+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Gömülü Diş Nedir?

Gömülü diş, çıkma zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle diş eti ya da kemik altında kalıp ağızda yerini alamayan dişlerdir.

Ağız ortamında en sık 20 yaş dişlerinin gömülü kaldığı bilinmektedir.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü dişler çenede kendisine yer bulma çabasıyla ön dişlerde sıkışma hissine dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir. 
Yarı gömülü dişlerde ağız içine açılan yerden diş eti altına gıda birikimine sebep olabilir. Bu birikmeler enfeksiyona sebep olabilir. Bu enfeksiyon tablosuyla beraber ağız içinde şişlik, ağrı, ağız açmada zorluk gibi durumlar görülebilir.

Gömülü dişler yandaki dişlere baskı yaparak çürümeye neden olabilir. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü dişler çene içinde kistlere sebep olabilir. 

Gömülü Diş Çekimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş çekimi dişin konum şekil ve boyutuna bağlı olarak cerrahi ya da normal bir çekim olabilir. Lokal anestezi altında yapılmakta olup hastalar işlem sırasında bir ağrı ya da acı hissetmezler. Gömülü diş ameliyatlarında diş etrafındaki diş eti ya da kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Çekim yapıldıktan sonra hastanede yatmayı gerektirmez, hasta normal yaşamına devam edebilir. İşlem sonrası ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek hafif ağrı ve şişlik olabilir. 

Gömülü Diş Ameliyatı Zor Mu?

Gömülü diş ameliyatı hayal ettiğiniz kadar zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel veya genel anestezi yapılır bu sayede hasta işlem boyunca bir acı hissetmez. Bu sayede işlem sırasında herhangi bir zorluk oluşmaz. İşlem yaklaşık olarak bir saat sürer ve işlem sonrası oluşabilecek ağrılar doktorunuz vereceği ilaçlar ile önlenir.Bu sebeple gömülü diş ameliyatı gerek işlem sırasında gerekse sonrasında ki iyileşme sürecinde oldukça kolaydır.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Çekim yeri kurcalanmamalıdır yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama olabilir.
  • Çekim yeri ile çiğneme yapılmamalıdır.
  • Sigara içilmemelidir. Sigara kanamayı artırır, pıhtılaşmayı bozar.
  • Çalkalama ve tükürme yapılmamalıdır. Kanama artar, pıhtılaşmaya engel olur. 
  • Operasyon sonrası şişliği önlemek için bölgeye buz ile kompres yapılmalıdır.

Gömülü Diş Çekilmez İse Ne Olur?

Gömülü dişlerin sorunu diğer dişler gibi sağlıklı bir şekilde diş eti dışına çıkamamalarıdır bu sebeple gömülü olan diş bu sorun ile karşılaşınca apse yapmaya başlar ve şişer. Dik olarak çıkmayan ve yan olarak büyüme gösteren dişler diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Aynı zamanda gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet verebilir ve diğer dişlerde çürümeye sebep olabilir.

Her Gömülü Diş Çekilmeli Midir?

Tamamen gömülü 20 yaş dişler komşu dişlerde çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlarına sebebiyet yaratmadıkları sürece çekilmek zorunda değillerdir. Düzenli olarak radyolojik ve doktor kontrolü ile takip edilmeleri yeterlidir.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?