+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Eti Çekilmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş etlerinin dişlerden diş köküne doğru geri çekilmesi ve kökler de dahil olmak üzere dişin daha fazla kısmının açığa çıkması durumuna diş eti çekilmesi adı verilir. Diş eti çekilmesi tek ya da birden fazla diş etinde meydana gelebilir. Diş eti çekilmesi sonucu dişler ve diş etleri arasında boşluklar oluşur. Bakteriler bu boşluklarda toplanarak dişlerde aşınmalara ve periodontal hastalıklara neden olabilir. İlerlemiş vakalarda, enfeksiyon alttaki kemiği parçalayarak diş kaybına yol açabilir. Diş eti çekilmesi aşamalı bir süreçtir. Pek çok kişi erken dönemde bu sorunu fark etmez. Diş eti çekilmesinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak kırmızı ya da şiş diş etleri, ağız kokusu, ağız içi yaraları, fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında ağrı ve/veya kanama diş eti çekilmesi belirtileri arasında sayılabilir. Diş etleri, örneğin diş eti hastalığının en şiddetli formu olan periodontitis nedeniyle hasar gördüyse, çekilmiş diş etlerinin eski haline dönmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, diş eti çekilmesi tersine çevrilemese de, sorunun daha da kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi, diş eti dokusunun kaybından kaynaklanır. Diş eti çekilmesi ya da aşınması diş kökünün açığa çıkmasına ve diş hassasiyetine neden olur. Ayrıca bakterilerin toplandığı ve diş fırçası ya da diş ipiyle ulaşmak mümkün olmayan boşluklar ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmesine aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olabilir:

  • Diş eti hastalığı,
  • Ağız hijyeninin yetersiz olması,
  • Genetik etkenlere bağlı olarak ince diş eti dokusu,
  • Diş gıcırdatma,
  • Diş etlerine sürtünen dudak ya da dil piercingleri,
  • Sigara içmek,
  • Yanlış hizalanmış dişler,
  • Travma,
  • Yetersiz beslenme ve C vitamini eksikliği,
  • Romatoid artrit, diyabet ve Crohn hastalığı gibi sağlık sorunları,
  • Gebelik ya da menopoz döneminde ortaya çıkan hormonal dalgalanmalar.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Farklı Yöntemlerle Uygulanabilir. Diş eti çekilmesinde uygulanacak tedavi altta yatan nedene bağlı olarak kişi özelinde belirlenir. Diş eti çekilmesi tedavisi, dişlerin çevresindeki ceplerin iyice temizlenmesi ve çevredeki kemiğin daha fazla zarar görmesinin engellenmesi amacıyla uygulanır. Diş eti çekilmesinin ileri düzeyde olmadığı durumlarda cerrahi olmayan ya da daha az invaziv prosedürler tercih edilebilir. Bu aşama uygulanabilecek yöntemlerin başında profesyonel diş temizliği gelir.

  • Diş eti çizgisinin altına plakların ve tartarların girmesi diş eti hastalıkları oluşmasına neden olabilir. Basit ve pratik bir işlem olan diş temizliği bu sorunun giderilmesini sağlayabilir. Profesyonel diş temizliği prosedüründe plaklar ve tartarlar derinlemesine temizlenir.
  • Eğer diş etlerinde enfeksiyon bulunuyorsa antibiyotik reçete edilebilir. Diş eti çekilmesinin altında yatan sorunun tedavi edilmesi için topikal antibiyotik jel, antimikrobiyal gargara ve enzim baskılayıcı gibi farklı ilaçlar kullanılabilir.
  • Ciddi derecede girintili diş etlerinin tedavisi için en iyi yöntem ağız cerrahisi ve doku greftleri olabilir. Diş grefti yapmak için farklı yöntemler olsa da genellikle ağız çatısından doku alınarak gerçekleştirilir. Alınan dokular daha sonra diş eti çekilmesinin olduğu bölgedeki diş etlerine dikilir. Diş kaybının önlenmesi ve bölgedeki dokuların daha fazla hasar görmemesi amacıyla uygulanan diş eti grefti ameliyatı diş eti çekilmesinden kaynaklanan kötü görünümün de giderilmesini sağlar.
  • Eğer dişleri destekleyen kemik dokular periodontal hastalıklara bağlı olarak tahrip olduysa; diş etinin geriye doğru katlanması, ceplerdeki bakterilerin temizlenmesi, vücudun kemik ve doku yenileme yeteneğini teşvik edici özellikte kemik aşılarının ve doku uyarıcı proteinlerin kullanılması gibi rejeneratif prosedürlere başvurulabilir.
  • Diş etlerinin normalden daha uzun olması halinde diş kron uzatma yöntemiyle uzun diş etinin altında kalıp görünmeyen hasarlı dokular ortaya çıkarılarak tedavi edilebilir.
  • Diş eti hastalıklarından dolayı diş kaybı yaşandığında kaybedilen dişin yerinin doldurulması için dental implant yapılabilir.
  • Periodontal hastalıkların dişleri çevreleyen dokularda yarattığı hasar sonucu diş çevresinde oluşan cepler zamanla derinleşerek daha fazla bakteri toplamaya başlar. Bu durumun engellenmesi için diş çevresindeki cepler küçültülebilir.

Diğer Makalelerimizi Okumak İçin Blog Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz Bizi İnstagram'da Takip Edin Youtube Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın!

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?