+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Covid-pozitif tedavisi sonrası tekrarlanan PCR testi sonucunun ağız hijyenine göre değiştiğini biliyor muydunuz? Ağız hijyenin her dönem önemli olduğu gibi pandemi döneminde giderek daha da önemli hale geldi. Peki, ağız hijyeni nasıl sağlanır? Bu sorunun cevabını sizin için derledik. 

Ağız Hijyeni Nedir?

Ağız hijyeni, ağız içi,  yanaklar, dil, diş etleri ve dişlerin temizliği ya da bakımı olarak tanımlanabilir. Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir.

Ağız hijyeni, sadece sağlık açısından değil estetik bir gülüş açısından da önemlidir. Ağzımızın daha sağlıklı görünmesini, güzel bir gülüşü ve ağzın güzel kokması hijyenler birlikte gelir.  Kısacası ağız hijyeni, dişlerin ve diş yüzeyinin temiz olması, diş etlerinin pembe olması, diş ipi kullanırken ya da diş fırçalarken diş etlerinin kanamaması ve temiz bir ağız kokusu olarak tanımlanabilir. 

Ağız Hijyeni İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ağız hijyeni, diğer hastalıkların önlenmesinde de önemlidir. Bu yüzden, bu konuya dikkat edilmelidir. Ağız hijyeni sağlamak için öncelikle diş hekimine düzenli ağız kontrolüne gidilmelidir. Diş hekimine gitmenin yanı sıra günlük olarak kişisel ağız hijyeni sağlama yöntemleri vardır. Bu yöntemleri sizin için sıraladık. Bu yöntemler;

    1. Dişleri düzenli fırçalamak; bakteri ve virüslerin insan vücuduna giriş noktası ağızdır. Bu yüzden diş fırçalamak ağızdan giren bakteri ve virüslerin daha fazla yayılmasını engeller. Günde iki defa dişlerinizi fırçalamalısınız.
    2. Diş ipi kullanmak; diş ipi dişlerin arasında kalmış besinleri temizleyerek, oluşabilecek besin kaynaklı bakterileri temizler ve çürük oluşumunu engeller. Bu yüzden günde iki kez diş ipi kullanmak ağız hijyeni açısından önemlidir.
    3. Dengeli beslenmek; şekerli besinlerden kaçmak ve düzenli su içmek ağız hijyeni açısından önemlidir. 
    4. Diş fırçasının düzenli olarak değiştirmek; ağız hijyeni için diş fırçasının düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Diş hekimleri 3 ayda bir diş fırçasının değiştirilmesini önermektedir. 
    5. Ağız bakım suyu; ağız bakımının olmazsa olmazı son dokunuş olarak ağız bakım suyuyla gargara yapmak; ağız bakım suyu tıpkı diş ipi gibi dişlerin arasında kalmış besin artıklarını temizler. Anti-bakteriyel etkisi vardır. 

gibi yöntemler ağız hijyeni açısından önemlidir.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız bakımını iki farklı yönteme ayırabiliriz; Birincisi ortodonti tedavisi gören hastaların ağız bakımı, ikincisi ortodonti tedavisi görmeyen bireylerin ağız bakımı

Ortodonti tedavisi görmeyen bireylerin ağız bakımı;

  1. Günde iki kez dişlerini uygun diş fırçasıyla, diş yüzeyinde daireler çizerek  ve ileri-geri hareketlerle dişlerini fırçalamalıdır. Çiğneme yüzeylerine, dişlerin arka yüzeylerine dikkat etmelidir.
  2. Günde iki kez diş ipi kullanmalıdır. Uygun ölçüde diş ipini orta parmaklara sarılmalı ve diş eti, diş minesine zarar vermeden diş ve diş eti arasını temizlemelidirler. 
  3. Ağız bakım suyu kullanmalıdırlar. Yeteri kadar ağıza alınan gargara 1-2 dakika arası gargara yapmalıdırlar. 

Bu yöntemleri uyguladığınız takdir de ağız bakımınız günlük olarak gerçekleşmiş olur.

Ortodonti tedavisi gören hastaların ağız bakımı;

  1. Ortodonti fırçası kullanmaları önemlidir. Braket aralarını temizlemek açısından üretilen fırçalar braket aralarını temizleyerek ağız bakımına katkı sağlar. Bu fırça türleri bakteri plağını kolay temizler. Diş macunu nohut büyüklüğünde olmalıdır. Alt ve üst çene ayrı olarak fırçalanmalıdır. Bu hastalar diş fırçalamasına daha fazla vakit ayırmalıdır. 
  2. Tek diş fırçası kullanılmalıdır. Tek diş fırçası dişleri tek tek temizlemeye özellikle diş eti ve diş birleşim yerlerini temizlemek amacıyla üretilmiştir. Macun kullanımı kişiye kalmıştır.
  3. Diş arası fırçası; Bu fırça macun gerektirmez. Braketlerin sağını- solunu, altını- üstünü fırçalamanıza yardımcı olur.
  4. Diş ipi kullanımı önemlidir. Özellikler braketlere zarar vermeden diş araları temizlenmelidir. Günde en az bir kez yapılmalıdır. Ortodonti tedavisinde kullanılmak üzere üretilmiş diş ipleri vardır.
  5. Son olarak da ağız bakım suyuyla diş araları son kez temizlenmelidir. 

Bu yöntemler uygulandığında ortodonti tedavisi gören hastalar da günlük ağız bakımını yerine getirmiş olurlar.

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?