+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif diş hekimliği, birçok diş hekimliği alanından birisidir. Restoratif diş tedavisi ise bu biilim dalında hizmet veren çalışmalar yapan hekimlerin uyguladığı tedaviler bütünüdür.

Restoratif diş hekimliği, birçok diş hekimliği alanından birisidir. Restoratif diş tedavisi ise bu biilim dalında hizmet veren çalışmalar yapan hekimlerin uyguladığı tedaviler bütünüdür. Fonksyonunu , estetiğini kaybetmiş dişlerin yeniden restore edilmesi, yapılandırılması restoratif diş tedavilerinin kapsadığı hizmetler arasındadır.

Diş çürüğü neden olur?

Dişlerimiz vücudumuzda var olan diğer bütün organlar gibi canlı ve içinde sinirler barındırıan belirli bir geçirgenliğe sahip organlarımızdır. Yeterince iyi fırçalanmayan , karyojenik yani şeker değeri yüksek gıdalara fazlaca maruz kalan dişlerde, dişin yüzeyindeki sert mine tabakasında iyi temzilenmediği için madde çözünmeleri, buna bağlı olarak da diş çürükleri meydana gelir.

Diş çürüğü önlenebilir mi?

Yeterli ve doğru bir ağız bakımı, düzenlenmiş ve sağlıklı bir beslenme programı ile diş çürüklerinin önüne geçilebilir, görülme sıklığı oldukça azaltılabilir. Çocuklarda fissür koruyucu dediğimiz dişin çiğneme yüzeylerini örterek de çürüğün önüne geçebiliriz. Ancak halihazırda bir madde kaybı ve çürük başlamış ise bu durumda önlemek gibi bir durum olmaz. Mutlaka tedavisi gerekir.

Restoratif diş tedavisi nedir?

Restoratif diş tedavisi diş sert dokularında meydana gelmiş çürük ya da madde kayıplarının , belirli materyaller kullanarak tedavi edilip fonksyonlarının geri kazandırılmasıdır. Bunun yanı sıra estetiğini kaybetmiş dişlere estetik kazandırmak dişi yeniden formlandırmak da restoratif diş hekimliğinin görevlerindendir.

Restoratif diş tedavisinde amaç nedir?

Restoratif diş tedavisi çürüğe bağlı , kırığa maruz kalmış, aşınmış, renkleşmiş hem estetiğini hem de fonksyonunu kaybetmiş dişlerin  yeniden yapılandırılması , hastaya konforlu bir çiğneme ya da estetik bir gülümsemenin amaçlandığı tedaviler bütünüdür.

Restoratif diş tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Diş hekimliğinin bu dalında kullanılan yötemler ve materyaller oldukça çeşitlilik gösterir.bunlardan en sık tercih edilenler ise başlıca; ışıkla sertleşen beyaz kompozit dolgular, porselen dolgular, fiber uygulamaları, lamine restorasyonlarıdır.

Restoratif diş tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle Hastanın şikayetine, endikasyonuna ve ağız içi durumuna göre gerekli ve doğru olan tedaviye karar verilir. Daha sonrasında ise dişin yüzeyinde materyalin tutunması için bir pürüz yaratılır ve materyaller doğru yapıştırma teknikleri ve malzemeleri kullanılarak diş tedavi edilir.

Restoratif diş tedavisi kimler için uygundur?

Dşinde kırık çürük renkleşme ve şikayeti olan her yaştan hasta grubuna Restoratif diş tedavisi uygulanabilir.

Restoratif diş tedavisi ne kadar sürer?

Var olan problemin durumuna göre bu sürede değişiklik görülebilir. Eğer bir kompozit dolgu yapılacaksa aynı seansta çözülebilirken bazı durumlarda ; inlay onlay gibi porselen dolgu yapılması durumunda yine aynı gün ya da ertesi gün gibi kısa bir süre içerisinde , estetik bir işlem olan lamine uygulamasında işe diş eti ve ağız hijyeni uygunsa en geç 1 hafta içinde tedavi bitimi sağlanır.

Restoratif diş dolgusu nedir?

Restoratif diş dolgusu madde kaybına uğramış ,kırılmış , çürümüş ya da ciddi miktarda aşınmış dişlerde , kompozit dediğimiz, ışık ile sertleşen aynı seans içinde bitirilen beyaz dolgulara verilen ismin genelidir. Restoratif diş dolgusu kompozit materyalinden olabildiği gibi bazı durumlarda ise inlay onlay overlay olarak adlandırdığımız porselen dolgular olarak da tercih edilebilir.

Inlay onlay nedir?

Inlay onlay overlay olarak isimlendirilen dolgular , dişlerin ölçüleri alınarak, ağız dışında labaratuvar ortamında hazırlanan kompozit ya da porselen esaslı dolgulara verilen isimdir. Bu tür dolguları genelde kavitesi yani boşluğu çok büyük olan, madde kaybı çok fazla olan dişlerin restorasyonunda kullanırız. Kanal tedavisi sonrasında kalan diş dokusunu korumak, güçsüzleşen dişin kırılmasının önüne geçmek ve ömrünü uzatmak için en sık tercih ettiğimiz hem daha estetik hem daha kuvvetli dolgulardır.

Restoratif diş tedavisi sonrası nasıl bir süreçtir?

Restoratif tedaviler genede aynı gün sonuçlandığı için hastaları zorlayan bir operasyon sonrası süreç yaşanmaz. Sadece lokal anestezi etkisi geçene kadar bir rahatasızlık hissi olabilir. Ya da yapılan restorasyon işlemi sonrasında , tedaviyi takip eden birkaç gün içerisinde soğuk sıcakta hafif bir hassasiyet meydana gelebilir. Bunlar haricinde işlem sonrasında uyuşukluk geçer geçmez yemede içmede herhangi bir değişiklik olamadan hasta normal rutinine dönebilir.

Restoratif diş tedavisi hangi bölümde yapılır?

Diş hekimliğinin estetik tedavilerini kapsayan protez bölümünde ya da direk restoratif diş hekimliğinin alt dalı olarak bu bölümlerde yapılır.

Restoratif diş tedavisi için hekim seçiminde dikkat edilmesi gerekenler?

Restoratif diş tedavileri kısa bir süre içinde yapılıyor gibi görünse de ciddi bir bilgi birikim ve el becerisi geretktirir. İşlemi yapacak olan hekimin hem çok tecrübeli , doğru endikasyonu koyabilen hem de bütün yeni teknolojileri ve gelişmeleri, yeni çıkan materyalleri takip eden ve bu konularda bilgililerini güncel tutan bir tavırda olması gerekir. hekim seçerken bu konudaki uzmanlığa ve yetkinliğe mutlaka bakılıp ona göre karar verilmelidir.

Lamine nedir?

Lamine venerler estetik diş hekimliğinde yeri ve önemi oldukça büyük olan kıymetli bir uygulamadır. Bu uygulama , dişinin renginden , şeklinden , boyutundan memnun olmayan hastalara uygulanır. Dişten çok az bir miktarda madde aşındırarak bazı durumlarda hiç preparasyon yapmadan  bile yani dişe hiç dokunmadan yapılabilmesi sebebiyle öncelikli olarak tercih edilir. Oldukça doğal ve estetik olaran bi uygulamadır. Lamine tedavisi kompozit lamine ve porselen lamine olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrımda kullanılan materyal çeşidi ve dolayısıyla uygulama tekniği etkilidir.

Kompozit lamineler , beyaz dolgu olarak kullanılan dolgu malzemesinin yine dişin estetiğini sağlamak amacıyla dişin formuna uygun bir şekilde dişin yüzeyine ışınlı dolgu gibi uygulanmasıdır. Esetetik bir görünüm elde edilir  Ancak bu dolgularda uzun vadede Zaman içerisinde renklenmeler görülebilir. Dolgular kırılabilir. Çay kahve sigara lekelerine maruz kalabilir. Bir diğer teknik ise cam seramik ile yapılan yaprak porselen olarak da bilinen , kalınlığı 0,4-0,5 mm arasında değişen ,uzun vadede renklenmelerden etkilenmeyen çok daha estetik çok da uzun ömürlü bir uygulamadır.

Lamine restorasyonlar yapıştırıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Lamineler dişe yapıştırıldıktan sonra his olarak hastanın kendi dişi gibi hissedeceği oldukça konforlu bir uygulamadır. Her ne kadar rahat ve estetik olsa da çok hassas ve kırılgan bir malzeme olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Simantasyon yani yapıştırma sonrasında hastalarımızın ön dişleriyle yani lamine uygulanmış dişleri ile çok sert kabuklu yiyecekler tüketmemesi, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıkllarını bırakması gereklidir. Bunların dışında eğer hastada bruksizm yani diş sıkma rahatsızlığı var ise buna uygun şekilde ağız içi gece plaklarının yapılması ve kullanılması şarttır. Bunlara dikkat edildiği sürece hastalar normal hayatlarına ve rutinlerine rahat bir şekilde devam edebilirler.

Restoratif diş tedavisi yalnızca estetik gülüş tasarımı için mi yapılır?

Restoratif diş tedavileri  yukarıda bahsedilen şekilde yapıldığında estetiği sağlamak için yapılabilir olmasının yanı sıra  , arka dişlerde, çürüklü dişlerde kanal tedavisi görmüş dişlerin üzerine uygulandığı takdirde ise dişe fonksyonunu yani görevini kazandırmak için de yapılır. Hem esteteik hem de çiğneme fonksyonunu kazandırmak için başvurduğumuz geniş kapsamlı bir tedaviler bütünüdür.

Bizi İnstagram'da da Takip Edebilirsiniz

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?