+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Gıcırdatma Sebepleri

Diş gıcırdatma, diş sıkma ya da Bruksizm kişinin dişlerini sıkması, gıcırdatması ya da birbirine sürtmesi ile karakterize olan bir sorundur.

Uyku esnasında farkında olmadan yapılan bu hareket aslında beynin çalışma düzeninin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu sırada genellikle alt ve üst dişler birleştirilir, sıkılıp gıcırdatılır ya da ileri geri oynatılmaları söz konusu olur.

Uyku sırasında farkında olmadan yapılan istem dışı bu davranışın önlenmesi ve tedavi edilmesi de zordur. Çünkü öncelikle hastanın bu sorununun farkında olması gerekir. Diğer yandan diş gıcırdatma gündüzleri de görülebildiği gibi kişi bunu fark ettiğinde kontrolünü sağlayabilir.

Uyku sırasında kontrol edilmesi zor olan diş gıcırdatmanın en önemli nedenlerinden biri gün içinde yaşanan yoğun stres, psikolojik nedenler ve korkulu rüyalar görmektir. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı sıklıkta görülen diş gıcırdatma çocuklarda da ortaya çıkabilir. Erken teşhis durumunda diş gıcırdatma sorununun tedavi edilmesi mümkündür. 

Diş Gıcırdatma Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Diş gıcırdatma pek çok kişinin psikolojik nedenlere bağlı olarak yaşadığı ve bilinçdışı bir işlev şeklinde ortaya çıkan bir sorundur. Ağız ve çene yapısını etkilemesinin yanı sıra diş ağrılarına da neden olabilen diş gıcırdatma çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Yanlış beslenme alışkanlıkları,
  • Yoğun stres,
  • Hatalı çiğnemeden kaynaklanan problemler,
  • Kullanılan bazı antidepresan ilaçlar,
  • Yoğun gerginlik ve anksiyete,
  • Yanlış dolgu ve protez uygulamaları diş gıcırdatma nedenleri arasında sayılabilir.

Diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastalarda öncelikle doğru teşhis yapılmalıdır. Sorunun altında yatan esas nedenin ortaya çıkarılmasıyla birlikte doğru tedavi uygulanabilir ve sorun ortadan kaldırılabilir. 

Diş gıcırdatma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyku sırasında kişinin, partnerinin uyanmasına neden olacak kadar yüksek sesle dişlerini gıcırdatması,
  • Dişlerin birbirine kenetlenmesinden dolayı diş ağrısının artması,
  • Dişte hassasiyet, çatlama ya da yontulma görülmesi,
  • Çene, yüz ve boyunda ağrılar yaşanması,
  • Diş minesinin dişin derin katmanlarının açığa çıkmasına neden olacak şekilde aşınması,
  • Kulakta herhangi bir rahatsızlık bulunmamasına karşın kulak ağrısı şeklinde bir ağrı hissedilmesi,
  • Şakaklarda orta şiddetli ağrı yaşanmaya başlaması,
  • Uyku bozukluğu,
  • Çene kaslarında kasılma ya da yorgunluk ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene.

Bu belirtilerden birini ya da daha çoğunu yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurması önerilir. 

Diş Gıcırdatma Nasıl Tedavi Edilir? Diş Gıcırdatmanın Zararları Nelerdir?

Diş gıcırdatma tedavisi amacıyla kullanılabilecek birçok farklı yöntem bulunmakla birlikte bunlar arasında ilk sırada botoks gelir. Botoks, enjekte edildiği bölgedeki kasların gevşemesini sağlayarak etki eder. Botoks kalıcı bir tedavi olmadığından belirli aralıklarla tekrarlanması gerekliliği doğabilir.

Diş gıcırdatma sorununa karşı en popüler yöntemlerden biri şeffaf ve kişiye özel plaklardır. Diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastalarda genellikle uyku sırasında üst ve alt çeneye takılan koruyucu plakların kullanımı tercih edilir. Uyku öncesinde dişlere yerleştirilen plaklar gece boyunca hastanın ağzında kalır.

Böylece zaman içerisinde çene eklemlerinde deformasyona neden olan bu uygulamaların doğru teşhis ve tedaviyle düzeltilmesi mümkün olur. Şeffaf diş plakları dolguların ve dişlerin kırılmasına dahi neden olabilen ileri düzeydeki diş gıcırdatma ve sıkma sorunlarında da etkili bir yöntem olarak kabul edilir.

Diş gıcırdatmanın yol açtığı en büyük zarar dolguların zarar görmesidir. Dişler ne kadar sıkılır ve gıcırdatılırsa dişler ve dişlerdeki dolgular o kadar çok zarar görür. Bu nedenle diş gıcırdatmanın son derece zararlı olduğu söylenebilir.

Sürekli olarak diş gıcırdatan kişilerde çene ağrısı, hareket kısıtlılığı, soğuk ve sıcak hassasiyeti de görülebilir. Çene ekleminde ortaya çıkan hasar sonucunda eklem ağrısı, çene kilitlenmesi, baş ya da boyun ağrıları da yaşanabilir.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?