+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Ağrısının Sebepleri ve Ağrı Tipleri

Dişin içinde ya da çevresinde gelişen diş ağrısı farklı şiddette olabilir ve farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Diş ağrısı dişin en dip tabakasında iltihaplanma olduğu durumlarda oluşur. Dişlerdeki çürükler, diş kırıkları, çatlak oluşumları, diş eti çekilmesi, dişteki dolguların hasar görmesi ya da gevşemesi gibi birçok etken diş ağrısına yol açabilir. Bunlara ek olarak diş etlerinde meydana gelen ülser ve travmalar da diş ağrısına neden olabilir.

Diş ağrısının altında yatan nedenin anlaşılması için diş hekimi tarafından detaylı bir muayene yapılması gerekir. Muayenenin ardından ağrının altında yatan etkene göre uygun tedavi prosedürü uygulanmaya başlanır. Diş ağrısı genellikle dişin en alt tabakasında meydana gelen iltihap ve diş eti ile kemik kaynaklı olarak görülür. Diş ağrısının giderilmesine yönelik tedavinin uygulanması için ilk adım ağrının nedeninin belirlenmesidir.

Dişlerdeki çürükler, dişlerin arasına sıkışan yabancı maddelerin basınç yapması, diş özü iltihabı, gömülü diş, diş eti hastalıkları, apse, diş hassasiyeti, dişlerin çatlaması, diş minesinde aşınmalar meydana gelmesi ve sinüzit gibi birçok farklı neden de diş ağrısına yol açabilir. Bunların dışında; diş telleri, dolgu ya da kaplama ile ilgili sorunlar, diş gıcırdatma ya da sıkma, asit erozyonu, dolgunun kırılması ya da hasar görmesi, asit erozyonu, uçuk ve ağızda oluşan aftlar diş ağrısına neden olabilir.

Diş Ağrısı Farklı Şekillerde Görülebilir

Diş çürüklerinden kaynaklanan ağrılarda, ağrının tipi çürüğün derinliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Başlangıç düzeyindeki olan ve henüz çok derinleşmemiş olan diş çürüklerinde özellikle tatlı gıdalarda olmak kaydıyla bir şey yerken ve içerken ağrı oluşur. Bu sorunun giderilmesi için dişe dolgu tedavisi uygulanabilir. Derin diş çürüklerinden kaynaklanan diş ağrıları genellikle çok şiddetli bir şekilde ve zonklama ile kendini gösterir.

Eğer apse gibi iltihabi bir durum oluşumu söz konusuysa dışarıdan fark edilecek düzeyde şişlik oluşması mümkündür. Dişe bastırıldığında ağrı ve sıcak-soğuk hassasiyeti bu tür durumlarda artar. Bu tür ağrılarda kanal tedavisi uygulanarak sorun giderilebilir. Diş eti hastalıkları nedeniyle diş eti çekilmesinden ve diş minesinin aşınmasından kaynaklanan diş ağrısı sıcak-soğuk, tatlı-ekşi hassasiyeti şeklinde gelişir.

Dişler üzerine diş koruyucu uygulanması ile bu sorun genellikle giderilebilir. Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar üst çenenin arka dişlerinde yaygın görülen ve yansıyan bir ağrı oluşmasına neden olabilir. Alt çene azı dişlerinde ortaya çıkan problemler kimi zaman kulakta yansıyan ağrı olarak da belirti verebilir. Bu gibi durumlarda tanının dikkatli koyulması doğru tedavinin uygulanması açısından çok önemlidir.

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız

Bizi Instagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?