+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti ve Çocuk Diş Hekimliği

Ağız ve diş sağlığına bebeklik döneminden itibaren dikkat edilmelidir. Sağlıklı dişlere sahip olabilmek için bebeklik döneminden itibaren düzenli kontrollerin yapılması ve gerekli durumlarda yapılan müdahaleler ile ağız ve diş sağlığının korunması esastır. Doğumdan ergenliğe kadar yani 0 – 13 yaş aralığında ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanı pedodonti olarak tanımlanmaktadır.

Pedodontist Kimdir?

Pedodontist ya da pediatrik diş hekimi bebeklikten gençlik dönemine kadar bebek ve çocuk ağız sağlığı ile ilgili kontrol, teşhis ve tedavi süreçlerinde uzmanlaşan diş hekimleri olarak ifade edilebilir. Yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olunabilmesi için bebeklikten itibaren ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu noktada hem ailelerin hassasiyeti hem de pedodontistlerin doğru müdahaleleri büyük önem taşımaktadır. Bebeklerde süt dişleri 6. aydan itibaren çıkmaya başlar. Süt dişleri ya da geçici dişler 6-7 yaşlarından itibaren düşme başlayarak yerlerini ana dişlere bırakırlar.

Çocukluk döneminde süt dişlerine doğru bakımın uygulanması, çürük söz konusu olduğunda dişin konumuna ve durumuna göre gerekli tedavilerin yapılması yetişkin dişlerinin sağlıklı olabilmesi adına önem taşır. (1)

Pedodontistler Neler Yapar?

Pedodontistler bebeklikten itibaren gelişim çağına kadar yaklaşık olarak 0 – 13 yaş aralığında, bebeklerin ve çocukların ağız ve diş sağlığı özelinde tetkik ve tedaviler üzerinde çalışırlar.

  • Ağız ve diş sağlığı kontrolleri,
  • Diş temizliği ve florür tedavileri,
  • Diş yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi,
  • Uygun olmayan ısırma davranışının düzeltilmesi,
  • Diş hasarlarının onarılması,
  • Kanal tedavisi,
  • Biberon çürüğü tedavisi,
  • Fissür örtücü uygulamalar
  • Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi,
  • Diyabet, astım, saman nezlesi veya DEHB kaynaklı ağız sağlığı sorunlarının erken dönem teşhisi ve tedavisi pedodontistler tarafından uygulanan tedavilerden bazılarıdır. (2)

Süt Dişi Nedir?

Süt dişleri embriyonik aşamada gelişen ve çoğunlukla doğumdan 6 ay sonra çıkmaya başlayan geçici dişlerdir. 10 adet alt çenede, 10 adet üst çenede olmak üzere toplamda 20 adet vardır.

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde ilk dişler, geçici dişler ya da daha yaygın ifade ile süt dişleri başlangıç dişi olarak kabul edilir ve toplamda 20 adettir.

  • 4 adet birinci süt azı dişi,
  • 4 adet ikinci süt azı dişi,
  • 4 adet köpek dişi,
  • 4 adet yan kesici dişi,

4 adet merkezi/orta kesici dişi olmak üzere toplamda 20 adet diş bebeklik döneminde çıkar. (3) 20 dişin çıkış zamanları ve süreleri farklılık gösterir. Üst ve alt çenede çıkacak aynı dişlerin zamanlarında farklılık gözlenebileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde diş çıkışı genellikle 6. ay itibarıyla başlasa da bazı durumlarda gecikmeler olabilir. Bu süreyi genel olarak 6 – 12 ay aralığında ifade etmek doğrudur. Süt dişlerinin tamamının 33. ayda çıkmış olması beklenir.

Bebeklerde ilk çıkan süt dişi genellikle merkezi/orta kesici olarak tanımlanan alt çenedeki orta ön dişlerdir. Bu dişlerin sonrasında ikincil olarak yine alt çenede yan kesici dişler çıkar. Sonrasında ise üst kesici dişler gelir. (4)

Çocuklarda Diş Yapısı

Çocuklarda diş yapısı genel olarak yetişkin dişler ile aynıdır ancak ufak farklılıklar olduğunu söylemek mümkündür.

Diş Minesi: Mine dişleri koruyan sert dış yüzey olarak tanımlanabilir. Mine süt dişlerinde daha incedir ve bu da dişlerin deformasyona daha açık olmasını sağlar.

Renk: Süt dişleri daha beyaz gözükür bunun nedeni diş minesinin daha ince olmasıdır.

Boyut: Süt dişleri kalıcı dişlerden küçüktür.

Kök: Süt dişlerinin kök yapısı daha kısa ve incedir çünkü dökülmek üzere çıkarlar. (5)

Süt Dişi Neden Dökülür?

Süt dişleri yer tutucu görevi yapar. Pek çok memelide süt dişi ve kalıcı diş vardır. Bu durumun temelinde çene yapısı vardır. Süt dişleri yer tutucu olarak hareket ederler ve çenede kalıcı dişler için yer açarlar. Süt dişleri insanlarda genellikle 6 yaş civarında düşmeye başlar ancak tüm dişler bir anda düşmez.

Ana diş ya da kalıcı diş olarak ifade ettiğimiz dişler sürmeye hazır hale geldiğinde süt dişi kökü erimeye başlar ve diş dökülür. Bu şekilde kalıcı dişin yeri açılmış olur. (6)

Süt Dişi Tedavi Edilmeli midir?

Süt dişleri çoğu zaman geçici dişler olduğu için ihmal edilmektedir ancak bu kesinlikle ama kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır. Süt dişlerinin sağlıklı olması ağız ve çene yapısı açısından büyük bir önem taşır. Bunun yanı sıra sağlıklı süt dişleri bebek ve çocuk gelişimi açısından da büyük öneme sahiptir.

Süt dişleri ana dişlerin yerini tutarlar bu nedenle bakımı ve tedavisi yapılmadığı için kaybedilen süt dişleri yetişkin dişlerde şekil bozuklukları yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca süt dişleri çiğneme ve konuşma açısından büyük öneme sahiptir. Çocukların konuşma bozuklukları yaşamamaları, çiğneme sorunlarına bağlı gelişim sorunları yaşamamaları için süt dişlerinin sağlıklı olması gerekir. (7)

Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Süt dişlerii doğumdan sonra genellikle 6. ay itibarıyla çıkmaya başlar. Süt dişlerinin tamamı 2,5 – 3 yaşından itibaren çıkmış olur. Süt dişlerinin tamamen dökülmesi 12 yaşına kadar devam eder. İlk süt dişi dökülmesi yaklaşık olarak 6 yaşında gerçekleşir ve yetişkin dişler çıkmaya başlar. İlk süt dişinin dökülmesinden sonra süt dişleri sırayla dökülmeye ve yerine kalıcı dişler gelmeye başlar.

6 – 12 yaş aralığında ağızda hem süt dişleri hem de kalıcı dişler bulunur. (8) Bazı çocuklarda ilk çıkan kalıcı dişler azı dişleridir bazılarında ise kesici dişler ortaya çıkar. 13 yaşına kadar 28 adet kalıcı dişin büyük bir kısmının çıkmış olması gerekir. 20 yaş dişi olarak adlandırılan 4 adet üçüncü azı dişi ise 17 – 21 yaş aralığında çıkar ve toplam diş sayısı 32 olarak tamamlanmış olur.

20 yaş dişlerinin çıkması ile ilgili gecikmeler ve sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. (9)

Çocuklarda Diş Sorunları

Bebeklerde ve çocuklarda görülen yaygın diş sorunları hem dönemsel ağız ve diş sağlığı açısından problemler yaşanmasına neden olur hem de kalıcı dişlerin çıkışı ile ilgili olası sorunları gündeme getirir. Diş çürümesi, parmak emme, dil itme, erken diş kaybı, biberon çürüğü ve dudak emme gibi sorunlar çocuklarda yaygın görülen ağız ve diş sağlı problemleri olarak ifade edilebilir. (10)

  • Biberon Çürüğü

Erken çocukluk dönemi çürüğü, emzirme çürüğü ya da biberon sendromu olarak da adlandırılan bu durum bebek dişlerinin şekerli içeceklere ve şekere sık temas etmesi sonucunda meydana gelir. Emzirilen bebeklerin ağızlarında yutmadıkları süt ile uyumaları ya da sütü tutmaları halinde dişin çürüme riski ortaya çıkar.

Biberon çürüğünün engellenmesinde şekerli besin tüketimine dikkat edilmesi, emzirme ve beslenme sonrası bebeğin bir miktar su içmesi önemli bir yere sahiptir. Süt dişlerinin çürümesi diş apsesine ve vücudun farklı yerlerine enfeksiyon yayılmasına neden olabilir. (11)

  • Erken Diş Kaybı

Çürüme veya travmaya bağlı durumlara bağlı olarak erken diş kaybı meydana gelebilir. Süt dişlerinde erken diş kaybı kalıcı dişlerin hizalanmasında sorunlara neden olabilir. Dişin eğik, çarpık, yanlış hizalanmış olarak çıkması şekil bozukluğunun yanı sıra çiğneme sorunlarına ve temporomandibular eklem sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle erken diş kaybı mutlaka takip edilmelidir. Erken diş kaybın durumunda meydana gelebilecek sorunları engellemek için yer tutucu tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi düşen dişin tuttuğu alanın korunmasını sağlar. Bu sayede diğer dişlerin hizalanmasında bir sorun ortaya çıkmamakla birlikte düşen süt dişinin yerine gelecek yetişkin dişin yeri de korunmuş olur.

  • Diş Hassasiyeti

Süt dişlerinin minesi yetişkin dişlerine kıyasla daha incedir. Bu nedenle mine çok daha kolay aşınır ve hassasiyet meydana gelir. Bu durumun bir sonraki adımı da diş çürümesidir. Diş hassasiyeti çocuklarda beslenme sorunlarına neden olabileceği gibi diş kaybına da neden olabilir.

  • Diş Eti Hastalıkları

Çocuklarda diş eti hastalıkları üç farklı şekilde ortaya çıkar.

  • Kronik diş eti iltihabı
  • Agresif periodontitis
  • Genelleştirilmiş agresif periodontitis olarak ifade edilen bu sorunların mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

 

Kronik diş eti iltihabı: Parlak kırmızı renge sahip ve çok kolay kanayan diş etleri ile karakterizedir.

Agresif periodontitis: Genellikle ergenlik döneminde görülen bu sorun dişleri destekleyen dokular arasında yer alan alveolar kemik kaybı ile karakterizedir.

Genelleştirilmiş agresif periodontitis: Ergenlik döneminde ortaya çıkar ve tüm ağzı etkiler. Büyük diş taşları, plak birikintileri, iltihaplı diş etleri ve dişlerde gevşeme vardır.

 

  • Parmak Emme

Bebeklerin parmaklarını, oyuncaklarını ve emziklerini emmeleri normal ve sağlıklı bir durumdur. Ancak parmak emmenin belirli bir yaştan sonra devam etmesi kalıcı dişlerin hizalanmasında sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Emmenin sıklığına ve süresine bağlı olarak diş hizalanmasında problem, aşırı ısırma davranışı ve telaffuz sorunları ortaya çıkabilir.

  • Dil İtme

Dilin üst kısmının dudaklara doğru itilmesi davranışı dil itme olarak adlandırılır. Bu durum ön dişlerde baskı oluşmasına ve onların daha çıkıntılı durmasına neden olur. Dil itme konuşma ve ısırma sorunlarına neden olabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

  • Dudak Emme

Parmak emme ile benzer bir durumdur ve diş hizalarında bozulma, aşırı ısırma ve konuşma sorunları gibi problemlere neden olabilir.

  • Süt Dişlerinde Tutunma

Bazı durumlarda süt dişi gevşemez ve alttaki kalıcı diş aynı yerden çıkmaya başlar. Süt dişinin tutunması durumu aynı alanda iki diş olması veya kalıcı dişin bulunmaması sebebine bağlı ortaya çıkabilir.

Çocuk Diş Hekimliği Nedir?

Pedodontist ya da pediatrik diş hekimi olarak da adlandırılan çocuk diş hekimliği; bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen diş problemlerinin teşhisini ve tedavisini yapan alandır. Çocukluk döneminde süt dişlerinde çürük tüm çocuklarının %50’sinde görüldüğü bilinen bir sorundur.

Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan ağız ve diş sağlığı sorunlarının önüne geçilmesi hem gelişimsel sorunları hem de uzun vadede kalıcı dişlerde yaşanabilecek sorunları engellemeye yardımcı olur. Bebeklik ve çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığı üzerine uzmanlaşan kişiler çocuk diş hekimi olarak tanımlanır.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Alanlarda Çalışır

Çocuk diş hekimliği oldukça kapsamlı bir çalışma alanına sahiptir. Süt dişlerinin de mutlaka kalıcı dişler gibi bakım görme ihtiyacı olması, süt dişlerinde meydana gelen sorunların uzun vadeli zararları göz önünde bulundurulduğunda çocuk diş hekimliğinin çalışma alanları genişler.

  • Ağız ve diş sağlığı muayeneleri
  • Ortodonti
  • Koruyucu diş bakımı
  • Diş eti hastalıkları
  • Diş çürükleri çocuk diş hekimliği alanları arasında yer almaktadır.

Çocuklara Uygulanan Tedaviler

Flor uygulamaları: Flor çocuk ya da yetişkin diş minesinin güçlendirilmesinde kullanılan bir mineraldir. Uygulama süt dişlerinde minenin kalıcı dişlere kıyasla daha ince olması sebebiyle yapılır. Çocuk dişlerinin çürüme eğiliminin fazla olması sebebiyle yapılan flor uygulamaları ile dişin yapısı güçlendirilir. Jel yapıdaki flor dişlere sürülür ve yaklaşık 4 dakika sonunda ağızda biriken flor tükürülür. Uygulama 4 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Fissür Örtücü Uygulaması: Fissür diş yüzeyinde bulunan ve temizlenmesi zor olduğu için bakteri birikiminin meydana geldiği olukların adıdır. Fissür örtücü uygulama diş yüzeyindeki fissür adı verilen olukların bir jel ile örtülmesi ile yapılır.

Yer tutucular: Süt dişlerinin zamanından önce kaybedilmesi durumunda çevredeki dişlerin hizalarında değişim olmaması ve çıkması beklenen kalıcı dişin yer sorunu yaşamaması adına yer tutucular kullanılabilir. Yer tutucu uygulaması kayıp dişin tutması gereken alanı koruma amacıyla yapılır. Kayıp diş sayısına ve dişin durumuna göre tutucu sabit veya hareketli olarak tasarlanabilir.

Dolgu: Süt dişlerine dolgu uygulaması hem süt dişini hem de kalıcı dişin yerini korumak açısından tercih edilmektedir. Süt dişlerinin tedavi gereksinimi olmadığı inancı yanlıştır ve tedavi edilmemeleri uzun vadede ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle işlem sırasında diğer dişlere zarar verilmemesi önceliği ile süt dişlerine hassas bir şekilde dolgu yapılması ihmal edilmemesi gereken bir tedavidir.

Ortodonti Tedavileri: Gerekli olması halinde erken dönemde başlayan ortodonti tedavileri tercih edilebilmektedir. Süt dişlerinin tamamı dökülmeden veya kalıcı dişlerin tamamı çıkmadan önce ortodonti tedavisi planlaması yapılabilir. Ortodontik yaklaşım erken dönemde başlamalıdır. 3 – 4 yaşından itibaren ağız ve diş fonksiyonlarının izlenmesi ve çene yapısının gelişim süreçlerinin takip edilmesi gerekebilir. 7 yaşından önce ortodonti tedavisi ihtiyacının belirlenmesi mümkündür.

Çocuklarda ortodonti tedavisine başlanması için tüm süt dişlerinin dökülmesini bekleme gereksinimi yoktur. Ortodonti tedavileri her yaşta uygulanabilir olsa da erken dönemde başlayan tedavilerin uygulama süresi kısalırken tedaviler çok daha konforlu planlanabilir.

Kanal Tedavisi: Kanal tedavisi çocuklarda süt dişlerini kurtarmak amacıyla yapılabilen bir tedavi türüdür. Süt dişi kaybının önlenmesi esası ile tedavi yapılabilir. (12) Kanal tedavisinin çok hassas bir şekilde yapılması gerekir. Süt dişlerinin kökleri, ana dişlere kıyasla çok daha hassas ve kısa olduğu için tedavinin özenle ve mutlaka uzman hekimlerce yapılması gerekir.

Amputasyon Tedavisi: Bu tedavi kanal tedavisinden farklı olarak pulpanın enfekte olan, iltihaplanan ya da çürüyen kısmının çıkarılması ve kalan kısmının geride bırakılması esası ile yapılmaktadır. Çocuklarda amputasyon tedavisinin işe yaramaması durumunda kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gündeme gelebilir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi hem gelişimsel açıdan hem de ana dişlerin düzgün hizalanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Çocuklarda diş çürümesi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Çürük diş erken dönemde diş kaybına ve buna bağlı sorunlara neden olabildiğinden mutlaka tedavi edilmelidir ancak öncelik her zaman çocuklara ağız ve diş sağlığı eğitimi verilmesidir.

Çocukluk döneminde diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması ağız ve diş sağlığının korunması açısından büyük öneme sahiptir. Gerekli görülmesi halinde flor uygulamaları ve fissür örtücüler ile diş kaybına neden olabilecek durumların önüne geçilebilir. (13)

  • Yemeklerden sonra bebeklerin diş etlerini temiz ve yumuşak bir bez ile silmek,
  • Bebeklerin biberon ile uyumasına izin vermemek,
  • Bebeklerin emziklerine şeker içeren gıdalar sürmemek,
  • Bebeklerin şekerli besin tüketimine dikkat etmek,
  • 2 yaşından itibaren günde iki kez diş fırçalanmasına özen göstermek,
  • İlk süt dişinin çıkması ile birlikte ama en geç 1 yaşından itibaren düzenli diş kontrollerine başlamak bebeklerde ve çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumak için mutlaka yapılması gerekenlerdir. (14)

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital ölçü tipik olarak hastanın ağzına yerleştirilen ve diş veya dişlerin yüzey alanı üzerinde hareket ettirilen bir ağız içi kamera kullanılarak alınır. Çoğu dijital ölçü sistemi, ölçü görüntüsünü yakalanırken görüntülemek için bir hasta başı monitörü kullanır.


Ek olarak, çoğu dijital ölçü sistemi, nihai dijital izlenimi oluşturmak için görüntülerin bir araya getirilmesini gerektiren işaretle ve tıkla yakalamaya da dayanır. Ancak, bazı sistemler canlı görüntüleri dokunmatik ekranlı bir monitörde görüntülemek için üç boyutlu gerçek zamanlı video yakalama kullanır.

Bu canlı video yakalama, verileri bir araya getirmeye gerek kalmadan son dijital izlenimleri oluşturur. Hazırlanan dişlerin dijital görüntüsünü yakalamak yaklaşık bir buçuk dakika sürer. Karşı kemerdeki dişlerin izlenimi ise sadece 45 saniye alır.


Diş hekimi elektronik gerçek zamanlı görüntüyü incelerken, dijital ölçüyü elektronik olarak göndermeden önce olası hataların ekranda belirlenip düzeltilmesini sağlayacak daha fazla ayrıntıyı görmek için büyütebilir ve değiştirebilir. Teslimat iş akışı, diş hekiminin birlikte çalıştığı dijital ölçü sistemine bağlı olarak değişecektir. Diş hekimi için mevcut dijital ölçü sistemleri, yalnızca dijital ölçüler veya dijital hasta başı CAD/CAM sistemleridir. [6]

Dijital ölçüler şu anda diş hekimlerinin hastalar için diş restorasyonları oluşturma biçiminde devrim yaratmaktadır. Dijital ölçü, dişlerin bir haritasını oluşturan sanal bir taramadır. Diş hekimleri lazerleri ve diğer optik tarama cihazlarını kullanarak ağızdaki sert ve yumuşak dokuların sanal, bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir modelini elde edebilirler.


Bu dijital model, diş hekimlerinin geleneksel yöntemler olan ayna kullanmak, kalıp almak veya röntgen çekmek yerine hastanın dişlerini bilgisayar ekranında görmelerine olanak tanır. Bir ölçü alındıktan sonra diş hekimi dijital ölçüyü hemen protezlerin, kronların, köprülerin ve diğer restorasyon modellerinin hızlı ve doğru bir şekilde yapılabileceği bir laboratuvara gönderebilir.


Dijital bir izlenim, bir dizi dijital fotoğraf veya dijital bir video ile yakalanabilir. Her iki yöntem de ağızda hassas ölçümler alır ve ağzın net bir haritasını oluşturmak için dijital ölçü makinesinin yazılımı tarafından hemen bir araya getirilen çok sayıda küçük görüntü gönderir. Çoğu zaman hastalar bu görüntüleri koltuk başındaki bir monitörde görebilirler.


  • Diş hekimleri, kan ve tükürük alanını temizleyerek ve dişleri özel olarak formüle edilmiş titanyum dioksit tozuyla kaplayarak hastanın dişlerini taramalara hazırlar.
  • Daha sonra hastanın ağzında etkilenen bölgede hareket ettirilen bir ağız içi çubuk kullanarak bir dizi dijital görüntü veya video çekerler.
  • Dijital ölçü yazılımı, görüntüleri veya videoları saniyeler içinde bir araya getirir ve ölçü görüntüsünü bir hasta başı monitöründe görüntülerler.
  • Dijital görüntüleri inceler ve taramanın doğruluğunu onaylarlar.
  • Dijital ölçüler, hastanın kuron, protez ve köprü gibi restorasyonlarının oluşturulduğu diş laboratuvarına gö[7]


Dijital diş ölçüsünün ağız içi tarayıcı kullanılarak alınması 3 ila 5 dakika civarında tamamlanır.

CAD/CAM sistemleri, dolaylı diş restorasyonlarının ve sabit diş protezlerinin işlenmesine bir alternatif sunar. Dijital ölçülerin kullanılması, bir dizi klinik ve laboratuvar adımını ortadan kaldırarak, kişiye özel tıbbi cihazın nihai olarak hızlı ve etkili bir şekilde teslim edilmesini sağlar. [8]


CAD/CAM teknolojisi ve metal içermeyen malzemeler diş hekimleri ve diş laboratuvarları tarafından hastalara frezelenmiş seramik kronlar, kaplamalar, onleyler, inleyler ve köprüler sağlamak için kullanılır. Dental CAD/CAM ayrıca eksik dişleri değiştirmek için kullanılan dental implantlar için abutmentlerin imalatında da kullanılır.


CAD/CAM diş hekimliği için mevcut malzeme ve teknoloji yıllar içinde geliştikçe, hastaların bu dijital diş hekimliği biçiminden alabileceği restorasyonlar da gelişmiştir. Günümüzün CAD/CAM restorasyonları, daha önce işlenmiş restorasyonlara göre daha iyi uyum sağlar, daha dayanıklı ve daha doğal görünür.

Cerec, Ceramic Reconstruction’ın kısaltılmış halidir. Hızlı bir şekilde ölçü almak ve tam oturan bir dolgu oluşturmak için CAD/CAM teknolojisinden yararlanır. CEREC’in bir başka avantajı preslenmiş seramik ve metal yerine tek bir katı seramik malzeme bloğu kullanmasıdır. CEREC restorasyonları orta düzeyde çiğnemeye dayanabilir, böylece uzun yıllar dayanıklılığını korur.


Bir CEREC restorasyonunun ömrü, geleneksel yöntemlerle yapılan benzer çalışmalardan daha uzundur. Ek olarak, CEREC seramiğinin rengi, doğal dişlerinizin rengine daha yakındır ve bu da restorasyonunuzu neredeyse fark edilmez hale getirecektir. [9]

Cerec sistemi, dişin bilgisayar aracılığıyla tasarlanması ve CNC kullanılmasını içerir. Cerec dijital ölçü alımı olarak değerlendirilen bir sistemdir ve CAD metodu ile yalnızca tek seferde porselen blok kullanımına imkân verir. Bu sayede İnlay, kron ve laminaların tek seferde yapılması mümkündür. Porselen kaplama, lamina, dolgu ve köprü işlemlerinin uygulanmasını sağlayan Cerec sistemi pek çok yönden avantajlıdır.

Cerec kron, tek bir tacın en kısa sürede tamamlanması için gereken süreyi kısaltan bir bilgisayar teknolojisinin kullanılmasını içerir. Cerec, CAD/CAM teknolojisini kullanan ve kron yapan bir freze makinesini içeren İsviçre’de geliştirilmiş bir teknolojidir. Cerec kron seramik malzemeden üretildiğinden doğal dişler ile çok benzerdir.

Dijital diş tarama, geleneksel yöntemlerden farklı olarak dişlerin optik kamera ile taranması anlamına gelir. Daha sonra 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamına aktarılması da 3 boyutlu tarama yöntemiyle yapılır.

Dijital diş tarama diş hekimlerinin ağız içerisini detaylı bir şekilde görüntülemesine imkân verir. Dijital tarayıcı, bilgisayardaki bir kabloya bağlanan değnek benzeri bir aygıttan oluşur. Bilgisayar, diş taramasının nihai sonucunu sağlamaya yardımcı olan tarayıcı yazılımına sahiptir. Diş hekimi çubuğu hastanın ağzına sokar ve alt ve üst dişlerin köprüsünden kaydırır. Tarayıcı hareket ettikçe, bilgisayar hastanın ağız boşluğunun dijital bir izlenimini yakalar.


Dijital diş tarama kısa sürede doğru sonuçlar alma imkânı sunar. Daha iyi oturan restorasyonlar elde etmek için iyileştirilmiş bir görüntü kalitesi sağlanır. Rahatsız edici restorasyon malzemelerine duyulan gereklilik ortadan kalkar.


Hastalar için daha fazla konfor ve daha az endişe anlamına gelir. Hata olasılığını minimize eder. Gösterimleri dijital olarak depolamak, onları uzun süre saklamayı mümkün kılar, yerden tasarruf ve verimli kayıt tutma imkânı sağlar.

Dijital diş hekimliği kapsamında ölçülerin kolayca alınması ve dijital ortama görüntülerin aktarılması yoluyla gülme hattının, diş boylarının, renginin ve formunun hasta ile birlikte belirlenmesi mümkündür. Tüm dişler bir gün içinde hazırlanabildiğinden yapıştırılıp süreç tamamlanabilir. Ayrıca elde edilecek görünüm önceden hasta ile paylaşıldığından hasta memnuniyet oranı son derece yüksektir.


Geleneksel yöntemde ölçü maddeleriyle ölçü alınırken yaşanabilen mide bulantısı ve öğürme dijital diş hekimliği tedavi süreçlerinde yaşanmaz. Bu nedenle en hassas yapılı hastalarda dahi süreç konforlu bir şekilde ilerler.


Dişlerin tasarımı yapılıp ölçüleri ve renkleri belirlendikten sonra dijital printer teknolojisiyle ortalama 10 dakika içinde üretim yapılır. Hassas sonuçlar alınması sayesinde diş ve diş eti uyumluluğu yüksek restorasyonlar elde edilebilir. Aynı zamanda laboratuvar kaynaklı hatalar ortadan kaldırılır.

Dişlerdeki estetik sorunların giderilmesi amacıyla kullanılan porselen lamina, zirkonyum, indirekt nano-kompozit restorasyonlar ile metal desteksiz porselen kron ve köprüler gibi restorasyonlar CAD CAM teknolojisi ile üretilebilir.

Dijital diş hekimliği kapsamında gülüş tasarımı, estetik bir gülüşe sahip olmak için hastanın diş ve yüz orantısının derinlemesine analiz edilmesine imkân verir. Kullanılan ileri teknoloji ürünü dijital program sayesinde hastanın dişlerinin yanı sıra diş etleri, dudakları ile yüzü arasında doğal ve güzel bir gülüş tasarlanabilir.


Hastanın fotoğraflarının ve videolarının çekilmesinin yanı sıra kişisel beklentiler de değerlendirilir. Elde edilen ve dijital ortama aktarılan veriler bilgisayar yazılımları aracılığıyla incelenir. Hastanın diş, yüz, çene ve karakter özellikleri ön planda tutularak gülüş tasarımı yapılır. Bu tasarım hastanın ağzında test edilerek onay alınması halinde süreç başlatılır.

Dijital diş hekimliği kapsamındaki tüm işlemler lokal anestezi ile ya da anestezisiz gerçekleştirilir. İşlemler sırasında ağrı ya da sızı hissedilmez.

Dijital diş hekimliği kapsamında; preparasyonda keskin köşeler olduğu durumlarda ya da uzun köprülerde doğruluk oranı düşebilmektedir. Elde edilen görüntü, ağız ortamındaki nem, kan, tükürük, hasta ve hekimin hareketleri gibi çeşitli faktörlerden, tarama alanının uzunluğu ve hekimin sistemi kullanma tecrübesinden etkilenebilir.

Bazı sistemler dinamik oklüzyon kaydına izin vermez ve ağız içi tarayıcı sistemleri hala çok pahalıdır. Ayrıca bu yeni yöntemlerin öğrenilmesi için diş hekimlerinin saatler süren eğitime tabi tutulması zorunludur.

Dijital diş hekimliği uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek tedavilerde zirkonyum, kompozit porselen karışımı, porselen, lamina ve empress kompozit malzemeler diğer bir deyişle diş hekimliğinde kullanılan tüm materyaller dijital diş hekimliğinde kullanılabilir.

Kaynaklar

[1] https://coastaldentalcare.com.au/what-is-digital-dentistry/

[2] https://www.chisholmtraildental.com/blog/2018/08/08/what-is-digital-dentistry/

[3] https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/digital-dentistry

[4] https://www.aegisdentalnetwork.com/idt/2016/10/what-to-choose-conventional-methods-or-cad/cam

[5] https://brightdentistry.com/the-benefits-of-digital-dentistry/#:~:text=The%20Benefits%20of%20Digital%20Dentistry%20Include%3A&text=A%20better%20experience%20for%20patients,dental%20issues%20before%20they%20happen.

[6] https://www.yourdentistryguide.com/digital-impressions/#:~:text=The%20digital%20impression%20typically%20is,image%20as%20it%20is%20captured.

[7] https://blog.ddslab.com/dental-digital-impressions-explained#:~:text=A%20digital%20impression%20is%20a,soft%20tissues%20in%20the%20mouth.

[8] https://www.fdiworlddental.org/cadcam-dentistry

[9] https://www.discoverydentistry.com/blog/2015/09/what-is-cerec-and-what-are-its-benefits#:~:text=CEREC%20is%20the%20short%20term,can%20leave%20Discovery%20Dental%20sooner.

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?

Dt. Deniz İnce

Diş Hekimi
Detaylı Bilgi