Bebeklerde Sağlıklı Diş Çıkarma Süreci Nasıldır?
Bebeklerde ilk süt dişleri genellikle 6. aydan itibaren çıkmaya başlasa da bebeklerde bu dönem belirli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Diş çıkarmanın 3. aydan başlayıp 12. aya kadar uzaması söz konusu olabilir. İlk çıkanlar alt kesici dişlerdir. Ardından üst kesici ve alt/üst yan kesici dişler, birinci süt azı dişleri, köpek dişleri ve son olarak ikinci süt azı dişleri çıkmaya başlar. Alt ve üst çenede toplam 20 tane olan süt dişlerinin çıkması ortalama 2.5-3 yaşına kadar tamamlanan bir süreçtir.
Diş Çıkarmanın Erken ya da Geç Olmasının Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerin diş çıkarma zamanları birbirlerinden farklı olabilmekle birlikte süt dişlerinin çürüğe ya da başka problemlere yatkın olması erken ya da geç çıkmalarına bağlı değildir. Bebeklerin diş çıkarma zamanlarının farklılık göstermesi yürüme ya da konuşma zamanlarının farklı olması gibi doğal bir durumdur. Süt dişlerinin erken çıkması durumunda bebeğin dişlerinin fırçalanmasına da erken dönemde başlanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. İlk dişin çıkmasıyla birlikte diş fırçalamaya başlanması gerekliliği süt dişlerinin erken çıkması durumunda zorlayıcı bir durum olabilir. Çünkü bebeğin yaşı küçüldükçe etkili bir diş temizliği yapılması zorlaşmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu süt dişleri geç çıkan bebeklerin süt dişlerinin düşmesi ve kalıcı dişlerinin çıkması sürecinde gecikmeler yaşanmasının normal bir durum olduğudur. Böyle bir durum süt dişlerindeki kırık, çürük gibi sorunların değerlendirilmesi aşamasında mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve gereken müdahaleler ertelenmeden gerçekleştirilmelidir.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Diş çıkarma belirtileri ve bebekte meydana gelen huzursuzluk her bebek özelinde olduğu gibi dişten dişe de farklılık gösterebilmektedir. Diş çıkarma belirtileri ve bu durumdan kaynaklanan huzursuzluk genellikle dişin çıkmasından 1 hafta önce görülmeye başlar. Diş, diş etini geçip ağız içinde görünür hale gelince sona erer. Genellikle süt azı dişleri çıkarken bebekte daha çok huzursuzluğa neden olur. Bunun nedeni süt azı dişlerinin, diş etini aşmasının daha zor olmasıdır. Diş çıkarma sırasındaki en zorlu dönem dişin, diş etini delmeye çalıştığı dönem olup bu bölgenin ısısında artış ve bastırıldığında diş etinde beyazlama olduğu kolaylıkla fark edilebilir. Hatta dişin kesici yüzeylerinin parmakla hissedilmesi de mümkündür. Diş çıkarma döneminde salyada artış, yanak ve dudak çevresinde salya artışına bağlı kızarıklık ve tahriş, boğazda salya birikiminden kaynaklanan öksürük, dişin diş etine baskısından kaynaklanan bölgesel ağrı hissinin neden olduğu ağlama, huzursuzluk, kulağı kaşıma, iştahsızlık, beslenme ve uyku düzeninde bozulma, dişlerdeki kaşınmadan dolayı her şeyi ağza alıp ısırma isteği, ishal ve ateş gibi belirtilere rastlanabilir.