+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Taşı Nedir, Nasıl Oluşur? Diş Taşı Temizletmek Zararlı mıdır?

Tartar ya da sertleşmiş bakteri plağı olarak bilinen diş taşı, günlük diş bakımına yeterli özen göstermeyen kişilerin sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunlarından biridir. Diş taşı dişlerin yetersiz bir şekilde fırçalanmasına bağlı olarak ortaya çıktığından dişlerin doğru teknikle, doğru sıklıkta ve doğru sürede fırçalanması çok önemlidir. Gün içerisinde tüketilen her tür yiyeceğin öğütülme işlemi dişler tarafından yapıldığından bu yiyeceklerin temizlenmesi için gereken ağız hijyeninin sağlanmaması; çok küçük yiyecek parçalarının dişlere yapışmasına ve taşlaşmasına, ağız kokusuna, diş renklenmelerine ve diş çürüklerine kadar birçok soruna yol açabilir.

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Bakteri plaklarının zamanla sertleşmesi diş taşı oluşumuna neden olur. Diş plakları ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olduğu gibi diş taşı oluşan dişlerin renkleri de sarıdan koyu kahverengiye kadar farklılık gösterebilir. Diş taşı temizliği mutlaka diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Diş taşı temizliği sırasında dişte kalan artıklar, taşlar, plaklar, diş araları ve diş yüzeyleri diş eti çerçevesinde temizlenir. Bu sayede diş çeşitli kalıntılardan ve taşlardan arındırılır. Sağlıklı bir ağza sahip olunması için diş taşı temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Diş hekimlerinin bu konudaki önerisi diş taşı temizliğinin 6 ayda bir tekrarlanması gerektiği yönündedir. Daha sık yapılan diş taşı temizliğinin dişlere zarar verme riski vardır. Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra hastalar doğru diş fırçası ve diş macunu seçmeye ve dişlerini doğru fırçalama yöntemleri kullanarak fırçalamaya dikkat etmelidirler. Aynı zamanda düzenli olarak diş ipi kullanılması ağız ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. Yapılan işlemler mutlaka gargara ile desteklenmeli ve diş taşı temizliğinin diş eti bakımıyla kombine bir şekilde yapılması gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Vermez

Dişlerdeki bakteri plaklarının zaman içinde taşlaşması ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, diş renklenmeleri, diş çürükleri gibi birçok farklı soruna neden olabilir. Ağız ve diş sağlığına zararlı olan bu durum sonucunda ilerleyen dönemlerde diş kaybı gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Diş taşı temizliği bu tür sorunlar yaşanmasını önlediğinden ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. Hekimler tarafından gerçekleştirilen diş taşı temizliği sürecinin dişlere herhangi bir zararı yoktur.

Diş Taşı Zararlı mıdır?

Diş taşı oluşumu ağız ve diş sağlığı açısından birçok olumsuzluğa neden olabilir. Diş taşları ağızda kötü kokulara yol açarlar. Diş taşının yoğun olarak bulunduğu yerlerde diş eti çekilmeleri fazlalaşır. Dişlerin arasında boşluklar meydana gelir ve bu bölgelerde de diş taşı oluşur. Diş taşı aynı zamanda diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplanmalarının da artmasının en önemli sebeplerindendir. Kemiklerde kayıplar oluşmasına neden olabildiği gibi dişlerdeki hasarı saklaması nedeniyle tedavi sürecinde gecikmelere de yol açabilir.

Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayınız

Bizi Instagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?