemi önlenebilir.
  • Ağızlık ve plak kullanımıyla sonuç alınamazsa kas gevşetici ilaçların kullanımı söz konusu olabilir.
  • Botoks enjeksiyonundan yararlanılarak çene kaslarındaki sıkışma ortadan kaldırılabilir.
  • Nadir olmakla birlikte çenedeki yapısal bozuklukların çene ağrısına neden olduğu durumlarda çene cerrahisinden yararlanılabilir.

Çene Ağrısı İhmal Edilmemelidir

Temporomandibular eklem; dişler, çene kemikleri, bağlantılı kaslar ve ligamentlerle birlikte kompleks fonksiyonel bir sistem oluşturduğu için diş hekimliğinde son derece önemli bir yer tutar. Makara şeklinde hareket eden temporomandibular eklem kayma hareketi yaptığında bu eklemin ağrısı sık karşılaşılan ve kompleks tedavisi olan bir sağlık problemidir. Temporomandibular eklem ağrısı yemek yeme, konuşma ve çene açıp kapama sırasında çenenin yanlarında ve şakaklarda ortaya çıkar. Temporomandibular eklem komşu yapılardaki bozukluklardan ve sistemik romatizmal hastalıklardan etkilenebilir. Bu nedenle ağrının kaynağının tespit edilmesi ve tedavinin bu doğrultuda planlanması çok önemlidir. Temporomandibular eklem ağrısı belirtileri arasında; kulaklarda çınlama, migren benzeri şiddetli ağrılar, çenenin sınırlı bir şekilde açılabilmesi, kilitlenmesi ya da yerinden çıkması, ağzın açılıp kapatılması sırasında gıcırdama ve tıkırtı sesi, baş dönmesi, boyunda ve yüzde ağrı, dişlerin üst üste kapatılması sırasında ağrı, esneme ve sakız çiğneme sırasında zorluk ve ağrı sayılabilir. Temporomandibular eklem ağrılarının tedavisinde kas spazmının giderilmesi için ağrı kesici ve kas gevşeticilerden yararlanılabilir. Kişiye özel olarak üretilen ağız içi plaklarla diş sıkma ve gıcırdatma sorunu giderilebilir. Gerekli durumlarda psikolojik danışmanlık gündeme gelebilir. Temporomandibular eklem içine özel bir yöntem kullanılarak kortizon ve/veya hyaluronik asit karışımı ilaçlar enjekte edilebilir. Ağrılara neden olabilecek romatizmal hastalıkların araştırılmasına ve cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir. Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?