+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ağrımayan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Kanal tedavisi dişin çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihap kapması ve çürümesi halinde uygulanabilir. Temel olarak dişin temizlenmesini ve içinin dolguyla kapatılmasını içeren bir prosedürdür. Kanal tedavisi dişin içindeki dental pulpa denilen yumuşak damar-sinir uzantısının tedavisi amacıyla uygulanır. Dişin kronundan kök ucuna ve çene kemiğine kadar uzanan pulpa, zarar görüp hastalanması ve kendini iyileştirememesi halinde ölür. Pulpa ölümü genellikle kırık bir diş ya da derin bir çürük olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda pulpaya ulaşan bakteriler enfeksiyona neden olur. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi halinde kök uçlarında ve çene kemiğinde biriken iltihap dişin çevresindeki kemik dokusunda yıkıma yol açabilir.

Kanal Tedavisi Her Dişe Uygulanabilir mi?

Çürük dişler bazen akut bazen kronik dönemde olabildiğinden ağrımayan çürük dişe kanal tedavisi uygulanması mümkündür. Dişte ağrının olmaması sorunun sinsi bir şekilde ilerlediği anlamına gelebilir ve bu durumda zaman geçirmeksizin tedavi planlaması yapılmalıdır. Kanal tedavisi; travma, bakteri ya da derin diş çürüklerine bağlı olarak meydana gelen ve geri dönüşü söz konusu olmayacak şekilde sinir hasarı oluşan dişlere uygulanabilir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Hastaların genellikle soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet, aşırı tepki ve zonklamadan şikayeti vardır. Bunlar sorunlu dişteki sinir hasarına dair işaretler arasında yer alır ve devamında sinirlerin ölümü gerçekleşir. Hastalar dişin çevresindeki diş etlerinin şiştiğinden ya da dişin ısırmaya karşı duyarlılık geliştirdiğinden şikayetçi olabilirler. Bu tür bulgular dişteki sinirin çoktan öldüğünün ve apse denilen bakteriyel bir enfeksiyonun oluştuğunun bir işareti olarak kabul edilir. Her iki durumda da dişteki sorunun giderilmesi için kanal tedavisi yapılması gündeme gelir. Dişin kök yapısının sağlıklı olması, kistik durumlar bulunmaması ve dişin kurtarılabilecek olması halinde her dişe kanal tedavisi uygulanması mümkündür. Pulpada kalıcı hasarın ya da enfeksiyonun olması halinde kanal tedavisi yapılması gerekliliği ortaya çıkabilir. Ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi halinde diş çürüklerinin oluşması son derece sık karşılaşılan bir durumdur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan diş çürüklerinin tedavisi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte diş çürüklerinin ileri boyutta olması, genişleyerek sinir uçlarına kadar uzanması halinde kanal tedavisi yapılması bir zorunluluk haline gelebilir. Dişlerdeki kırıkların parçalanmaya sebep olduğu durumlarda da etkili bir çözüm olarak kanal tedavisinden yararlanılabilir. Dişlerdeki canlılığın kaybedildiği vakalarda da kanal tedavisini içeren kapsamlı bir tedaviye gereksinim duyulabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisinden sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı genellikle kanal tedavisini izleyen 20 ila 24 saat sonunda en üst noktaya ulaşır. Diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesicinin kullanılması ağrının giderilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda kanal tedavisini izleyen ilk 2 gece uyku sırasında baş yüksekte tutulmalıdır. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra artık dişin içinde pulpa bulunmadığından dişteki sıcak ve soğuk duyarlılığı ortadan kalkar. Kanal tedavisi uygulanan diş zaman zaman basınca ve çiğnemeye karşı hassasiyet gösterebileceği gibi nadiren de olsa pozisyonel ağrı ortaya çıkabilir. Bu ağrı genellikle operasyon sonrası görülen olağan bir ağrıdır ve zaman içerisinde geçecektir. Diğer yandan teknik olarak ilerlenemeyen ya da doldurulamayan bir kanal olduğu şeklinde de yorumlanabilir. Kanal tedavisiyle dişin sinirleri alındığından dişin ölü hale geldiği söylenebilir. Buna bağlı olarak kanal tedavisi yapılan dişin renginde zaman içerisinde yavaş bir değişim söz konusu olabilir. Bunun sonucunda doğal rengini kaybeden diş koyu bir renge kavuşur. Kanal tedavisinin başarılı olduğundan ve dişin içinde yeni bir enfeksiyon geliştirmediğinden emin olmak için tedaviden sonra diş hekiminin belirttiği sıklıkta kontrollerin yaptırılması ihmal edilmemelidir. Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?