Bir çok insan ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Diş çürüğü, diş ve diş ...
SIKÇA SORULAN SORULAR
Aslında profesyonel ve işinin ehli diş hekimleri genelde dişi kurtarmak için ellerinden geleni yaparlar. Ancak bazı durumlarda diş tedavi edilebilecek aşamaları çoktan geçmiş ve işlevsiz kalmış olabilir. İşte bu gibi durumlarda dişlerde ağrı olmaması, mevcut çürüğün daha fazla yayılarak diğer dişleri de çürütmemesi, implant tedavisine başlanması gibi sebepler ile diş çekimi yapılmaktadır.
Ortalama olarak 17-26 yaşları arasında gelişen, bazı kişilerde sıradan dişler gibi patlarken bazı kişilerde de yirmilik dişin üzerinin kemik ya da diş eti ile kaplanması ya da dişin çene içerisinde farklı bir konumda olmasından dolayı gömülü halde bulunan dişlerdir.
Evet, 20 yaş dişi çekilmesi gereken bir diştir. Çünkü çoğu yirmilik diş, konumu itibarı ile çene kemiğine ya da etrafındaki dişlere zarar verebilir. Buna ek olarak genellikler 20 yaş dişlerine diş fırçası ile erişmek normal dişlere erişmek kadar kolay değildir. Çoğu kişi 20 yaş dişini temizleyemediğinin farkında bile olmayabilir. Bu durum dişin etrafında bakteri ve yemek artığı oluşumuna neden olmakta ve hem yirmilik dişi hem de etrafındaki dişleri çürütmektedir. Tüm bu sorunlar normal bir ağızda yirmilik diş için yer olmamasından kaynaklanır. Ancak elbette istisnai durumlarda, yani 20 yaş dişinin kişinin ağız ve diş sağlığını tehdit etmediği durumlarda 20 yaş dişinin çekilmesine gerek olmayabilir. Bu konuda kesin bilgi sahibi olabilmek için bir diş hekimine muayene olmak gerekmektedir.
20 yaş dişi çekilmediği takdirde diğer dişlere baskı yaparak kaymalara ve en nihayetinde de çapraşıklıklara sebep olabilir. Bu çapraşıklar da çene yapısının olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca yirmilik dişler çekilmez ise enfeksiyona yol açabilir. Son olarak 20 yaş dişi çekilmediği takdirde şiddetli ağrılara sebebiyet verebilir. Bu ağrının sebebi 20 yaş dişinde meydana gelen çürük olabileceği gibi, 20 yaş dişinin yarattığı baskı ağrısı da olabilir.
Bir diğer çok merak edilen konu ise her ağız yapısında 20 yaş dişinin olup olmadığıdır. Herkesin yirmilik yaşı olmak zorunda değildir. Bazı insanlarda kalıtsal olarak yirmilik diş olmayabilir.
Bazı insanlarda hiç oluşmayan yirmilik diş, oluşan hastalarda toplam 4 adettir.