+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Amalgam Dolgu Zararlı mı? Siyah Dolgu mu Beyaz Dolgu mu?

Dişlerde meydana gelen kırılma, çatlama veya kısmi çürümelerin tedavisinde yaygınlıkla diş dolguları tercih edilmektedir. Diş dolgusu yapılırken farklı malzemeler dolgu için kullanılabilir. Altın, kompozit dolgu, inley-onley porselen dolgu ve amalgam dolgular kişi özelinde yapılan değerlendirmeler sonucunda tercih edilebilir. Tüm bu dolgu malzemeleri hakkında çeşitli görüşler mevcut olmakla birlikte özellikle amalgam dolgu sıklıkla tartışılmaktadır. Amalgam dolgu zararlı mı? Amalgam dolgu zehirler mi? Siyah dolgu mu beyaz dolgu mu? sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. İlk olarak amalgam dolgu ile ilgili bilgi aktarmak istiyoruz.

Amalgam Dolgu Nedir? Amalgam Dolgu Zararlı mı?

Amalgam dolgular; cıva, kalay, çinko, gümüş ve bakırdan yapılır. %50’si cıvadan oluşan amalgam dolgular dayanıklı bir dolgu malzemesi elde edilmesi için tüm metallerin birbirine bağlanmasını sağlayan benzersiz özelliklere sahiptir. Amalgam dolgular boşlukların doldurulması ve çürüyen dişlerin tedavi edilmesi için kullanılır. Metal amalgam dolgular, diş rengindeki beyaz dolgular yeni standart haline gelmeden önce çok uzun bir süredir çürük ve hasar görmüş dişlerin onarımında kullanılıyordu. Metal amalgam dolgular günümüzde hala bir seçenektir. Ancak çoğu hasta beyaz kompozit dolguların doğal görünümünü tercih ettiğinden kullanım sıklığı giderek azalmaktadır. Amalgam Dolgu Zararlı Mı? Metal dolgularda toksik cıva varlığı ile bunun sağlık ve çevre üzerindeki etkileri konusunda bazı endişeler olduğundan bazı kişiler metal amalgam dolguların diş rengindeki dolgularla değiştirilmesini tercih ederler. Ancak amalgam dolguların içeriği civa miktarı sağlık sorunlarına neden olabilecek düzeyde olmadığından güvenli olarak kabul edilirler.

Beyaz Dolgu Nedir?

Diş kompoziti olarak da bilinen beyaz dolgular, dişteki boşlukların doldurulmasında kullanılan diş rengindeki kompozit reçinelerdir. Diş yüzeyine bağlanan silika ve dimetilglioksim gibi plastik ve dolgu maddelerinin karışımından üretilirler. Dişlerle aynı renkte oldukları ve fark edilmedikleri için estetik açıdan avantajlıdırlar. Dişe doğru şekilde tutunacak bir yapıda oldukları için dişi kırılan hastalarda, dişin şeklinin yeniden kazandırılması için etkili bir yöntemdir. Ancak amalgam dolgulara oranla dayanıklılıkları daha düşüktür. Beyaz dolgularda, tekrarlayan çürüme olarak da bilinen dolgunun altında yeniden oyukların oluşması riski daha fazladır.

Siyah ve Beyaz Dolgulara Alternatif Olarak İnley ve Onley Tercih Edilebilir

Dişlerdeki genellikle küçük boşluklar dolgularla, daha derin çürükler ya da kapatılması gereken daha büyük kırıklar kuronlarla tedavi edilir.  Bazı durumlarda dolgu yeterli gelmezken kuron da fazla olabilir. Bu tür durumlarda inley ve onley porselen dolgu kullanılabilir. İnleyler çürümüş ya da zarar görmüş dişin çiğneme yüzeyine kalıplanarak yerleştirilir. Onleyler ise dişin uç kısımlarının yani ısırma yüzeylerinin çürüdüğü ya da zarar gördüğü durumlarda kullanılır. Inley ve onleyler; seramik ya da kompozit reçineden üretilebilirler. Diş dolgularında tercih edilebilecek yöntemlerin hepsinin kendilerine göre avantajları-dezavantajları ve kullanım alanları vardır. Bu nedenle hastanın ihtiyacı değerlendirildikten sonra yapılacak uygulama kişi özelinde en etkili sonucun alınacağı şekilde belirlenmelidir. Bizi İnstagram'da Takip Edin!

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?