+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ağız ve Diş Sağlığının Kalp Üzerine Etkileri Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı kozmetik açıdan iyi bir görünüme sahip olmaktan çok daha fazlası olup aslında kişinin genel sağlık durumunun en önemli tamamlayıcısıdır. Ağız ve diş sağlığının iyi olması dişlerdeki ve ağızdaki dokularda kronik ağrıları, ağız içi doku lezyonlarının ve diğer bozuklukların bulunmaması anlamına gelir. Ağız içinde çok sayıda mikroorganizma bulunmakta olup ağız bakımı iyi yapılmazsa normal ağız florası bakterileri dişlerde çürüklere, diş eti ve kemiği enfeksiyonlarına neden olabilir. Diş çürüğü, diş taşı, plak ve tartarlar ağızdaki bakterilerin miktarını ve çeşitliliğini çok fazla artırır. Bu bakteriler ise yalnızca ağız ve diş sağlığını değil genel sağlığı da tehdit etmeye başlar. Çünkü herhangi bir organımızda yer alan işlev bozukluğu vücudumuzun diğer kısımlarını doğrudan etkiler.

Ağız ve Diş Sağlığınıza Gereken Önemi Gösterin

Yapılan araştırmalara göre orta ya da ileri seviyede diş eti hastalığı olanlar sağlıklı diş etlerine sahip olan kişilere göre daha yüksek kalp hastalığına yakalanma riskine sahiptir. Ağız sağlığı ve kalp hastalıkları arasındaki bağlantının temelinde ağızdan kan yolu ile vücudun diğer bölgelerine dağılan bakteriler ve mikroplar yatar.

Ağız ve Diş Sağlığı

Bakterilerin kalbe ulaşması hasarlı bölgelere tutunmasına bağlı olarak iltihaba neden olabilir. Bunun sonucunda kalbin iç yüzünü astarlayan tabakanın enfeksiyonuna yani endokardit  ve benzeri hastalıklara yol açabilir. Ayrıca ağız bakterilerinden kaynaklanan iltihaplanmalarla bağlantılı olarak damar tıkanıklığı ve inme oluşması da söz konusu olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Diş eti iltihabı, ileri düzey periodontal hastalıklar gibi kronik diş eti sorunları yaşayan kişilerin ağız sağlığındaki bozulmaya bağlı olarak kalp hastalığı yaşama riski daha fazladır. Bu kişilerde diş eti iltihabı ile ilgili olan bakteriler kan ile damarlara ulaşabilir ve kardiyovasküler hastalıkların oluşması riskini artırabilir. Bununla birlikte kişide gözle görülebilen bir diş eti iltihabı olmasa dahi ağız hijyeninin yetersiz olması ve bakteri plaklarının birikmesi diş eti hastalığı riski oluşturabilir. Kan damarlarına karışan bakteriler C-reaktif protein seviyesinin buna bağlı olarak da kalp hastalıkları ve inme riskinin artmasına yol açabilir.

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?