+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Gingivitis (Diş Eti İltihabı) Nedir? Gingivitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gingivitis yani diş eti iltihabı en sık karşılaşılan ağız ve diş sağlığı problemlerinden biridir. Genellikle ağız içi hijyeninin yetersiz olmasından kaynaklanır. Sert bir diş fırçası kullanılması ya da diş ipinin aşırı zorlayarak kullanılması gibi nedenlere bağlı olarak gelişen travmalar, diş çürükleri, eskimiş dolgular, kötü oturan protezler, bazı antidepresanların ve antihipertansiflerin kullanılması, tümör gibi bazı hastalıklar ve hormonal dengesizlikler dolayısıyla da diş eti iltihabı oluşabilir.

Sağlıklı diş etleri genellikle sıkı kıvamlı, portakal kabuğu görünümünde ve soluk mercan pembesi renginde olur. Diş eti iltihabı olduğunda ise diş etlerinin kenarlarında şişkinlik, yuvarlaklaşma, diş formunda bozulma ile diş renginde mor ve kırmızı renginde bir değişim ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda ağız içi kanama ve ağız kokusu görülebilir. Eğer zamanında ve doğru bir tedavi uygulanmazsa bu sorun dişi destekleyen tüm dokuları etkilemeye başlar. İlerleme durdurulmazsa kemiğin de etkilenmesiyle Periodontitis sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. Diş eti iltihabı olarak adlandırılan gingivitis, periodontisin ilk aşaması olarak değerlendirilir ve hızla tedavi edilmesi gerekir.

Diş Eti İltihabı Tedavi Süreci

Başlangıç düzeyinde bir diş eti iltihabı sorunu yaşandığı durumlarda ilk olarak diş taşı temizliği yapılarak diş düzeyinde bulunan plak tabakası temizlenir. Daha derin bir plak oluşumu söz konusuysa diş temizliği tedavisine başvurulur.

Enflamasyonun azaltılması için gargara, diş eti ilacı gerekli durumlarda da oral antibiyotik reçete edilebilir. İltihaplanmanın şiddetinin arttığı durumlarda cerrahi müdahale ile diş etinin açılması ve temizlenmesi gerekliliği oluşabilir. Hastada doku kaybı görüldüğü durumlarda kemik tozu ve rejeneratif malzemeler gibi doku kaybı giderici malzemelerle bir tedavi süreci planlanır.

Diş etinde kayıp ve zedelenme meydana getirmesi riski bulunan diş eti iltihabı yalnızca ilaçla tedavi edilebilecek bir sağlık sorunu değildir. Gingivitis tedavisi uygulandığı süre boyunca hastanın kendisine ait dokularla bu bölgelerin tedavisi gerçekleştirilir. Aynı zamanda ikinci yara oluşumunun engellenmesine çalışılır. Estetik olarak bir kayıp yaşandığı durumlarda buna yönelik bir tedavi planlaması da yapılır.

Gingivitis tedavisi tamamlandıktan sonra hasta ağız hijyeninin önemi ve gerekliliği hakkında mutlaka bilgilendirilir. Hastanın yaşadığı sorun daha ciddi bir müdahale gerektiriyorsa hastanın  6-12 ay arasında gözetim altında tutulması ve  periodontolog takibine alınması önerilir. Yeni diş kayıplarının oluşmasını engelleyici önlemlere odaklanılır.

Diş Eti İltihabı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabı oluşumunu önlemenin ilk adımı doğru ve düzenli bir şekilde ağız temizliği yapılmasıdır. Diş ipi kullanımına ve periyodik olarak diş hekimine muayene olmaya özen gösterilmelidir. Yapılan araştırmalara göre sigara kullanımı diş eti iltihabı oluşma riskini iki kart artırmaktadır. Bunun nedeni sigaranın bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Şekerin az, temel vitaminlerin ve minerallerin ağırlıklı olarak yer aldığı sağlıklı bir beslenme programı uygulanması diş eti hastalıklarının oluşumunu engelleyen faktörler arasında sayılabilir.

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız

Bizi Instagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?