+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Bruksizm Nedir?

Bruksizm diğer bir deyişle diş gıcırdatma bireylerin yaptığı istemsiz çene hareketleri sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Çiğneme kaslarının gün boyu ya da yalnızca gece devam eden aktivitesi diş gıcırdatmaya ve sıkmaya neden olabilir. Çiğneme kaslarının kasılması sonucunda dişler arasında meydana gelen sürekli temas diş sıkması, çiğneme işleminin ağız ortamında herhangi bir madde olmadan ritmik olarak devam etmesi diş gıcırdatması olarak adlandırılır. Bruksizmin neden kaynaklandığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tıp uzmanlarının görüşü fiziksel, genetik ve psikolojik etkenlerin kombinasyonunun bruksizme neden olduğu yönündedir. 

Uyku sırasında yapılan istemsiz çene hareketleri dişlerin sıkılmasına neden olabilir. Bu durum süreklilik gösterdiği takdirde dişlerde aşınma, çeşitli diş problemleri ve çene eklem problemleri ile karşı karşıya kalınması olasıdır. Bruksizm diğer ağız ve diş sağlığı hastalıkları ile hemen hemen aynı belirtileri göstermekle birlikte bruksizmin en önemli belirtisi; dişlerin aşınmasından dolayı diş minesinin ortaya çıkmasına bağlı olarak dişlerde hassasiyet oluşmasıdır.

Bruksizm Tedavisi

Çene kaslarında sıkılığın yanı sıra çenede ağrılar da görülebilir. Bruksizm sorunu yaşayan bireyler uyku sırasında diğer insanların uyanmasına neden olacak şiddette diş gıcırdatma sesleri çıkarırlar. Şakaklarda başlayan hafif baş ağrıları da bruksizmin belirtileri arasında sayılabilir.

Tedavi Nasıl Sağlanabilir?

Bruksizm tedavisinin başarılı olabilmesi için en önemli nokta sorunun kaynağının doğru bir şekilde tespit edilebilmesidir. Sorun doğru şekilde tespit edildikten sonra uygulanabilecek tedaviler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyurken gece plağı kullanılması Bruksizm’in etkili tedavilerinden biridir. Bu sayede gece diş gıcırdatması ve dişlerin zarar görmesi önlenebilir. Geceleri kullanılacak diş plakları kişinin diş ölçüleri alınarak özel olarak üretilir. Bununla birlikte uyku sırasında diş gıcırdatma sorununu önleyen gece plağı kullanımı Bruksizm hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi değildir.
  • Bruksizm bireyin günlük yaşamın yol açtığı stresten kaynaklanıyorsa strese neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için gerekli durumlarda psikolojik destek alınması ihtiyacı oluşabilir. Ayrıca yürüyüş, müzik dinleme, kitap okuma gibi aktiviteler de stresin azaltılmasında rol oynayabilir.
  • Eğer bireyin dişleri çene kapatıldığında tam olarak üst üste oturmuyorsa dolgu, kuron ya da ortodonti tedavileri ile kapanışın normal bir hale getirilmesi söz konusu olabilir.
  • Hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra uygun görülmesi durumunda dental botoks uygulaması da tedavide kullanılabilir. Bu sayede bölgedeki kasın fonksiyonu geçici olarak azaltılarak kasların gevşemesi sağlanabilir. Dental botoks uygulamasında uygulanacak olan ilacın miktarı ve hangi bölgeye uygulanacağı kas kitlesine, bruksizmin derecesine, anatomik yapıya, cinsiyete ve hastanın deri kalınlığına göre değişiklik gösterebilir.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin Instagram Youtube Facebook

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?