Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği
Fissür Örtücüler
Fissür Nedir?
Çocuklarda sık şeker tüketimi olması ve yeteri kadar ağız hijyeni olmaması nedeni ile sık çürüklerle karşılaşılır. Diş yüzeylerine yapışan bakteri plakları asit üreterek çürüğe yol açar.Arka dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki gelişim olukları ” fissur ” olarak adlandırılır ve bu düz yüzeyli olmayan bölgeler bakteri plağı birikimi için çok elverişlidir. Ayrıca bu oluklar çürüğe daha yatkındır.
Çünkü;
Diş minesi bu bölgede diğer yüzeylere oranla daha incedir. Fırçalama ile diş yüzeyindeki besinler ve plak uzaklaştırılır ancak bu oluklar tek bir diş fırçası kılının bile giremeyeceği kadar dardır ve genellikle damla şeklindedir, bu nedenle en iyi diş fırçalama tekniği ile bile bu bölgedeki bakteri plakları tamamen temizlenemez.
Fissür örtücü nedir?
Fissur örtücüler, arka dişler üstündeki oluklara uygulanan şeffaf veya beyaz renkte sıvı biçiminde plastik esaslı maddelerdir. Diş minesine yapışarak çürük oluşumuna engel olur. Akışkan kıvamda olduğundan diş yüzeyindeki bu olukların içerisine tamamen akarak tutunur ve böylece diş yüzeyinden gereksiz aşınma yapmaya gerek kalmaz.
Fissür Örtücüler Nasıl Uygulanır?
Fissür çürükleri en çok çocuklarda ve gençlerde görülür.Yeni sürmüş daimi bir ve ikinci azı dişlerinde oluk çürüklerine sık karşılaşılır. Diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadığından ağrısız bir işlemdir ve sadece birkaç dakika sürer.
Bazı durumlarda ise dişin çiğneyici yüzeyinin bir kısmında çürük oluşmuştur diğer kısımlar ise sağlamdır. Bu durumda çürük olan bölgeye dolgu yapılır ve kalan sağlam fissurleri çürüğe karşı korumak için fissur örtücü uygulanır. (PRR yöntemi)
Fissür Örtücüler Ne Kadar Müddet Ağızda Kalır?
Fissür örtücüler yıllar sonra bile %85-90 oranında dişler üstünde kaldığı yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Diş gıcırdatma ve sert gıdaların sık tüketilmesi fissür örtücülerin daha çabuk kırılmasına ve dişlerin üstünden düşmesine neden olabilir. Fissür örtücülerin diş minesine bağlanma kuvveti, uygulama sırasında ne kadar iyi olursa, diş üstünde kalma ömrü de o kadar uzun olur. Her şeye karşın şayet fissür örtücü düşerse, çocuğunuzun dişi daha önce hiç fissür örtücü uygulanmamış bir dişten çok daha fazla çürüğe karşı dirençlidir. Fissür örtücü düştükten sonra fark edilip tekrar uygulanırsa çürüğe karşı koruma devam edecektir. Her şeyden önemlisi çocuğun ağız hijyenini sağlayabilmesidir, ağız hijyenine dikkat edilmezse dişler yinede çürüyecektir.