+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Minesi Aşınmaları ve Güçlendirme

Diş minesi, dişin dışında kalan ve yumuşak iç kısımlarını kaplayan, dişlerin görünür olan en dıştaki sert kısmına denir.

Diş Minesi Nedir?

Diş minesi, dişin dışında kalan ve yumuşak iç kısımlarını kaplayan, dişlerin görünür olan en dıştaki sert kısmına denir. Yarı saydam özelliktedir. İnsan vücudunda yer alan en sert madde denilebilir ve yüksek oranda mineral içerir.

Diş Minesi Kaybı ya da Aşınması Nedir?

Dişin en sert tabakası olan diş minesi zamanla aşınabilir ve dişlerde hassasiyete neden olabilir. Zamanında gerekli bakımlar yapılmaz ve gerekli önlemler alınmazsa diş kaybına ya da hasarına sebep olabilir.

Diş Minesi Aşınmasına Neden olan Etkenler:

  • Diş gıcırdatma
  • Yanlış diş fırçalama
  • Asitli ve şekerli gıdaların çok tüketilmesi
  • Tırnak yeme
  • Aşındırıcı özellikli diş macunu kullanımı

Diş Minesinde Sorun Olduğunu Gösteren Belirtiler

  • Sararma
  • Diş aralarında kanama
  • Diş birleşim noktalarında çökme
  • Pürüzlü görünüm
  • Sıcak ve soğuğa hassasiyet
  • Dişin yüzeyinde matlaşma
  • Diş uçlarında tırtıklı görünüm

Florür Nedir Ne işe Yarar?

Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli bir maddedir. Diş macunlarının içinde yer almaktadır. Diş minesini güçlendirmeye yarar.

  • Diş çürümesini engeller
  • Diş kemiğini besler ve iyileşmesine yardımcı olur
  • Kemik oluşumunda etkilidir
  • Diş plaklarını temizlemede etkilidir
  • Ağızda bulunan bakterileri yok eder

Probiyotiklerin Etkisi

Probiyotikler ağız için yararlı olan bakterilerdir. Oral probiyotikler ağızda yerleşir ve antimikrobiyal maddeler salgılayarak plak oluşumuna sebep olan maddelerle savaşır, PH düzenleyerek çürük oluşumuna engel olur. Probiyotiklerin yapılan araştırmalara göre ağız içi kanser oluşumunu da büyük ölçüde engellemeye yardımcı olduğu söylenebilir.

Asit Erozyonu Nedir?

Besin maddelerinin sindirimi ağız ortamında başlar ve sindirim başladığı andan itibaren asit artıkları ortaya çıkmaya başlar. Asit artıkları diş minesinin yapısında çözülmeye sebep olur ve çürükler oluşmaya başlar. Asidik ortam devam ettikçe ve doğru bakım yapılmadıkça diş minesindeki kayıplar ve aşınmalar artmaya devam edecektir. Diş minesindeki aşınmaları minimumda tutabilmek için tükürükteki asit oranını da mümkün olduğunca minimum seviyede tutmak gerekmektedir. Bunun en kolay yöntemi çok sık besin almamak, besin aldıktan sonra mutlaka ağız çalkalamak hatta en doğrusu her yemekten sonra diş fırçalamaktır. Önceden oluşmuş çürükler de ağız içi asit oranını artırabilir dolayısıyla ağız içindeki çürüklerin beklenmeden tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş Fırçası Seçimi

Basit ve önemsiz gibi gözüken diş fırçası seçimi diş ve ağız sağlığınızı büyük ölçüde etkileyecektir. Yanlış diş fırçası kullanımı sonucunda dişleriniz ve diş etleriniz zarar görebilmektedir.

Diş fırçası seçerken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Kıl Tipi: Yumuşak, orta ve sert olarak üç kıl tipinde diş fırçası bulunmaktadır. Hassas ve çabuk kanayan diş ve diş etleriniz varsa yumuşak diş fırçalarını seçebilirsiniz. Ağız içi plak ve tartar oluşumunuz fazla ise orta veya sert kıllı diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Orta ve sert kıllı diş fırçalarını kullanırken dişler çok sert fırçalanmamalıdır, sert fırçalama sonucunda diş etlerine, diş köklerine ve diş minesine zarar verilebilir.

Diş Fırçası Boyutu: Ne çok büyük ne de çok küçük fırça boyu tercih edilmelidir. Çok büyük boyutlu fırça seçimlerinde ağzın derin noktalarına ulaşmakta zorluk çekilecektir. Çok küçük boyutlu fırça seçimlerinde ise tüm dişlerinizi fırçalamakta zorluk yaşanabilir ve daha fazla zaman harcanmasına sebep olabilir. Ağız tipine uygun kolay manevra yapılabilecek boyutlarda fırça seçimi uygun olacaktır.

Diş Macunu Seçimi

Diş macunu seçiminde tat, koku, renk, içerik, marka gibi birçok farklı özellik etkili olabilmektedir. Formül olarak da çürük önleyici, diş minesi koruyucu gibi farklı özellikleri de olabilir.

Macun seçiminde macunun sahip olması gerek özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Florür içermeli
  • İçeriğinde şekerli tatlandırıcı bulunmamalı
  • İçeriğinde sorbitol gibi macunun kurumasına sebep olabilecek katkı maddeleri olmamalı
  • Diş yapısına uygun bir içerikte üretilmiş olmalı.

Çocuk diş macunları seçilirken diş fırçalamaya özendirici renkli ambalajlar seçilebilir ancak içeriğinin çocuklar için uygun şekilde üretildiğine emin olmak gerekir. 0-6 yaş grubu için üretilmiş olan florürsüz diş macunlarını tercih etmek doğru tercih olacaktır.

Hassas dişler için diş macunu seçimi yapılırken florürsüz ve hafif formüllü macunlar tercih edilmelidir böylece diş etlerinde tahriş olma durumu engellenmiş olacaktır.

Hangi Besinler Diş Minesine Zarar Verir?

Dişleri düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak, düzenli ağız bakımının yanında diş sağlığımızı korumak için yediğimiz yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekmektedir. Şekerli ve asitli besinler diş sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Şeker: Diş ve diş etlerine en zararlı besin maddelerinden biridir. Özellikle lokum ve jelibon gibi yiyecekler dişe yapıştığı ve asit içeriği olduğu için uzak durmalısınız.

Limon: Asit oranı yüksek yiyeceklerden biridir ve aşırı tüketimi diş minesine zarar verebilir. Tüketildikten sonra mutlaka ağız su ile çalkalanmalıdır, böylece zarar minimuma indirilmiş olur.

Kuru Meyve: Lokum ve jelibon gibi kuru meyveler de yapışkan yapıda olduğu için diş üzerinde uzun süre kalabilmektedir. Kuru meyve yerine dişe zarar vermeyen taze meyveler tercih edilebilir.

Cips: Tüketildiğinde diş arasında kalmaları ve çürümeye sebep olmaları aynı zamanda şekere çabuk dönüştükleri için diş sağlığı açısından tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.

Şekerli İçecekler: Asitli oldukları için diş çürümesine sebep olabilir, diş minesine zarar verebilir. Tüketildikten sonra mutlaka diş fırçalanmalı ya da ağız suyla çalkalanmalıdır.

Alkollü İçecekler: Ağız kuruluğuna sebep olduğu ve ağız içi asiditeyi artırdıkları için tüketildikten sonra mutlaka ağız bakımı yapılmalıdır.

Çikolata: Şeker oranı yüksek olduğu ve diş aralarına kolayca kaçabilmesi sebebiyle diş aralarında çürümelere sebep olabilmektedir.

Hangi Besinler Diş Minesini Güçlendirir?

Doğru ve düzenli beslenme beden sağlığını koruduğu gibi ağız ve diş sağlığı için de önemlidir. Peki dişlere ve diş etlerine iyi gelen, ağız ve diş sağlığınıza olumlu etki edecek besinler nelerdir?

Süt: Kalsiyum açısından zengin bir besin olan süt diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, çene kemiğinin güçlenmesine önemli ölçüde etki etmektedir.

Kereviz: Çiğneme esnasında tükürük salgısını artırdığı için çürüklere sebep olan bakterileri uzaklaştırmakta etkili bir sebzedir. Lifli ve sert yapıda olduğu için diş etlerine masaj yapar, diş aralarını temizler.

Yeşil Çay: İçinde bulunan maddeler ağız içi bakterilerin yok edilmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda ağız kokusuna sebep olan bakterileri de yok eder.

Çilek: Diş ve diş etlerine iyi gelen bir besin maddesidir. Diş taşlarından doğal yollarla azaltmada yardımcıdır.

Elma: Kabuklu şekilde tüketildiğinde dişlerin güçlenmesini sağlarken bir yandan da içindeki maddelerle dişleri temizler.

Balık: İçinde yer alan fosfor kemik ve diş dokusunun güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Diş Minesi Kendini Yeniler Mi?

Diş minesi ne yazık ki kendini onarabilen ve yenileyen bir yapıda değildir. Diş minesinde aşınmalar meydana geldiğinde uygun tedavi yöntemleri seçilerek yeni hücre kayıplarını önlemeye çalışılmaktadır. Aşınma fark edildiği an zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmanız ve önleyici tedavilere başlamanız gerekmektedir. Diş minesinin aşınmasını önlemek için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Uygun diş fırçası seçimi

  • Diş fırçalarken kuvvet uygulamamak
  • Diş fırçalarken nazik hareketlerle fırçalama yapmak
  • Tırnak yeme, sert cisim ısırma gibi alışkanlıkları terk etmek
  • Diş gıcırdatma diş sıkma gibi problemler fark edildiği an diş hekimine başvurmak.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi Youtube'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?