+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Ayrık Diş Tedavisi

İki dişin arasında istenmeyen bir boşluğun bulunması durumu ayrık diş diğer bir deyişle “Diastema” olarak isimlendirilir. Dişler arasında boşluk olması gülümsemeyi ve kişinin öz güvenini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrık diş bazı durumlarda doğuştan gelen bir sorunken bazı durumlarda sonradan ortaya çıkabilir. Ağzın herhangi bir bölgesinde ayrık diş sorununun ortaya çıkması mümkün olmakla birlikte en çok göze batan ön dişler arasında boşluk bulunmasıdır. Ayrık diş her yaş grubundan bireyin karşı karşıya kalabileceği bir problemdir. Çocuklarda ayrık diş problemi süt dişlerinin dökülüp yerlerine kalıcı dişlerin çıktığı dönemde görülür. Ayrık diş tedavisinde ilk adım sorunun altında yatan nedenin belirlenmesidir.

Ayrık Diş Neden Olur?

Erken yaşta görülen ayrık diş problemi genellikle genetik etkenlerden kaynaklanır. Daha sonradan oluşan ayrık diş, diş eti problemlerine bağlı olarak gelişebilir. Hastanın erken diş kaybıyla karşı karşıya kaldığı durumlarda komşu diş desteğinin kaybedilmesine bağlı olarak ayrık diş problemi ortaya çıkabilir. Ayrık diş tedavisi; kompozit lamine, porselen lamina ve ortodontik tedavi ile yapılabilir.

Ayrık Diş Tedavisi Kişi Özelinde Belirlenir

Ayrık diş tedavisinin doğru şekilde planlanması halinde hastanın beklentileriyle uyumlu ve başarılı sonuçlar alınması mümkündür. Tedavi yöntemi belirlenmeden önce detaylı bir muayene yapılır. Şikâyetin nedenine göre tedavi planlanır.

Kompozit Lamina ile Ayrık Diş Tedavisi

Lokal anesteziye gereksinim duyulmayan bu tedavi dokularda herhangi bir aşındırma yapılması söz konusu olmadan bir seansta tamamlanır. Kompozit lamina detaylı polisaj ve cilalama süreçlerinin ardından doğal dişten ayırt edilemeyecek bir diş sahibi olma imkânı verir. Kompozit lamina tedavisinden sonra ağız ve diş bakımı ihmal edilmemelidir. Kompozit lamina dişlerde ciddi düzeyde madde kaybı olması ve dişler arasındaki boşluğun kapatılabilecek miktardan fazla olması halinde uygun bir tedavi değildir.

Porselen Lamina ile Ayrık Diş Tedavisi

Porselen lamina tedavisinde hastanın dişlerinden alınan ölçüler doğrultusunda minimal aşındırmalar uygulanarak estetik bir görünüm elde edilebilir. Cam seramik materyalin kullanıldığı porselen lamina tedavisinde özel yapıştırıcılarla dişlere yapıştırma yapılır. Çapraşıklık, dişteki giderilemeyen renklenmeler ve diş ayrıklığı problemleri için uygun bir tedavi olan porselen lamina uzun ömürlü kullanım imkânı verir. Dişler arasındaki ayrıklığın giderilmesi için diş etlerinin uzatılmasının ve dişlerdeki en boy oranlarının ayarlanmasının gerektiği durumlarda diş etinin istenilen seviyeye getirilmesi için Gingivektomi ve Gingivoplasti gibi işlemlerden yararlanılabilir.

Diş Teli ile Ayrık Diş Tedavisi

Ortodontik tedavisi geleneksel diş teli tedavisi ya da Invisalign tedavisi ile gerçekleştirilebilir. Tedavi öncesinde detaylı analizler yapılarak dişler arasındaki boşlukların nasıl doldurulacağı, dişlerin bitim konumlarının ne şekilde olacağı ve estetik açıdan nasıl bir sonuç elde edilebileceği gibi soruların yanıtları elde edilir. Diş teli tedavisinden sonra dişlerin önceki yerlerine geri dönmemesi çok önemlidir. Bu nedenle retainer uygulama ile dişlerin arka yüzeyinde koruyucu tedavi uygulanarak ortodontik tedavi ile elde edilen sonuçlar desteklenebilir. Diş teli ile ayrık diş tedavisi kalıcı bir çözüm olmakla birlikte tedavi süreci diğer yöntemlere göre daha uzundur.

Ayrık Diş Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Ayrık diş tedavisinden sonra ağız ve diş sağlığının korunması için diş hekiminin tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uyulmalı ve rutin diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır. Ayrık diş tedavisinden sonra hangi yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmemesi gerektiği konusunda yapılan bilgilendirmelere uyulmalıdır. Ayrık diş tedavisinden sonra hafif düzeyde ağrı ve sızı hissedilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?