+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

İmplant Tedavileri

İmplant Tedavisi

Eksik dişlerin yerine koyulmasında kullanılan ve çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.Genellikle titanyum malzemeden üretilmekle birlikte günümüzde zirkonyumdan üretilen çeşitleri de vardır.Tek diş eksikliğinden tam dişsizlik durumlarına kadar pek çok vakada kullanılabilirler.

İmplant tedavisine neden ihtiyaç duyulur?

Diş eksikliği yaşayan hastalar günümüzde sıklıkla yapay diş kökü yerine geçen implantları tercih etmektedir.
İmplantlar tarafından desteklenen sabit ya da hareketli protezler ile kaybedilen dişleri geri kazanmak mümkün olabilmektedir
Önceden tek diş eksikliğinde yandaki dişlerin kesilerek köprü yapılması ile boşluk kapatılırdı.Dental implantlar sayesinde diş kesilmeden sadece mevcut boşluğa implant yapılarak boşluk doldurulmuş olur.

Tam dişsizlik durumlarında implant tedavisi olmadığı zamalarda takma diş ya da damak da denilen hareketli protez kullanımı hastalar için çoğu zaman zor oluyordu.Özellikle alt çenede tutucu yüzey olmadığından protezin çiğnerken ,konuşurken oynaması hasta konforunu azaltıyordu.

Böyle durumlarda hastanın isteğine ve kemiğin miktarın bağlı olarak ,implant destekli hareketli veya sabit protez yapabiliyoruz.

İmplant öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Tedavi planlaması yapabilmek için önce gerekli muayeneler rutin olarak her hastaya uygulanmalıdır. Basit bir panoromik film ön değerlendirme için yeterli olsa bile detayların görüntülenebilmesi ve oluşabilecek komplikasyonları minimuma indirmek için 3 boyutlu dental tomografi gereklidir.

Kemik kalınlığı ve miktrarı ölçümlenmelidir.Daha sonra, implantı ve protezini taşıyacak sert ve yumuşak dokular değerlendirilmelidir. Diş pozisyonlarına bağlı ogmentasyon(kemik yapımı) ihtiyacı olup olmadığı saptanmalıdır.

Hastanın sistemik rahatsızıkları,kronik hastalıkları ,sigara kullanımı ,alerji geçmişi detaylı değerlendirilmelidir.
İmplantın markası ,uygulanacak teknikler ve üzerine yapılacak protez hakkında hasta bilgilendirilmelidir.

İmplant tedavisi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

İnsan vücudu farklı biyolojilere sahip olabilmektedir.Bir kişinin kemik yapısı diğer bir kişiye benzemez.Cerrahi aşamasına geçildiğinde kemik yoğunluğuna göre implant tipi seçilebilir.
Cerrah operasyon esnasında önceden incelediği tomografi datalarına göre implantları yerleştirir.

https://www.youtube.com/watch?v=asgywnWXENw

Împlant tedavisinin aşamaları

Yumuşak ve sert dokular; kalite, miktar ve ogmentasyon gereksinimi açısından 3 boyutlu tomografi görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilmelidir. Diş pozisyonları düşünülerek yapılan bir değerlendirme ogmentasyon kararı açısından önemli rol oynar.

İmplant, doğru anatomik pozisyonda cerrahi ve biyolojik ilkeleri bozmadan yerleştirilmelidir.
Bundan sonraki aşama implantı yükleme işleminin geç mi yoksa hemen (immediyat) mı yapılması gerektiğidir. Restorasyon aşamasında, önceden kararlaştırılan ve onaylanan dişlerin formları, boyutları ve pozisyonları sağlanarak başarı elde edilebilir.Bu ilkeleri anlayarak ve bunlara uyarak hangi tedavinin başarılı şekilde sonuçlanacağı tahmin edilebilir.

İmplant kimlere uygulanabilir?

  • Çene gelişimini tamamlayan 18 yaş ve üstü kişilere uygulanabilir.
  • İmplant tedavisi kimlere uygulanmaz?
  • 18 yaş ve altı bireylerde uygulanmaz.
  • İmplant tedavisi kontrolsüz şeker hastalarına yapılmamalıdır.
  • HbA1c sınır değeri 7 ve üzeri olan hastalarda implantların kemik ile kaynama başarısı düşmektedir.
  • Baş boyun bölgesinden yakın zamanda radyoterapi yapılmış hastalara uygulanmamalıdır.

İmplant tedavisi hangi durumlarda risklidir?

  • Diyabet hastaları
  • Kronik kardiyovasküler rahatsızlıklar
  • Kemik gelişimi tamamlanmayan gençler
  • Hamilelik
  • Sigara tüketimi fazla olan kişiler
  • Alkol ve uyuşturucu madde bağımlıları
  • Hemofili ve bağışıklık sistemi sorunları gibi durumlarda implant tedavisi riskli bir müdahale olacaktır.
  • Kan sulandırıcı kullananan hastalarda işlem öncesi doktoruna danışılarak belli bir süreliğine bırakılması önerilir.

Her yaşta uygulanabilir mi?

18 yaş ve üstü çene yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanabilir.

İmplant ve kanser ilişkisi var mıdır?

Böyle bir ilişki hiçbir bilimsel çalışmada gösterilmemiştir.Güvenli bir tedavi yöntemidir.

İmplant Markası önemli midir?

İmplant markaları önemlidir.Uzun yıllardır varolan implant markaları ile çalışmak daha güvenli olacaktır.Geçmiş yıllara uzanan vaka çalışmaları yaparak başarısını takip eden ve kendini yenilemeye devam eden markalar hem implant hem de üst yapı seçeneklerinde çok başarılı olmaktadır.

Çene kemiğinin içine yerleştirilen ve bütünleşen titanyum vidaların markasını seçerken hastaların da bilinçli olması ve hekimine sormasını varsa belgesini almasını ve saklamasını tavsiye ederiz.

İmplant ilk muayenesinde ne yapılır,nelere dikkat edilir?

İmplantlar pek çok avantajı olmakla birlikte tedavi aşamasına geçilmeden önce vakaların iyice analiz edilmesi hastanın nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğuna karar verilmesi gerekir.

İmplant klinik muayenesi öncelikle ağız içi kontrol ile dişlerin, diş etlerinin ve kemiklerin durumu incelenir. Enfeksiyon,lezyon olup olmadığına bakılır, çürükler ve protezler incelenir.

Hastanın ağız hijyeni de bu muayene ile anlaşılabilir.

İncelenecek önemli hususlardan biri de çenenin kapanış pozisyonu olacaktır. Kapanış bozukluğu varsa yapılacak tedavi için bir engel teşkil edip etmeyeceği araştırılır.

Bu aşamadan sonra radyolojik muayeneye geçilir. Panoramik ve 3 boyutlu tomografiler ile elde edilen bulgular detaylı incelenir. En ve boy bakımından yeterli miktarına bakılır. İmplantın boyu ve şekli bu kemik yapısına göre belirlenecektir. Kemik yapısı yetersizse kemiğin kalınlaştırılması gerekecektir ve bu da tedavinin içeriğini, süresini ve zorluğunu ve bütçesini değiştirecek önemli bir husustur.

Hastanın genel sağlık durumu da ayrıntılı olarak incelenir. Tansiyon,Diabet gibi kronik rahatsızlıklarının olup olmadığı, alkol ve sigara alışkanlığı,kan sulandırıcı kullanımı olup olmadığına bakılır. Bunların her biri implant vakasının zorluk derecesini etkileyecektir.

Dikişsiz cerrahi mümkün mü?

Dikişsiz implant tedavisi mümkündür.Kemiğin boyu ,eni miktarı yeterli ve yumuşak doku da uygun ise 3 boyutlu tomografiler yardımıyla cerrahi bir şablon hazırlanır.Bu şablona uyarak hiç kesi yapmadan implant yerleştirilebilir.

Vücut implantı reddeder mi?

Titanyum doku dostu bir materyaldir.En başta iyi bir vaka analizi yapıldığında ,hastaya doğru tedavi uygulandığında kaybedilmesi mümkün değildir.Hastaya ve hekime bağlı bir çok faktör vardır.Bunlarla ilgili oluşabilecek problemlerde implant kaybı olabilir.

İmplant fiyatları nasıl belirlenir?

İmplant fiyatlarını etkileyen birçok faktör vardır.
İmplant fiyatları vakaya göre ,implantın markasına ,kemiğin yapısına ,doktorun deneyimine ve tecrübesine göre değişebilir.
İmplant tedavisinin fiyatları , uygulamayı yaptırmaya değip değmeyeceğiyle ilgili sorular hastalar tarafından diş hekimlerine sıklıkla soruyorlar. İlk bakışta yüksek bütçeli gibi görünse de ilerleyen dönemde kullanıcıya sağlayacağı düşünüldüğünde aslında buna değecek bir bedel olduğu ortaya çıkıyor.

https://youtu.be/f7xXVyhZ0zw

İmplant pahalı bir tedavi midir?

Diş tedavisi fiyatları içinde impant tedavisi ücretleri biraz daha fazla . Ancak şunu düşünmek gerekir ki kaç yıl geçerse geçsin implantın altyapısı olan titanyum yapı sabit kalacak, yalnızca üzerindeki porselenin değişmesi gerekecektir. Uzun vadeli düşünüldüğünde iyi bir marka ve doğru tekniklerle yapılan bir implant uzun yıllar size hizmet edecektir.Bu durum gerek maddi gerekse manevi anlamda yararınızı olacaktır.

Tek diş eksikse implant mı ? Köprümü?

Tek dişi eksikliğinde implant ya da üç üye bir köprü tedavisi arasında seçim yapmak durumunda kalındığında köprü tedavisini seçtiğinizi varsayalım.Ancak, diş küçültülüp, üstü porselenle kaplandığında o diş madde kaybetmiş oluyor .10 belki 20 yıl hiçbir sorunla karşılaşmadan kullanabiliyorsunuz fakat daha sonra, kanal tedavisi yaptırma, porselenleri yenileme belki diş kaybı gibi daha büyük problemlerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz.Dolayısıyla implant kesinlikle daha iyi bir seçenek olacaktır

İmplant uygulanırken ne kadar ağrı duyarım?

Lokal anestezi altında implant uygulaması yapılırken ağrı hiç hissedilmez.Çok sayıda implant yapılacaksa ,hastamızın öğürme refleksi varsa,ya da aşırı korkusu varsa sedasyon ile de implant operasyonu yapabiliyoruz.

Diş çekimi yapılıp aynı seans implant uygulaması yapılabilir mi?

Evet ,yapılabilir.Ancak bunun için bazık koşulların sağlanıyor olması gerekir.Çekilen dişin iltihabı ,kök ucunda lezyonu olmaması gerekir.Çekildikten sonra kemiğin yeterli olması implant vidası için desteği sağlayabiliyor olması gerekir.Bunun için de diş çekiminin atravmatik yapılmış olması önemlidir.

İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa nasıl bir yöntem uygulanır?

İmplant cerrahisinde kemik varlığı en önemli faktörlerden biridir.Kemik yetersizliği durumunda günümüzde kemik yapım teknikleri ile başarıyı sağlamak mümkündür.İleri cerrahi teknikler kemik yapımında çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Kemik tozu uyguluması nedir?

Kemik tozları bir çok işlemden geçirilmiş hazır toz haline getirilmiş kemik parçacıklarıdır.İnsan kaynaklı,sığır kaynaklı olabildiği gibi yapay ,sentetik olanları da vardır.Kemiğin eksik olduğu bölgelere uygulandıktan sonra dağılmaması amacıyla kollajen membranlar ve pinler ile sabitlenir.Belli bir bekleme süresi sonrası (4-6 ay)kemik oluşumu gerçekleşir.

Protezler yapılana kadar olan dönemde dişsiz mi kalacağım?

Geçici dişler yapılır ve bu süreci dişsiz geçirmemiş olursunuz.

Tedavi süresince antibiyotik kullanmam gerekecek mi?

İmplant operasyonunu takip eden günlerde 5 gün ya da 1 hafta kadar antibiyotik kullanımı gereklidir.Vakanın durumuna ,yapılan işlemlere göre ek ilaçlar da reçete ederiz.

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantın ömrünü belirleyen birden fazla faktör vardır.

  • Diş hekiminin iyi bir tedavi planının yapması,
  • Hastanın çene kemiğinin kemik yapısının iyi teşhis edilip doğru cerrahi yapılmış olması ,
  • İmplant üstü protezin doğru yapılmış olması ,
  • En önemli noktalardan biri hastanın ağız hijyenini maksimum düzeyde sağlıyor olması
  • Diş fırçalama,diş ipi kullanımı ,ağız duşu kullanımını yapıyor olması ,
  • Düzenli periyotlar ile diş hekimi kontrollerine gelmesi uzun dönem sağlık ve başarıyı etkileyen faktörlerden bazılarıdır.Olumlu şartlar sağlandığında hedeflenen implantların ömürlük olabilmesidir.

İmplant sonrası beslenme , ağız bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler

İmplant sonrası bakım çok önemlidir.Her ne kadar iyi tedavi yapılmış olursa olsun iyi bakılmadığında sorun yaşanabilir.

Düşen implant tekrar takılır mı?

Hayır ,böyle bir şey mümkün değildir.İmplant bir şanssızlık olmuş ve kaybedilmişse implant vidasının etrafı bakteri ve granulasyon dokularıyla kaplıdır.Artık implant özelliğini kaybetmiştir.Tekrar uygulanmaz.

İmplant tedavisinin alternatifi hangi tedavidir

Ben implant istemiyorum ,farklı bir tedavi arayışı içindeyim diyorsanız ,elbette alternatif yöntemler vardır.

Tek veya birkaç diş eksikliğinde yan dişlerin de yeterli sağlamlıkta olduğu durumlarda dişler kesilerek köprü seçeneği düşünülebilir.Eksik diş sayısının çok olması ve köprü yapılamaması durumunda hareketli çıtçıtlı protezler tercih edilebilir.
Bu uygulamalara da günümüzde talep vardır ve sıklıkla uygulanmaktadır.

Sigara içenler implant yaptırabilir mi?

İmplant yaptıran hastaların cerrahiden sonra ilk 48 saat sigara kullanmasını istemeyiz.Yara iyileşmesinde olumsuz etkileri olabileceğinden ilk operasyon sürecinde kullanılmasını istemeyiz.

Uzun dönem implant başarısına baktığımızda ise yine sigara kullanımının implant sağlığını etkilediğini söyleyebiliriz.Sigara içen hastalarımız da olası riskleri kabul ederek implant yaptırabilir.Ancak sigarayı mümkün ise bırakmaları yönünde telkinde bulunuruz.

Vücutta kemik erimesi varsa ağızda da kemik erimesi var anlamına mı gelir?

Vücutta kemik erimesi özellikle kadınlarda menapoz döneminde görülür. Ancak bu durum çene kemiklerinde de olacak anlamına gelmez.Çene kemiklerindeki erimeler diş eksikliği ,kistler,enfeksiyonlar gibi sebeplere daha çok bağlıdır.

Vücutta kemik erimesi olan hastalarda bizim daha çok önem verdiğimiz nokta kullandığı ilaçlardır.Bazı hastalara bifosfonat grubu ilaçlar reçete edilmektedir.Bu ilacın bizim cerrahi işlemlerimizde oldukça dezavantaj yaratabilmektedir.Hatta bu tür ilaçları kullanan hastaların kan değerlerine bakarak implant işlemlerini erteleyebiliyoruz.

İmplant uygulamasında başarısızlık görülebilir mi?

Sağlığı ilgilendiren her operasyonun başarısızlık riski vardır.Sadece implant için geçerli değildir.Vakanın iyi analiz edilmesi,özenli çalışılması,kurallara uyulması ,doğru tekniklerin ve ekipmanların kullanılması başarısızlık riskini minimuma indirecektir.

İmplant cerrahisi sırasında ne tür komplikasyonlar görülür?

İmplant cerrahisinde 3 boyutlu tomografi ile başlamak çok önemli bir adım olacaktır.Sinire yakın ,sinüse yakın durumlarda bu analizler yapılmadan başlanırsa sinir hasarı ,uyuşukluk kalması,sinüs yırtılması ,implantın anatomik komşuluklara hasar vermesi gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.Ancak bu durumların önüne geçmek için baştan analizleri doğru yapmak yeterli olacaktır.

Sinüs lifting nedir?

Üst çenede arka dişler maksiller sinüs dediğimiz anatomik boşluğa yakın olabilir.Dişler çekildikten sonra uzun süre beklenirse boş bekleyen bölgede sinüs zarı aşağı sarkar ve bazen sadece geriye birkaç mm kemik kalır.Böyle durumlarda sinüs zarı yukarı kaldırılarak kemik tozu eklenir ve yeniden kemik oluşumu sağlanır .Böylece istenilen boy ve çapta implantlar o bölgeye yerleştirilir. Bu işlemi yapabilmek için sinüslerin sağlıklı olması gerekir.

İmplant tedavisinden çok korkuyorum, nasıl yaptırabilirim?

Aslında implant tedavisi çok basit bir uygulamadır.Kemik yeterli olduğunda neredeyse dolgu işlemi kadar kolaydır ve hastalar hiçbir ağrı acı hissetmezler.Ancak yine de ‘’ben korkumu aşamıyorum’’ diyen hastalar için sedasyon yapılabilir.Sedasyon işlemi ile rahatlıkla yaptırabilirler.

Kaybedilen her diş için bir implant mı gerekir?

İmplantların arası köprü oluşturacak şekilde yapıldığından eksik her dişin yerine implant yapılması gerekmez.Önemli olan implantların taşıyabileceği ,yükü karşılayabileceği şekilde planlama yapmaktır.

İmplantların sağladığı yararlar nelerdir?

Bir diş kaybettiğimizde aslında yalnızca bir diş kaybetmiş olmayız.Eksik bir diş bile çiğneme fonksiyonunun azalması ,estetik kaybı,konuşma bozukluğu ,yanak desteğinin azalması ,ağızdaki diş diziliminin bozulması gibi sorunlara yol açabilir.Eksik dişler çoğaldıkça da yerine koyma ihtiyacı giderek artacaktır.

Hiç dişim yok minimum kaç tane implant yaptırmalıyım?

Tam dişsizlik durumunda çenenin büyüklüğüne ve kemik duruma göre genel olarak minimum 4-6 arası implant ile sabit protez yapabilmek mümkün olabiliyor.

Böylece hastalar kaybettiği çiğneme,ezme koparma fonksiyonlarını ve estetik görüntüsünü tekrar kazanmış olur.Tam dişsizlikten sabit protez kullanıma geçen hastaların yaşam kalitesi ve özgüveni de önemli ölçüde artmaktadır.

Damak (hareketli) protez kullanan hastalarda implant tedavisinden yararlanabilir mi?

Tam dişsizlik durumunda sabit değil bu kez hareketli bir protez planladıysak daha az sayıda implantla kullanılacak protezin konforunu arttırabiliyoruz.

Hareketli protezler için alt çenede 2-4 implant, üst çenede ise 4 implant kullanılması genelde yeterli olmaktadır.Böylece hareketli protez bile kullanılsa implant desteği ile kullanım etkinliği artacak ,çiğneme fonksiyonuna pozitif yönde katkısı olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=Lm69vtuxqTk

İmplant tedavisi ile diş estetiği elde edebilirmiyim ,doğal diş gibi görünür mü ?

İmplantolojinin ilk yıllarından itibaren odaklanılan en önemli nokta, implantların kemiğe kaynamasındaki başarıydı. Günümüzde artık bu durum daha kolay elde edilebilir ve başarısı önceden tahmin edilebilir bir kavram olmuştur. Bu nedenle artık implantolojide estetik kavramlar ve uzun dönem başarı daha önemli hale gelmiş ve estetiği yakalamak için yeni tedavi seçenekleri geliştirilmiştir.

Bu tedavi seçeneklerinin çoğu kesin sonuçlar veren araştırmalarla desteklenmiştir; bazılarıysa çokça vaka çalışması yapılmış ancak uzun süreli klinik takibi olmayan çalışmalardır.

Tedavinin asıl amacı hem estetik ve fonksiyonel olarak kabul edilebilir dişler yani protezler yapmaktır..

Finalde hastalar dilediği besini çekinmeden yiyebileceği ,konuşurken gülerken hoş görüneceği ,kısacası yeni bir hayata merhaba diyeceği yepyeni dişlerine kavuşmuş olur.

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü sabit protezler (kaplama ve köprüler), tek bir diş eksikliğinden, tam çene dişsizliğe kadar değişebilen durumlarda yapılabilen ve implant üzeri parçalara (abutment) yapıştırılarak ya da vidalanarak sabit halde kullanılan protezlerdir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde implant üstü protez ölçülerimizi dijital tarayıcılarla alabiliyoruz ve vidalı üst yapı protezlerimizi hızlıca yapabiliyoruz.

İmplant üstü protez ölçüsü nasıl alınır?

İmplant üstü ölçü alırken temel olarak 2 yöntem vardır.

  1. Klasik analog ölçüler
  2. Dijital ölçüler

Dental implant işlemleri göz önüne alındığında, implantlar ile onları çevreleyen dokuların hassas bir şekilde aktarımının/kopyalanmasının sağlanabilmesi hem tedavi planlaması hem de protezlerin hazırlanmasında son derece önemlidir.

Analog Ölçü Nedir?

Diş implantlarının konumlarının kaydı içi çok uzun yıllar geleneksel ölçü yöntemleri kullanılmıştır. Bu amaçla implantın üzerine bir ölçü parçası takılır ve kıvamlı bir ölçü maddesi ağızda sertleşmek üzere ağıza yerleştirilir. İmplantların ölçüsünün net ve hatasız alınabilmesi için ölçü malzemesinin boyutsal olarak değişikliğe uğramaması gereklidir.

Analog yöntemle alınan ölçüler ile fiziksel olarak bir alçı model hazırlanır.Ağızdaki yapıların hassas bir şekilde ölçülenmesi ve kopyalanması işlemi, dişlerin anatomik farklılıkları ve açılanmaları nedeniyle farklı yerlerdeki girinti-çıkıntıların olması, hareketli ve hareketsiz yumuşak dokuların varlığı nedeniyle karmaşıktır.

Ağız ortamı tükürük ve diş eti sıvısı nedeniyle doğal olarak ıslaktır; bu nedenle de şekil ve sınırların sapma olmadan hatasız olarak kaydedilmesi oldukça güç olabilmektedir. Aynı zamanda ölçü malzemelerinin farklı özellikleri, kaşık yapısının sertlik derecesi, hasta hareketlerinden veya bulantı refleksi ölçü hassasiyetini azaltabilmektedir.

Geleneksel ölçü malzemeleri ağızdaki ıslaklık ile uyumlu davranabilmek için suyu seven yapıdadır ve ağızdan çıkartırken kolay çıkartılabilmesi ve şeklini koruyabilmesi için de genellikle elastik özellikler içerir. Ölçüsü alınması gereken alanlar belirlenirken genellikle yapılacak olan protez tipi baz alınır. Hareketli bir protez planlanıyorsa, hazırlanacak olan protezin hareketli dokulara kadar uzanmasını önlemek için sınırları çok iyi belirlenmiş bir ölçü almak gerekir.

Daha sonra alınan ölçü kayıtlarının içerisine alçı dökülür ve model elde edilir. Modelin elde edilmesi sırasında da netlikte bozulmalar görülebilir. Alçı sertleşirken büzülmeler ,alçının suyunun fazla ya da az koyulmasına bağlı hatalar, alçı içeriğinde iyi karışmamaya bağlı yapısal bozukluklar olabilir.

Dental implantlar gibi hareket etmeyen yapıların üzerine hazırlanan protezlerde, yukarıdaki sebeplerle olabilecek hatalar nedeniyle hazırlanan protetik üst yapının ağızda uyumsuzluğu görülebilir. Bu durumda işin tesliminde gecikmeler, ek maliyetler ve hasta memnuniyetsizliği nedeniyle diş hekimi zor durumda kalabilecektir.

Dijital Ölçü Nedir?

Dişhekimliğinde protez alanında CAD/CAM kullanılmaya başlanması ile iş akışındaki ilk adım ağız içi dokuların dijital olarak taranabilmesidir.Tarama ile önemli yapıların dijital ortama aktarılması geleneksel yöntemlere oranla çok daha doğrudan bir işlemdir ve daha az sapma gösterir

Geleneksel ölçü yöntemleri diş implantına takılan ölçü parçasının kaydını almaktadır. CAD/CAM bir protez üretimi öncelikle ilgili ağız içi dokuların dijital ortama aktarılmasını gerektirir. Dijital ya da "sanal" çalışma modeli daha sonraki aşamalarda bilgisayar ortamında kullanılacaktır.

Diş implantları taranırken, boyutları ve şekli daha ön ceden net olarak belirlenmiş olan bir tarama parçası (scanbody) geleneksel ölçü parçasının yerine implantin üzerine takılır. Tarama parçası genellikle PEEK malzemeden üretilmiştir ve CAD yazılımı tarafından hemen tanınabilecek şekilde tasarlanmıştır. Daha sonra uygun tarama sonucu dijital bir dosya haline getirilerek CAD/CAM için özelleşmiş yazılımlar tarafından işlenmek üzere dışarı aktarılır.

Dental implantlar alveoler kemik içerisinde hareket etmeyen cisimler olduğundan, ölçü veya tarama işlemin deki herhangi bir hata protetik üst yapının uyumsuz olmasına neden olacaktır. Ağız içi tarama yöntemleri klinisyene zamansal ve ekonomik avantaj sağlayabilmek tedir. Ayrıca implant çevresindeki mukozal durum pasif halde kayıt altına alındığı için simantasyon hattı daha net belirlenebilmektedir.

Yakın Gelecekte Dijital Diş Hekimliğinde Nasıl Gelişmeler Olacak?

Dijital diş hekimliğinin en önemli hedefi, sanal hastanın yaratılabilmesi için gerekli olan tüm verilerin tek bir veri kümesi içinde toplanabilmesidir. Hastanın ilk randevusunda CBCT verileri, ağız içi tarama verileri ve yüz taraması verileri gibi tüm verileri kayıt altına alınabilmesi ve hastanın birbiri üzerine eklenen görüntüleri olarak tek bir data kümesinde toplanabilmesi ve bilgisayar ekranınızda hazır hale gelmesi diş hekimliğini hem hasta hem de hekim için daha pratik hale getirecektir.

Bilgisayar Yönlendirmeli İmplant Cerrahisi

Çevredeki anatomik yapıların dikkatle gözetilerek planlanan proteze göre implantların yerleştirilebilmesi, diş hekimliği için belirli bir süredir ilgi alanı haline gelmiştir. Arzu edilen estetik ve protetik sonuçların elde edilebilmesi ve gelecekte meydana gelebilecek olası komplikasyonların önüne geçilebilmesi için implantların proteze göre doğru konumlandırılmış olması Kapsamlı ve detaylı bir planlamanın yapılması çok önemlidir.

Genel anlamda başarılı bir diş tedavisi için ön şart olmakla birlikte, implant tedavisi için özellikle gereklidir. Diş hekimleri uzun süredir bu amaçla farklı planlama araçları kullanmaktaydı; artikülatörlere bağlanan çalışma modelleri, teşhis amaçlı yapılan model üzerinde mum çalışmaları, radyografilerde işaretleyicilerin kullanılması gibi.

Kılavuzlu implant yerleştirilmesi nasıl yapılır?

Kılavuzlu implant yerleştirilmesi işleminde cerrahi kılavuz sanal ortamda planlanmış olan implant yerleşiminin cerrahi sahasına aktarılabilmesini sağlamaktadır. Dijital olarak üretilmiş bir cerrahi kılavuzun tam olarak yerinde yerleşmiş olması ve klinik ile birebir uyumlu olması çok önemlidir.

İmplantın konumu belirlendikten sonra aynı sanal implant planlama programı ile cerrahi kılavuzun dijital planlaması da yapılabilir. Tasarım daha sonra ilgili cerrahi kılavuzun üretilmesi amacıyla üç boyutlu yazıcıda ya da kazıma ünitesine aktarılır.

3 boyutlu dental volumetrik tomografi(CBCT) nedir?Neden önemlidir?

Özellikle de geleneksel bilgisayarlı tomografi (BT) çekimlerine göre çok daha az radyasyon kullanımına ihtiyaç duyan konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (CBCT) diş hekimliği pratiğinde kullanılmaya başlaması önemli bir dönüm noktası oldu.

İmplant planlama yazılımları ile birleştirildiğinde, CBCT görüntüleri sayesinde komşu anatomik yapılar sanal ortamda gözetilerek yapılabilecek en iyi restorasyona göre implantların yerleşiminin planlanması mümkün olabilmektedir.

Elde edilen dijital veriyi kullanarak daha sonra CAD/CAM ile cerrahi kılavuzlar üretilebilecektir. Bu işlem aslında basitçe planlanan implant konumlarının hasta ağzına taşınabilmesini sağlamaktadır. Bu sayede çevre anatomik oluşumlar da korunmakta ve hasta için en uygun sonuçlar elde edilebilmektedir.

CAD-CAM ile üretilen kemik greftleri

Kemik artırımının iş akışındaki ilk basamak CBCT kullanarak hastanın kemik yetersizliğinin olduğu bölgenin sınırlarının üç boyutlu olarak belirlenmesidir. Özel bilgisayar destekli tasarım yazılımları ile kişiye özel blok kemik greftinin dizaynı hazırlanır.

İmplantolojide dijital diş hekimliğinin önemi nedir?

Ağız içi taramanın gelişen teknolojisi dijital dişhekimliği teknolojisi üzerinde genel anlamda etkili olurken, bilgi sayar destekli implant cerrahisi için özellikle çok etkili olmuştur. Ağız içi tarayıcılar dişlerin ve ağız içindeki dokuların yüzey özelliklerini kayıt ederek dijital iş akışın da çok önemli katkılar sağlamışlardır.

CBCT görüntüleri ile ağız içi tarama görüntüleri üst üste dişler ve benzeri diğer anatomik kılavuz noktalar aracılığıyla çakıştırılarak hastanın hem sert hem de yumuşak dokuları aynı anda dijital olarak görüntülenebilir. Planlanan protetik çalışma daha sonra bu verinin üzerine eklenerek protez yönlendirmeli bir implantasyon için gerekli olan üst yapı-yumuşak doku-sert doku değerlendirmesi yapılabilmektedir.

İmplant cerrahisi ile aynı gün diş takabilmek mümkün mü?

Yönlendirmeli cerrahi ile implantların yerleştirilmesinin bir avantajı da restorasyonun implantların yerleştirilmesinden önce üretilebilmesi ve implantların hemen yüklenebilmesine olanak sağlamasıdır. Teorik olarak, bilgisayar destekli planlama ile implantların finalde konumlanacakları yerler önceden bilinmektedir.

Bu durumda ,sonuç olarak elde edilecek olan implant konumları ve işlemden sonra elde edilecek ağız içi duruma göre üst yapının da sanal ortamda planlanabilmesi mümkündür. Bu bilgiler ışığında protetik üst yapının planlanması ve üretilmesi gerçekleştirilebilecektir.Bu da hastanın implant cerrahisini yaptırdığı gün geçici dişlerini hemen takarak klinikten dişli bir şekilde ayrılmasına olanak sağlar.

İmplant üstü protez yapımında hangi materyaller kullanılır?

Zirkonyum,emax ya da lityum disilikat ya da metal destekli yapılabilir.

Zirkonyum

Zirkonya polimorfik (çok biçimli) bir malzemedir; dört farklı kristalin yapı barındırır ve bu nedenle pek çok bilir kişi tarafından dental kullanım için çok uygun olduğu dü şünülmektedir: üst düzey sertlik, güçlülük, yıpranmaya karşı direnç, düşük ısı iletkenliği, düşük korozyon potan siyeli, mükemmel eskime özellikleri ve biyouyumluluk özellikleri ile zirkonyum günümüzde implant üstü protez yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.

Zirkonya implant dayanakları için, uzun dişsizlik alanlarının tedavisinde alt yapı malzemesi olarak, seramik kaplamalı restorasyonlarda alt yapı malzemesi olarak, ya da monolitik restorasyonlarda kullanılabilmektedir. Zirkonya tabanlı implant destekli restorasyonlarda elde edilmiş olan olumlu klinik sonuçlar ve estetik restorasyonlara yönelik giderek artan ilgi ve talep sonucunda zirkonyanin geliştirilmesi sürmekte ve restoratif bir malzeme olarak klinik kullanımı da yaygınlaşmaktadır.

Lityum disilikat

Lityum disilikat tabanlı malzemeler özellikle tek kuronlar için uygundur. Kristalize olmamış, mavi-mor renkli blok lar halinde ticari olarak satılmakta ve elmas frezler ile işlenebilmektedirler. Bu amaçla üretilmiş ve iyi bilinen bir malzeme olarak IPS e.max CAD (Ivoclar Vivadent, Schaan, Lihtenştayn) gösterilebilir.

Malzeme, kazıma işlemi sırasında gerekeceği için bir sabitleme pini eklenmiş küçük bloklar halinde üretilmektedir. Oldukça geniş bir renk skalası ve ışık geçirgenliği seçenekleri bulunmaktadır.

Metal Destekli Porselenler

Sıklıkla krom kobalt metal tercih edilmektedir.Seramik ile kolay bağlanabilen bu metal alt yapı CAD-CAM kazıma tekniği ya da klasik döküm tekniği ile uygulanabilmektedir.

İmplantları vücudun kabul etmemesi gibi bir durum olabilir mi?

Titanyum biyouyumluluğu yüksek bir materyaldir.Kemikle kaynama başarısı oldukça yüksektir.Yukarıda saydığımız tüm kriterlere dikkat edildiğinde tutmaması çok düşük bir ihtimaldir.

İmplant Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

İmplant yaptıran hastalar implantı yapay bir materyal olarak düşündüklerinde bir daha sorun çıkarmayacağını düşünebilirler,ancak implantlar da diş gibi bakıma ihtiyacı vardır.Aksi halde dişeti sorunları başlar ve ilerleyerek kemik erimesine sebep olur .Bu durum düzeltilmezse implant kaybına kadar gidebilir.

İmplant Diş Bakımı

  • İlk cerrahi sonrası bakım
  1. İmplant ameliyatından sonra ilk saatlerde kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaları önlemek için tampon yapılabilir.
  2. İlk gün soğuk jel kompress yapılmalı veya buzu bir havluya sarıp operasyon bölgesi aralıklı olarak soğutulmalıdır.Bu şişliği önlemek ve kanamayı azaltmak için idealdir.
  3. İlk 2 saat hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekir.
  4. İlk 2 gün aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinlerden kaçınılmalıdır.
  5. 2. günden itibaren gargara yapılması faydalı olacaktır.
  6. Operasyon sonrası doktorun reçete ettiği ilaçlar aksatmadan kullanılmalıdır.
  • Rutin Bakımlar

İmplant bakımınızı gerçekleştirirken fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanımına ve gargara yapmaya özen göstermelisiniz.Biz hastalarımıza ağız duşu kullanımını öneriyoruz.Ağız duşu cihazı ile dişler fırçalandıktan sonra yıkama yaparak protez kenarında altında kalan besinlerin artıkların çıkarılması sağlanır. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken sert hamlelerden uzak durmalısınız. Eğer size göre bir implant merkezi arıyorsanız kadıköyde bulunan diş sağlığı merkezimize bekliyoruz. İmplant Tedavisi Kadıköy

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?

Dt. Deniz İnce

Diş Hekimi
Detaylı Bilgi

Gülüş Tasarımı Nedir, Aşamaları Nelerdir?

Gülüş tasarımı sağlıklı ve güzel bir gülüş elde etmek için yapılan ölçüm ve analizlerdir.Finalde sahip olmak istediğimiz gülüşü en baştan tasarlamaktır. Gülüş tasarımı hastanın dişleri, ağzı ve yüzününü estetik olarak birbirine uyumunu sağlamak amacıyla yaptığımız bir çalışmadır. Kolay anlaşılabilmesi açısından 3 aşamaya ayıralım.

Değerlendirme Aşaması

Hasta ile hekimin bu süreçte uyum içinde olması önem taşır.Hastayı anlamayan bir diş hekimi ya da kendini ifade edemeyen bir hasta ile ne yazık ki iyi bir sonuç ortaya çıkması beklenemez.Bu konuda tecrübeli bir hekim hastaya sorular sorarak , örnekler göstererek hastayı yönlendirmeli ve bu aşamada nasıl bir gülüş hayal ettiğini anlayabilmelidir.

Karşılıklı görüşmeler sonrasında ağız içi fotoğrafları ve yüz fotoğrafları çekilir.Ağız içi ölçüleri alınır.Panoromik röntgen çekilerek hangi tedavilere ihtiyaç duyulacağı konuşulur.

Dişlerin rengi,boyu ,şekli,dudağın konumu,gülüş hattının belirlenmesi ,pembe diş etlerinin görünme miktarı ,yüzünün şekli hatta kişinin karakter özellikleri dikkate alarak gülüş tasarımı hazırlanır.

Tasarımın Onay Aşaması

Tasarım modelde hazır hale geldiğinde bunu silikon bir şablon yardımıyla ağıza uygularız.

Tasarımı  ağızda  deneyerek  yüze en yakışan diş uzunluğu ve formlarına karar veriyoruz.İdeal gülüşe sahip olabilmek için gerekli uzatmalar, kısaltmalar, değişikliklere bu aşamada karar verilir.

Tedavilerin Yapılması

Her ne kadar konumuz estetik olsa da önceliğimiz ağız sağlığı .Bu sebeple önce diş ve dişeti sağlığını kontrol  edip ,gerekli tedavileri yapıyoruz.Yaptığımız protezin uzun yıllar sağlıkla kullanılabilmesi için alt yapı çalışmaları işin en önemli kısmıdır.

Bu aşamada dişlerdeki gerekliyse dolgu ,kanal tedavisi, çekim vs gibi alt yapıyı sağlam ve sağlıklı hale getirecek tedaviler uygulanır. Gerekliyse pembe estetiğin sağlanabilmesi için diş eti seviyeleme ve diş eti sağlığını tedavi etme işlemleri uygulanır.Kliniğimizde bu işlemler için diod lazer ve elektrokoter cihazlarımızdan faydalanıyoruz.Tedavi aşamaları bittiğinde seçtiğimiz estetik  materyalleri dişlere uygulama aşamlarına geçiyoruz.

Porselen laminate veneer ,emax kronlar ya da zirkonyum kronlar günümüzde sıkça tercih ettiğimiz restoratif materyallerdir.  İnce ve ışık geçirgenliği yüksek bu materyallerle parlak ,ışıltılı ama aynı zamanda doğala çok yakın dişler elde etmiş oluyoruz.Doğru yapıldıklarında ve iyi bir bakımla yıllarca ,sağlıkla ağızda  varlığını sürdürürler.

Bu işlemlerin yapım süresi ortalama 1-2 haftadır.

Günümüzde mükemmel bir gülüş insanlarda pozitif bir etki yaratmaktadır.. Dişlerimizin şekli, rengi ve kalitesi karşımızdaki insanlara sağlık ve kendine güven olarak yansır. Aynaya baktığınızda gülüşünüzden memnun değilseniz diş hekiminize başvurarak  hayal ettiğiniz gülüşe kavuşabilirsiniz.

Hastalar ne diyor?

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia

Neeshaan ****

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia

Ne kadar sürer?

Yapılacak olan İşlem Kaç gün kalınıyor? Klinik
Ziyareti
Boş Gün
Süresi
Operasyon Süresi
Zirkonyum Kaplama 4 Gün 4 Gün 4 Gün 4 Gün
Zirkonyum Kaplama 4 Gün 4 Gün 4 Gün 4 Gün
Zirkonyum Kaplama 4 Gün 4 Gün 4 Gün 4 Gün
Zirkonyum Kaplama 4 Gün 4 Gün 4 Gün 4 Gün

 

 

Fiyat ne kadar ?

Tabii ki toplam maliyet, hastanın kaç tane kuron/kaplama ihtiyacı olduğuna bağlıdır, genel bir kılavuz olarak, kuron sayısı mevcut ve kayıp diş sayısını içerir.

  • Ultra saydam, çok katmanlı Zirkonyum kuronlar: diş başına 275 £ (nakit olarak 250 £)
  • Ultra saydam, çok katmanlı Zirkonyum kuronlar: diş başına 275 £ (nakit olarak 250 £)
  • Ultra saydam, çok katmanlı Zirkonyum kuronlar: diş başına 275 £ (nakit olarak 250 £)