İmplant üstü protezler, implantın üzerine yerleştirilerek implant tarafından desteklenen sabit ...
Ağız ve Diş Sağlığı Gebelikten Nasıl Etkilenir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi hamilelik sürecinde yaşanan birçok değişim anne adayının ağız ve diş sağlığını etkileyebilmektedir. Bu değişimlerden en çok bilineni hormonel değişimlerdir. Bu hormonel değişimler anne adayının çürük yapıcı bakterilere karşı direnme şeklini değiştirebilir. Bu sebep ile de dişlerde ağrı ve iltihap oluşabilir.
Hormonel değişimlere ek olarak hamilelik sürecinin getirdiği mide bulantısı, kusma ve diğer mide rahatsızlıklarının gibi olaylar ağız içerisinde asit salgılanmasına sebep olur. Ağızdaki bu artan asit miktarı da diş ve diş etlerine zarar verebilmektedir.
Gebelik sürecinde vücutta gelişen diğer bir durum da kan dolaşımının artmasıdır. Bu durum dişlerde hassasiyete, diş etlerinin şişmesine ve ağrımasına sebep olabilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Eğer planlı bir hamilelik söz konusu ise hamile kalmadan önce ağız ve diş sağlığını en iyi hale getirmek hamilelik döneminde rahat etmek için oldukça önemlidir. Bu sebeple he günlük ağız bakım rutinleri ile ağız ve diş temizliği sağlanmalı hem de mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalıdır. Muayene sırasında gerekli görülen tedaviler var ise, bu tedaviler mümkünse hamile kalmadan önce yaptırılmalıdır. Bu hem hastanın hamilelikte psikolojik olarak rahatlamasını hem de diş dokularının hamilelik sürecinde daha güçlü olmasını sağlar.
Bilinenin aksine hamile iken diş tedavisi yaptırmanın hiçbir sakıncası yoktur. Dolgu, diş temizliği, diş çekimi gibi tedavilerin yanı sıra hamilelikte kanal tedavisi bile yaptırabilirsiniz. Hatta hamileliğin 13. Ve 27. Haftaları arasındaki süreçte diş tedavisi yaptırmanın çok daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece bebeğe zarar gelmemesi açısından gebelikte diş tedavileri sırasında röntgen çektirmemeniz gerekmektedir