+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Çeneden Neden Ses Gelir?

Gün içinde sürekli olarak hareket halinde olan çenemizden bazı zamanlarda gelen ani sesler içimizde şüphe ve korkuya sebep olabilmektedir.

Gün içinde sürekli olarak hareket halinde olan çenemizden bazı zamanlarda gelen ani sesler içimizde şüphe ve korkuya sebep olabilmektedir. Yemek yerken ve özellikle esnerken karışımıza çıkabilen Bu durum belirli sebeplerden görülebileceği gibi aynı zamanda normal bir durum olarak da karşımıza çıkabilir.

Çeneden ses gelmesi çenede bulunan eklem ve diş yapısıyla bağlantılı ortaya çıkan bir durumdur. Herkes tarafından sebebi merak edilen bu durum bazı sorunların habercisi olabilir. Bu tür sorunların uzun süreli olması durumunda çene çıkmasına bile sebebiyet verebilmektedir.

Çeneden Ses Gelme Sorununun Çözümü Nedir?

Bu durum yaş grubu farketmeksizin çoğu kişinin başına gelebilmektedir. Bu durumun tedavisi için uzman diş hekimlerine ya da ortodonti uzmanlarına danışılması gerekmektedir.

Nasıl teşhis edilir?

Uzman hekimler sizlerin yaşadığı durum ile ilgili onlara sağlayacağınız bilgiler ve detaylı bir muayene sonrasında sorunun kaynağını bulmaya çalışacaklardır. Aynı zamanda muayene sırasında çekilebilecek çene tomografisi de sesin kaynağını bulmak konusunda yardımcı olabilir.

Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra hekimler bir tedaviye gerek olup olmayacağının kararını verirler. Eğer belirli bir tedavi yönteminin durumu çözmek konusunda etkili olacağı belirlenirse hekimlerimiz ile tedavi sürecine başlanabilmektedir.

Hangi hastalıklar bu sese sebep olabilir?

Bu sesin asıl sebebi çene eklem bozukluklarıdır. Bu tür bozuklukların sebebi aşağıda vereceğimiz hastalıklara bağlı olabilir.

  • Çene kilitlenmeleri
  • Travmatik olaylara bağlı kırıklar
  • Çene Çıkıkları
  • Doğuştan sahip olunan bozukluklar (Az veya eksik gelişmiş eklem yapısı)
  • Çeneyi etkileyen romatizmal, iltihabı, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar
  • Çene de oluşabilecek tümoral hastalıklar
  • Çene de oluşabilen fonksiyonel bozukluklar (Ağrılı çiğneme, kayarak açılma, koparma ve ısırma sırasında zorluk çekilmesi)

Çeneden ses gelmesi hangi doktora gidilir?

Çene ağrıları, çene kilitlenmeleri ve çene düşmesi durumlarında eklem uzmanı diş hekimlerine veya ortodonti uzmanına gidilmelidir. Çene eklemleri ile ilgili oluşan sorunlarda en bilgili hekimler olan diş hekimlerine başvurmak en iyi seçenek olacaktır.

Çeneden Ses Gelmesi Egzersizleri

Çenemizi uygun hareketlerle çalıştırmak sesin kaynağı olabilecek sorunların giderilmesin de yardımcı olacaktır. Örneğin sabah uyandığınızda ve akşam yatmadan hemen önce çenenizin tam oturacak şekilde yavaş bir tempoyla en az 15 kez olacak şekilde açıp kapatmak, fazla sert olmayan sakızlar çiğnemek bu egzersizler arasına girebilir.

Yemek yerken ve sakız çiğnerken, tam olarak sesin geldiği tarafla yemeli ve çiğnemelisiniz. Bu şekilde tam oturmayan kemik ve eklem bölgesi zamanla oturmaya başlar ve biraz daha hafif sesler duymaya başlarsınız. Tam olarak kurtulmak istediğinizde ise tıbbi müdahale şarttır.

Çene Eklem Sorunlarında Fizik Tedavinin Yeri

Çeneden ses gelmesi sorununun çözümü genellikle egzersizlerdir. Bu sayede bu ses sorunu yakın zamanda ortadan kalkacaktır.

Çene eklemin de oluşabilecek rahatsızlıklar için yapılabilecek egzersizler kişinin kendisi tarafından uygulanabileceği gibi bir fizyoterapist yardımıyla da gerçekleştirilebilir. Yapılacak bu egzersizlerin amacı çene kaslarını gevşetmek ve güçlendirmektir. Egzersizlerin olumlu sonuç vermesi için düzenli ve doğru şekilde yapılmaları oldukça önemlidir.

Çene eklemi tedavi edilmezse ne olur?

Çene eklemi hastalıkları başta zararsız görünse de tedavi edilmezse durum ilerleyebilir. Başlangıçta kısa süreli ağrı veya kulak önünde klik sesi ile karşılaşılır, ancak rahatsızlığın ilerlemesiyle birlikte, sert bir şey yenildiğinde şiddetli ağrı veya sabahları ağız açmada zorluk ile karşılaşabilirler.

Çene eklemleri nasıl sağlıklı tutulabilir?

Çenemizi fazla yormamak, ve dinlendirmek oluşabilecek çoğu sorunu ortadan kaldıracaktır.

  • Uzun süre sakız çiğnememek,
  • Esneme sırasında ağızı çok fazla açmamak,
  • Sert yiyeceklerden olabildiğince uzak durmak,
  • Bir şey yerken uzun süre tek tarafta çiğnememek,
  • Sabah uyanıldığında sıcak havlu ile çene bölgesine kompres uygulamak,
  • Olabildiğince stres altına girmemek.
  • Çene eklemlerinin sağlığını korumada etkili olacaktır.

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?