+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Kaplama Nedir? Nasıl Uygulanır?

Modern diş hekimliği, daha iyi bir gülümsemeye sahip olmak isteyen kişilere yönelik farklı tedavi seçeneklerine sahiptir.

Son yılların popüler diş hekimliği tedavilerinden diş kaplama çoğunlukla kozmetik amaçlarla hastaların dişlerinin şeklini, boyutunu ve rengini iyileştirme amacıyla uygulanır.

Dişlerin çürümesi ve estetik görünümden uzaklaşması durumunda dişlerdeki boşluklar temizlendikten sonra dişlerin, eski görünümlerini geri kazandırmak amacıyla farklı malzemeler kullanılarak kaplanması prosedürü diş kaplama olarak adlandırılır. Diş kaplama diş çürüğü, dolgulardaki kırıklar ve ağızdaki boşlukların tedavisi gibi durumlarda uygulanabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde diş kaplamanın en işlevsel ve koruyucu diş hekimliği prosedürlerinden biri olduğu söylenebilir. 

Diş Kaplama Neden Uygulanır?

Diş kaplama; minedeki aşınma, diş diziliminin düzensiz ya da aralıklı olması, diş renginde bozulmalar ya da diş çatlakları gibi sorunların giderilmesi amacıyla dişlerin ön yüzeyine uygulanan bir dental tedavidir.  Dişlerin ön yüzeylerine uygulanan diş kaplama aslında diş renginde kompozitten ya da porselenden üretilen çok ince bir kabuktur ve pek çok farklı avantaja sahiptir.

Fonksiyonel ya da estetik amaçlı olarak uygulanabilen diş kaplama tedavisinin estetik amaçlarla gerçekleştirilmediği durumlarda diş çürüğü, dolgu kırıkları ve ağızdaki diş eksikliklerinin tedavisi söz konusudur.

Diş kaplama koruyucu diş hekimliğinin en önemli unsurlarından biridir ve fonksiyonel amaçlarla da uygulanabilir. Bu kapsamda, diş eksikliği varsa ve dental implant tedavisi uygulanmıyorsa diş eksiğinin sağındaki ve solundaki dişlerin belirli prensipler dahilinde küçültülmesi ve köprü işlemi uygulanması söz konusu olur. Dişlerde aşırı renk bozukluğu ya da ciddi form kaybı olduğu durumlarda da kaplamadan yararlanılabilir.

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş kaplama tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağı hasta özelinde farklılık gösterir. Diş kaplamanın; porselen, full porselen kaplama, zirkonyum kaplama ve metal destekli kaplama gibi çeşitleri vardır. 

Diş kaplama uygulamasından önce diş hekimi hastanın prosedür için uygun bir aday olup olmadığına karar vermelidir. Bunun için hastanın ağız içi fotoğrafları alınır ve diş röntgeni çekilir. Tedaviye uygunluk kararı verilirse dişin kaplama tedavisine hazırlanması için lokal anestezi uygulandıktan sonra diş minesinden küçük bir parça çıkarılır. Standart macun ölçüsü ya da ağız içi tarayıcı ile dişlerin kalıbı alınır.

Dişlerin doğal rengiyle uyumlu bir renk seçilmesi için renk kılavuzundan yararlanılır. Hastanın dişleri değerlendirilir. Ölçü ve renk tonu hastanın doğal dişleriyle tam olarak uyumlu olacak şekilde bir diş kaplama yapılması için laboratuvara gönderilir. Bu arada diş hekimi kalıcı kaplamalar gelene kadar kullanılması için hastaya geçici diş kaplaması yapar. Diş kaplamaları hazır olduğunda geçici kaplamalar çıkarılır ve yeni kaplamalar yerleştirilerek hastada bir rahatsızlığa neden olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir sorun olmaması halinde kaplamalar kalıcı olarak sabitlenir. 

Diş Kaplama Ne Kadar Dayanır?

Diş kaplamanın ne kadar dayanacağı, hasta özelinde uygulanan kaplamanın türüne göre on yıl ve daha uzun süre olarak değişebilir. Diş kaplamalarının dayanıklılık süresi kullanılan malzemenin yanı sıra hastanın ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiğinden de etkilenir. Diş kaplama yapıldıktan sonra ağız ve diş bakımı eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir ve aynı zamanda rutin diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır. 

Diş kaplamaların daha uzun sürelerle dayanıklılığını koruması için tırnak ve kalem gibi sert cisimler ısırılmamalı, buz çiğnenmemeli, yiyecekler ön dişlerle çiğnenip ısırılmamalıdır. Eğer darbe içeren sporlarla uğraşılıyor ya da diş sıkılıyor veya gıcırdatılıyorsa mutlaka ağız koruyucu ve gece plağı kullanılması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. 

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?