+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ağız ve Çene Cerrahisi

Diş Apsesi

Diş apsesi, dişin veya dişi destekleyen yapıların (örneğin diş etlerinin) kök tepesindeki alveolar kemikte lokalize bir irin topluluğunun oluşması şeklinde ifade edilebilir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilen ağrılı veya ağrısız olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur.

Diş apseleri hem kronik hem de akut formlarda ortaya çıkabilir ve genellikle meydana geldiği yere göre kategorilere ayrılır: periapikal apse, diş eti apsesi ve periodontal apse.

Diş apseleri genellikle etkilenen dişte ya da dişi destekleyen yapılarda lokalize olsa da iri oluşumu sıklıkla yakındaki dokulara yayılarak ciddi düzeyde komplikasyonlar oluşmasına neden olabilir.[1]

Diş Apsesi Nedir?

Dişte ya da diş etlerinde bakteriyel enfeksiyon dolayısıyla meydana gelen irin birikintisine diş apsesi adı verilir. Diş apsesinin çeşitli nedenlerle dişin farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen türleri vardır. Periapikal apse dişlerin apeks denilen kök ucunda, periodontal apse ise diş etleriyle dişlerin buluştuğu bölgelerde ve Gingival apse diş etlerinde görülür. [2]

Diş apsesi genellikle dişin yumuşak özünde bakteriyel enfeksiyon birikmesinden kaynaklanır. Bakteriler ağızda tükürük, gıda ve bakteriler nedeniyle oluşan, dişlere yapışan, dişlere ve diş etlerine zarar veren plakta bulunur. Plaklar düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile temizlenmezse, dişin ve diş etlerinin yumuşak dokusuna bakterilerin yayılmasıyla apse meydana gelebilir. [3]

Diş Apsesi Türleri Nelerdir?

Üç tip diş apsesi türü vardır ve diş apsesi türleri meydana geldikleri yere bağlı olarak sınıflandırılırlar. Aynı zamanda apsenin türü, semptomların yerini ve şiddetini belirler.

Periapikal apse: Diş kökünün ucundaki apse olarak tanımlanabilen periapikal apseye genellikle dişten çevre dokulara yayılan bir enfeksiyon neden olur. [4] Periapikal apse çoğu zaman diş boşluklarının tedavi edilmemesine, ağızda kırık ya da yaralı bir diş olmasına veya önceki bir tedavi sürecine bağlı olarak gelişebilir.

Periodontal apse: Periodontal apse, periodontal cebe komşu dokularda, periodontal ligament ve alveolar kemiğin hızlı yıkımına yol açabilen lokalize pürülan bir enfeksiyondur. Periodontal apsenin görüldüğü dişler, hasar ya da kavite olmadan canlı ve sağlıklı bir yapıdadır. Diş ile diş eti arasında yiyeceklerin sıkışması halinde diş etinin altında ve kemikte bakteri birikebilir. Bu durum periodontal apse oluşmasına neden olabilir[5].

Gingival apse: Diş eti dokusunda meydana gelen Gingival apse dişin ya da periodontal ligamentin etkilenmesine neden olmaz.  Dişlerin etrafını kapatan yumuşak doku olan diş etleri sağlıklı oldukları sürece yiyeceklerden ya da diğer aşınma kaynaklarından gelen sürtünmeye direnebilir.

Bu da onu bakterilere karşı etkili bir bariyer haline getirir. Bakterilerin girmesi irin dolu bir kese oluşturan bir enfeksiyona neden olabilir. Gingival apse ağrılı, hızlı gelişen ve lokalize bir lezyon olma özelliğine sahiptir. [6]

Diş Apsesi Neden Olur?

Ağız içerisinde, dişlerde plak denilen yapışkan bir film oluşumuna neden olan çok sayıda bakteri vardır. Dişlerin temizliğine gereken özen gösterilmezse plaklardaki bakterilerin ürettiği asitler dişlere ve diş etlerine zarar verebilir.

Bunun sonucunda dişlerde çürüme ve diş eti hastalıkları meydana gelebilir. Bakterilerin dişlere ya da çevre dokulara girmesi için açıklık oluşmasına neden olan her etken diş enfeksiyonuna sebep olabilir.

Diş apsesi oluşma riskini artıran etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız hijyeninin kötü olması: Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması halinde dişlerde plaklar birikebilir.
  • Şekerli ve nişastalı besinlerin sık tüketilmesi: Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin ve içeceklerin sık tüketilmesi plaklarda bakteri üremesini teşvik ederek apse oluşumuyla sonuçlanabilecek diş çürümesine yol açabilir.
  • Dişlerde ya da diş etlerinde yaralanma ya da önceden geçirilmiş bir ameliyat olması: Bu tarz durumlarda dişlerin ya da diş etlerinin hasarlı kısımlarına bakteriler girebilir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması: Şeker hastalığı gibi belirli sağlık sorunları yaşanması, kemoterapi görülmesi ve steroid ilacı kullanılması gibi durumlarda diş apsesi oluşması olasılığı daha yüksektir. [7]
  • Şiddetli diş çürüğü: Dişlerdeki boşluklar ya da çürükler, dişin sert yüzeylerinin tahrip edilmesine neden olabilir. Bu durum, bakterilerin yiyecek ve içeceklerdeki şekerleri parçalayarak diş minesine saldıran asit oluşturmasından kaynaklanabilir.
  • Dişlerin kırık ya da çatlak olması: Dişlerde kırık ya da çatlak olması halinde dişteki açıklıktan sızan bakteriler pulpaya yayılabilir. [8]

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesinin belirtileri arasında;

  • Şiddetli ağrı,
  • İrin,
  • Diş etlerinde ya da yüzde şişlik ve kızarıklık,
  • Ağızda kötü bir koku ya da tat,
  • Ateş,
  • Dişlerde sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet,
  • Boyun bölgesinde lenf bezlerinde şişme,
  • Yutmada ya da ağız açmada zorluk,
  • Ciddi bir enfeksiyona işaret edecek şekilde alt ya da üst çenede şişme sayılabilir. [9]

Diş Eti Apsesi Rahatsızlıkları Evde Nasıl Azaltılır?

Diş apsesi bazı durumlarda son derece acı ve ağrı verebilen aynı zamanda kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Diş eti apsesinin diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekmekle birlikte bazı durumlarda ağrıları azaltmak için evde bazı yöntemler uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir.

Ağız ve diş hijyenine özen göstermek diş etlerinin rahatlamasını ve iyileşmesini sağlayabilir. Bunun için düzenli olarak diş fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerin agresif bir şekilde fırçalanması diş eti tahrişine neden olabileceği için fırçalama yumuşak kıllı diş fırçası ile nazikçe yapılmalıdır.

Diş etlerini iyileştirmeye yönelik etkisi olduğu bilinen zerdeçalla hazırlanan macunun günde iki kez uygulanması faydalı olabilir. Bu macunun hazırlanması aşamasında 1 çay kaşığı zerdeçal, yarım çay kaşığı hardal yağı ve yarım çay kaşığı tuz ile karıştırılır.

Bitkisel gargara yapmak da diş eti iltihabına iyi gelen bir yöntemdir. Bitkisel gargara 100 gram biberiye 2 su bardağı kaynamış suda bir gece bekletilerek hazırlanabilir. Karışım süzüldükten sonra normal gargara gibi ağız çalkalanır ve tükürülür.

Anti-İnflamatuar özelliklere sahip olan tuzlu su yara iyileşmesinde etkilidir. Diş eti apselerindeki ağrının giderilmesi için günde 4 ila 5 kez ağız tuzlu suyla çalkalanmalıdır.

Ne Zaman Diş Hekimine Gidilmelidir?

Diş apsesi kendiliğinden kaybolan bir durum değildir. Bu nedenle belirti olması halinde en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde kötüleşerek enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına ve hayatı tehdit eden komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. [10]

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi tedavisi enfeksiyonun iyileştirilmesi, komplikasyonların önlenmesi ve mümkünse dişin kurtarılması amacıyla kişi özelinde planlanır. Uygulanacak olan tedavi sorunun boyutuna bağlıdır. Bu aşamada apseli dişin durumu ve enfeksiyonun diğer dişlere yayılması gibi bir sorun oluşup oluşmadığı diş röntgeni çekilerek tespit edilir.

İnsizyon ve drenaj: Apsede küçük bir kesi yapılacak irin boşaltılır. İrinin boşaltılması ve şişliğin inmesi sonrasında apseli bölge temizlenir. Apse boşaltıldıktan sonra kök kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Kök kanal tedavisi: Enfeksiyonun ortadan kaldırılmasını ve dişin kurtarılmasını sağlayan etkili bir diş hekimliği prosedürüdür. Dişin enfekte olan pulpası çıkarıldıktan sonra oluşan boşluk doldurulur ve yeni bir enfeksiyonun önlenmesi sağlanır.

Dişin büyümesi sırasında pulpa çok önemli olsa da olgunlaşan dişler gerekli tedaviler uygulandıktan sonra içinde pulpa olmadan yaşayabilir. Kök kanal tedavisi uygulandıktan sonra dişin kronla kaplanması gerekebilir.

Diş çekimi: Apseli dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda diş çekimi gündeme gelebilir. Dişin çekilmesiyle birlikte bölgedeki irin dışarı akar. Bölge iyice temizlenip dezenfekte edilir. Bölgedeki diş eksikliğinin giderilmesi için implant tedavisi uygulanması etkili bir çözüm olabilir.

Antibiyotik tedavisi: Enfeksiyonun yayıldığı ve hastanın bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi gündeme gelebilir. Antibiyotik kullanımı diş apsesinin tedavisi için tek başına yeterli değildir. [11]

Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş apsesi tedavi edilmezse, enfeksiyon tüm vücuda yayılarak son derece ciddi sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Dişler ve diş etleri tıpkı diğer organlar gibi vücudun önemli birer parçasıdır. Ağız sağlığı ihtiyaçlarının ihmal edilmesi genel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

Diş apsesine neden olan bakteriler enfekte dişten kan dolaşımına girdiği takdirde çeşitli sağlık sorunları oluşabilir. Vücudun bakteriler ve virüsler tarafından saldırıya uğraması durumunda verdiği tepkiler farklılaşabilir.

Bakterilerin ilk hedefi çene kemiği de dahil olmak üzere kemiklerdir. Kemik enfeksiyonu ya da osteomiyelit, kan dolaşımından geçen bakteriyel enfeksiyon nedeniyle kemik iliğinde ya da kemikte ortaya çıkan iltihaplanmadır. Şiddetli osteomiyolit vakaları çok ağrılıdır ve kemik yapısına zarar verebilir. Bakterilerin vücudu ele geçirerek hayati tehlike oluşturması en tehlikeli durum olarak kabul edilir.

Kavernöz Sinüs Trombozu; Gözler, kulaklar, burun ya da dişlerden kaynaklanan enfeksiyonun yüzün çevresindeki damarlardan geçtiği ve daha ciddi durumları tetiklediği ,nadir görülen ve yaşamı tehdit edebilen bir hastalıktır.

Parafaringeal apse; boynun derin kısmında ortaya çıkan, enfekte olan kısmın şişmesiyle hava yolunu tıkayarak nefes almada güçlüğe neden olabilen bir enfeksiyondur.

Tedavi edilmeyen diş apsesinin sebep olabileceği en ciddi durum Sepsis olarak kabul edilir. Bakteriyel enfeksiyonun tüm kan dolaşımına yayılması ve bağışıklık sistemi çapında organlara zarar veren, arterleri tıkayabilen bir iltihabı tetiklemesi durumunda görülür.

Vücutta yeterli kan olmaması durumunda kan basıncı düşer ve septik şok nedeniyle böbrekler, karaciğer ve akciğerler iflas eder. Bakterilerin kanda yayılmasıyla ilgili pek çok tıbbi durum Sepsis’e yol açabileceği için diş apseleri kesinlikle hafife alınmamalıdır.

Diş Eti Apsesini Önleme Yolları Nelerdir?

Diş eti apsesinin önlemek için dişlerin ve diş etlerin sağlıklı tutulması gereklidir.

  • Rutin diş hekimi muayeneleri ihmal edilmemeli, diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Dişler günde 2 kez florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.
  • Dişler ile diş etleri arasında yer alan ve diş fırçası ile ulaşması zor olan bölgelerin temizlenmesi için düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
  • Şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde apseye neden olabilecek çürüklerle karşı karşıya kalınabilir. [12]

Diş Apsesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Diş apsesi tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle olası belirtiler gözden kaçırılmamalı, en önemlisi diş ve diş eti sağlığının korunabilmesi için düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesi konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Diş Apsesi Neden Olur?

Diş apsesine en yaygın olarak; enfekte olmuş veya kırılmış bir dişten, bakterilerin dişe girmesine izin veren aşınmış mineden veya tedavi edilmemiş bir diş boşluğundan kaynaklanabilen ileri diş çürümesi veya hasarı neden olur.

Uzun süreli, tedavi edilmeyen periodontal (diş eti) hastalığı da özellikle periodontitis adı verilen bu ağız sağlığı durumunun ileri formunda apseye neden olabilir. Çok ciddi durumlarda, diş apsesinden kaynaklanan enfeksiyon, diş kökünden dişleri destekleyen çenedeki kemiklere yayılır ve bu yayılım diş kaybına veya enfeksiyonun tüm vücuda yayılmasına yol açabilir.

Diş Apsesi Kiste Dönüşür mü?

Diş kisti dişlerin yanında ya da çevresinde meydana gelen kapalı bir kesedir. Bu kesenin içinde sıvı, hava ya da yumuşak doku bulunabilir. Tedavi edilmemesi halinde diş kistleri ciddi düzeyde ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Diş kistleri herhangi bir dişin tepesinde ya da kök ucunda ortaya çıkabilir. Diş kistlerinin oluşum nedenleri arasında travma, enfeksiyon ya da dişin uygunsuz gelişimi gibi farklı nedenler sayılabilir.

Bir diş kisti yeni oluştuğunda genellikle küçüktür, potansiyel olarak enfeksiyon ve ağrı yoktur. Kistin genişlemesi halinde çene kemiği zayıflayabilir. Bunun sonucunda komşu dişlere baskı yaparak normal işlevlerinin etkilenmesine neden olabilir.

Eğer tedavi edilmezse enfeksiyon kaparak bakteriyel enfeksiyonu tüm vücuda yayabilen bir diş apsesine dönüşebilir. Diğer yandan tedavisi tamamlanmayan diş apselerinin diş kisti oluşumuna kaynaklık etmesi de söz konusu olabilmektedir.

Diş Apsesi Sadece Ağızdan Alınan Antibiyotikler ile Tedavi Edilebilir mi?

Ağız sağlığı, genel sağlık açısından hayati derecede önemlidir. Bir diş apsesi sorunu yaşandığında hasta, antibiyotik tedavisi gibi kolay bir çözüm isteyebilir. Ancak antibiyotikler diş apsesini iyileştirmez.

Çoğu hasta antibiyotiklerin gerekli ve yeterli olduğuna inansa da bu inancın doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Dişin anatomik yapısı nedeniyle bakteriler köklerde sıkışıp kalırlar.

Kanal tedavisi gibi uygun bir tedavi uygulanıp gerekli temizlik yapılmazsa, enfeksiyon bölgede kalır, potansiyel olarak çeneye hatta beyne yayılır. Bakteriyel bir diş enfeksiyonu olan diş apsesinin tamamen ortadan kaldırılması için boşaltma ve temizleme ile birlikte kişi özelinde planlanan bir tedavi süreci uygulanması zorunludur.

Antibiyotiklerin tek başına diş apselerini tedavi etmemesinin birkaç farklı nedeni vardır. Bir zamanlar dişin içini vücudun antibakteriyel savunmasıyla besleyen kan damarları tahrip olduğu için antibiyotikler enfeksiyonu iyileştirebilecek şekilde dişin içine ulaşamaz.

Ayrıca günümüzde pek çok farklı antibiyotik türü vardır. Bunların her biri belirli bakteri türlerine saldırırlar. Enfeksiyona neden olan bakteriler, reçete edilen antibiyotiğin kapsamına girmiyorsa enfeksiyon kalır. Ayrıca antibiyotikler mantar enfeksiyonlarında ya da viral enfeksiyonlarda işe yaramazlar.

Diş Apsesi Nasıl Anlaşılır?

  • Dişte ya da diş etinde zonklama şeklinde ağrı,
  • Kulağa, çeneye ya da boyun bölgesine yayılan ağrı,
  • Yüzde şişlik ve kızarıklık,
  • Parlak, şiş ve kırmızı diş etleri,
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet,
  • Ağızda kötü bir tat ya da ağız kokusu yaşanması durumunda diş apsesinden şüphelenilebilir.

Ayrıca kişi kendini genel olarak iyi hissetmeyebilir ve ateş görülebilir. Ağrı yatıldığında kötüleşebildiği için uykuya dalmak zorlaşabilir. Bazen apse diş etinde sivilceye benzer bir yumru oluşmasına neden olabilir. Bu kısma basıldığında dışarı irin sızıyorsa diş apsesi sorunu yaşandığı kesindir. Bunun yanı sıra diş apsesi varsa, etkilenen dişe dokunulduğunda acı hissedilecektir.

Tekrarlayan Diş Eti Apsesi Neden Olur?

Tekrarlayan diş eti apselerinin altında yatan en önemli neden, tedavi edilmemiş periodontal hastalıklardır. Periodontal hastalık iltihaplı ve hassas diş etleriyle karakterize bakteriyel bir enfeksiyondur.

Tekrarlayan diş eti apselerinin diğer bir nedeni derin periodontal ceplerin varlığıdır. Periodontal cep, diş ve diş eti arasındaki boşluğu ifade eder. Periodontal hastalığın tedavi edilmemesi halinde daha kötüleşmesi, diş etlerinin dişlerden çekilerek cep oluşturması söz konusu olabilir. Bu durumda periodontal cep, bakterileri bölgede tutarak potansiyel olarak diş eti apsesine neden olan bir etken haline gelebilir.

Bebeklerde Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Bebekler genellikle diş çıkarma sürecinde diş apsesi sorunu ile karşı karşıya kalabilirler.  Bu dönemde çeşitli nesneleri ağızlarına götürmeye başlayan bebeklerin bu nesneleri ısırmasına ya da damaklarına sert bir şekilde çarpmalarına bağlı olarak ağız içinde iltihap oluşabilir. Ayrıca bebeklerde ağız içi enfeksiyonun diğer nedenleri arasında; biberonların yeterince temizlenmemesi, travma, hafif ağız içi yaralanmaları da sayılabilir.

Bebeklerde diş apsesi olması durumunda doktora başvurulması ihmal edilmemelidir. Gerekli durumlarda doktorun reçete ettiği, yaşa uygun dozlarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu dönemde ağız içi hassasiyeti fazla olduğundan sıcak-soğuk yiyecekler ve içecekler verilmemelidir. Ağız ve diş temizliğinin bu dönemde ihmal edilmemesi çok önemli olmakla birlikte olası rahatsızlığı artırmamak adına nazik bir şekilde davranmaya özen gösterilmelidir.

Diş Apsesi Ne Kadar Sürer?

Diş apsesinden kaynaklanan şikayetler, apseye yönelik tedavi uygulandıktan sonraki birkaç gün içinde geçer.

Diş Apsesi Kaç Güne İner?

Diş apsesi genellikle tedaviyi izleyen birkaç gün içerisinde geçmekle birlikte herhangi bir müdahalede bulunulmaksızın yalnızca ilaç kullanımı sonucunda belirtilerin hafifletilmesi, diş apsesinin tamamen iyileştiği ve tekrarlamayacağı şeklinde yorumlanmamalıdır.

Apseli Diş Kaç Gün Sonra Çekilir?

Apseli diş, enfeksiyonun giderilmesi için en iyi yolun dişin çekilmesi olması halinde hemen çekilebilir. Bununla birlikte diş kökleri, sinirleri ya da diş etlerindeki enfeksiyonun hangi yöntemle tedavi edileceği enfeksiyonun hangi bölgede bulunduğuna ve derecesine göre hasta özelinde belirlenir.

Diş Eti Apsesi Evde Nasıl Geçer?

Tuzlu su ile gargara yapılarak apsenin bulunduğu bölgedeki bakteriler temizlenebilir ve ağrısı olan kişi rahatlayabilir.

Anestezik ve antibakteriyel öjenol maddesinin etken madde olduğu karanfil yağı diş eti apsesinin olduğu bölgeye hafif miktarda uygulanabilir. Bu durumda geçici olarak uyuşturulan bölgedeki ağrı hafifler.

Anti bakteriyel özelliği nedeniyle sarımsakla tampon yapmak da etkili bir yöntem olabilir. Ancak tüm bu önlemlerin geçici bir rahatlama sağlayabileceği ve en kısa sürede diş hekimine başvurulması gerekliliği unutulmamalıdır.

Diş Eti Apsesi Ağrı Yapar mı?

Diş eti apsesi bulunduğu bölgede ve çevresinde hatta sorunun derecesine göre boyun ve baş bölgesine kadar uzanabilen ağrılara neden olabilir. Diş apsesi nedeniyle oluşan ağrı kişinin günlük yaşamını etkileyecek denli şiddetlenebilir.

Diş Eti Apsesi Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti apsesi bazı durumlarda şiddetli ağrılar yaşanmasına neden olabilir. Diş eti apsesi tedavisi sırasında diş hekimi tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılması ve tuzlu su ile gargara yapılması etkili olabilir.

Diş Eti Apsesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Diş eti apsesi tedavi edilmediği, enfeksiyonun çenenin diğer bölümleri ile baş ve boyun bölgesine ,ileri aşamalarda tüm vücuda yayıldığı durumlarda hayati tehlike dahi söz konusu olabilir.

Diş İltihabı Vücuda Yayılırsa Ne Olur?

Diş iltihabının zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmemesi halinde dişin derin yapılarını geçen bakteriler enfeksiyonu çok daha geniş alanlara yayabilirler. Enfeksiyonların tedavi edilmemesi sonucu beyin gibi hayati organlara sıçraması ve kan zehirlemesi gibi ciddi durumlarla karşı karşıya kalınması söz konusu olabilir.

Diş İltihabı Hangi Organları Etkiler?

Diş iltihabı akciğerler, böbrekler ve karaciğerler başta olmak üzere vücudun tüm organları üzerinde olumsuz etkiye neden olabilir.

Diş İltihabı Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Diş iltihabı diş kaybına, kan tablosundaki değerlerin değişmesi nedeniyle telafisi mümkün olmayan sistemik rahatsızlıklara, karaciğer, kalp-damar ve böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Diş Apsesi Sıkılır mı?

Diş apsesinin hasta tarafından sıkılması ya da patlatılması zararlı durumlara neden olabileceğinden yapılmamalıdır. Diş apsesinin sıkılması ilerleyen dönemde yeniden iltihap oluşmasına neden olabilecektir. Bu nedenle gerekli müdahale yalnızca diş hekimi tarafından yapılmalıdır.

Diş Eti Apsesi ve Kanal Tedavisi

Enfekte bir dişin içinde ve çevresinde biriken irin cebine apse denilir. Apse tedavisinin temeli apseye neden olan enfeksiyonu gidermek ve irini boşaltmaktır. Çoğu durumda kanal tedavisi ile dişin kurtarılması mümkün olur.

Apsenin tedavi edilmeden bırakılması enfeksiyonun kalp ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerine yayılarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açmasına neden olabilir.  Kanal tedavisi kapsamında dişe delik açılarak pulpa temizlenir. Bölge dezenfekte edilerek diş kapatılır. Gerekli durumlarda dişin güçlendirilmesi için kron yapılabilir.

Diş Eti Apsesi ve Diş Çekimi

Kanal tedavisinin dişin kurtarılması için yeterli olmadığı durumlarda diş çekimi son çare olarak gündeme gelebilir. Diş çekiminden önce diş hekiminin gerekli görmesi halinde antibiyotik reçete edilir. Çekilen dişin yerine iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte implant tedavisi uygulanabilir. Hastanın implant tedavisi için uygunluğu diş hekimlerince belirlenir.

Diş Eti Apsesi Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş eti apsesi tedavisinden sonra rutin diş hekimi muayeneleri ve düzenli diş bakımı aksatılmamalıdır. Diş hekiminin verdiği talimatlar eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.

Kaynaklar

[1] https://www.news-medical.net/health/Dental-Abscess-Causes-and-Prevention.aspx

[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/170136

[4] https://www.healthline.com/health/abscessed-tooth#types

[5] https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/periodontal-abscess

[6] https://taheridentalgroup.com/blog/gingival-abscess-symptoms-receive-treatment/

[7] https://www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/

[8] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth

[9] https://www.healthdirect.gov.au/tooth-abscess#symptoms

[10] https://www.healthdirect.gov.au/tooth-abscess#symptoms

[11] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth

[12] https://www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?

Dt. Deniz İnce

Diş Hekimi
Detaylı Bilgi