Periodontoloji ve Diş Eti Tedavileri
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Hayat boyu sağlıklı gülüşlere sahip olabilmek için her zaman etkili bakım yapmak gereklidir. Ayrıca düzenli olarak hekim kontrolünden geçmek ağız içerisinde oluşan problemleri en aza indirger. Ancak bayanların yaşamlarının belirli bölümlerinde hamilelik, bebek emzirme, mensturasyon, menapoz gibi dönemlerde ayrıcalıklı bakım ve önem göstermek gerekir.
Her Doğumda Bir Diş Kaybedilir Düşüncesi Doğru mu?
Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı düşüncesi yanlıştır.
Hamilelik Esnasında Kalsiyum İhtiyacı Nedir?
Bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır.Hamilelik döneminde kadın süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum dan zengin gıdalar alarak kalsiyun gereksinimini karşılamalıdır.Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamzsa bebeğin gelişimi içn gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır.Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.
Ağız ve Diş Sağlığı Açısından Tüm Hamilelik Döneminde Gıda Tüketiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyvalar ve sebzeler, tahıl , süt ve mandıra ürünleri ile ile , et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.
Dişlere zarar vermemek için,şekerli yiyecek tüketmekten mümkün olduğu kadar kaçınılmalı (özellikle yemek aralarında).
Kurutulmuş meyve ve karemel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Hamilelik Sırasında Diş Tedavisi Yapılabilir mi ?
Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olan ilk üç ayda etkili dental tedaviden kaçınılmalıdır.Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir.Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinokoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdr.Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.
Hamilelikte Dental Anestezi Yapılabilir mi? Diş Rontgeni Çekilebilir mi?
- Hamilelik esnasında birçok ilacın kullanılmaması ya da kontrollü kullanılması önerilmesine karşın, dental tedavilerde – kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir.
- Lokal anestezi kullanılmasında üretici firmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.
- Herhangi bir uyarı yoksa lokal anestezik kullanmada bir sakınca yoktur.
- Anestezi altında yapılan tedavide hasta ağrı duymayacak ve daha az stres yaşayacaktır.
- Diş çekimi yada herhangi bir müdahale için gebelik sırasında lokal anesteziklerin kullanılmasında üretici firmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.
- Herhangi bir uyarı yoksa kullanmada bir sakınca yoktur.
- Antibiyotik kullanımı özellikle Penisilin ve türevleri (amoxicilline vs. ) kullanımını bebek için herhangi bir sakıncası yoktur.
- Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinalarında radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır.
- Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir.
Eğer acil bir tedavi için kesinlikle röntgen filmi çekilmesi gerekiyorsa :
Anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film kullanarak ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır.
Hamilelik Gingitisi (Pregnancy Gingivitis)
Hanileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilir. Bu şekildeki diş eti oldukça hassastır ve kolayca kanar.Hamilelik sırasında kadınların diş etlerinde oluşan bu değişiklikler nedeni östrejen ve progesteron hormonlarının salgılarının artmasından kaynaklanmaktadır.Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2.Ayında başlayıp 8.Ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir.Günlük düzenli ağız diş bakımı yapmayan kişilerde oluşan ve diş etinin irritasyonuna neden olan bakteri plağı ya da diştaşı gibi etkenler hamilelik gingivitisi tablosunu daha ciddi boyutlara taşıyabilmektedir.Eğer dişlerde derin tartar birikimi varsa diş hekimi tarafından elimine edilmelidir.
Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi tartar temizliği de özellikle hamileliğin ikinci üç ayında yapılamalıdır.
Hamileyken Antibiyotik Kullandım Bebeğimin Dişleri Etkilenir mi?
Kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere neden olduğu kanısı yanlıştır. Dişlerde renklenmelere neden olan antibiyotik grubu “tetrasiklinler”dir. Bunun dışındaki antibiyotiklerin renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.