Bebeklerde Diş Çıkarma Rehberi
Diş çıkarma bebeklerin büyümesine giden yoldaki en önemli dönemeçlerden biri olsa da her zaman çok kolay bir süreç olduğu söylenemez. Ebeveynler diş çıkarma döneminde bebeklerinin hissettiği rahatsızlığı hafifletmek için ellerinden her geleni yapmaya çalışırlar. Bu noktada önemli olan diş çıkarma sürecinin her bebekte farklı olduğunun unutulmamasıdır. Tüm bebeklerin yapısal özelikleri farklı olduğu gibi diş çıkarma özellikleri de farklıdır.
Bebekten bebeğe değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle 4 ila 7 ay arasında diş çıkarma dönemi başlar. Bazı durumlarda bu süreç 3 ila 12 ay arasına uzayabilir. Her bebeğin diş çıkarma zamanlaması farklı olduğundan diş çıkarma döneminin erken ya da geç olması durumunda endişelenmeye gerek yoktur.
Bebeklerin yaklaşık 6 aylıkken ilk dişini çıkarmasıyla birlikte yumuşak kıllı diş fırçası ve diş macunu alınmalıdır. Bununla birlikte bebeklerin diş macununu yutabileceği göz önünde bulundurularak normal diş macunlarından daha az florür içeren ya da florürsüz, yaşa uygun özel diş macunlarının seçilmesine özen gösterilmelidir.
Bebeklerin Diş Çıkarmaya Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Normal şartlar altında bebeklerin ilk dişlerini çıkarmaya başlamaları genellikle 6 ila 7. aya denk gelir. Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve zorluğu aynı zamanda genetik faktörlere bağlı olarak da değişebilir. Genellikle 28. aya kadar olan süreçte tüm süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte bebeklerin diş çıkarma dönemi tamamlanır. Bebeklerin diş çıkarma şekilleri birbirinden farklıdır. Bazı bebeklerde diş çıkarma süreci sessiz sedasız başlarken bazı bebeklerde çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bu durumda uyku düzeninde bozulma, huysuzluk, sinirlilik, salyada artış, diş etlerinde şişme, beslenmede zorluk, kulağı çekme gibi belirtilerle karşı karşıya kalınabilir.
Diş çıkarma sürecinde diş etlerindeki şişlik ve gerilme zaman zaman ateşlenmeye neden olabilir. Diş çıkarma sırasında bebeklerin bağışıklık sistemindeki zayıflamaya bağlı olarak enfeksiyon sonucu yüksek ateş görülmesi ve diş çıkarma döneminin bir başka hastalık ile çakışması da söz konusu olabilir. Ağız ve çene bölgesinde diş eti enflamasyonuna bağlı olarak ağrı gelişebilir.
Ayrıca sinirlilik, huy değişikliği ve iştahsızlık da yaşanabilir. Diş çıkarma döneminin en çok dikkat çeken belirtilerinin başında salyadaki artış gelir. Diş etlerindeki hassasiyet çoğu zaman bebeğin dişleri çıkmadan 2 ila 3 ay önce oluşur. Bu nedenle salya akıntısı uzun süreli bir belirti olarak fark edilebilir.
Tükürük salgısının yoğunlaşmasının bağırsak hareketlerini tetikleyerek ishale neden olması halinde yeterli sıvı takviyesi yapılmasına özen gösterilmelidir. Bebekler diş çıkarma döneminde diş etlerinin kaşınması neticesinde çeşitli objeleri ağızlarına götürerek rahatlamaya çalışırlar. Bu esnada boğazlarına kaçabilecek küçük objeleri ağızlarına almamaları konusunda dikkatli olunmalıdır.
Bebekler Diş Çıkarırken Ne Yapılmalı?
Diş çıkarma döneminde bebeklerin yaşadıkları rahatsızlığı gidermek için uygulanabilecek en etkili yöntem soğuk uygulamasıdır. Buzdolabında bekletilmiş sert gıdaların tüketilmesi bebeği rahatlatmakla birlikte bu gıdaların bebeklerin boğazlarına kaçmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Sağlıklı malzemelerden üretilen ve içi su dolu olan diş kaşıyıcılar buzdolabında bir süre bekletildikten sonra bebeğe verilerek diş çıkan bölgede rahatlama sağlanabilir.
Diş çıkan bölgeye yapılan uygulamaların işe yaramaması halinde doktor tavsiyesiyle parasetamol içerikli ilaçlar kullanılarak bebeğin rahat ettirilmesi söz konusu olabilir. Bunların yanı sıra kimyasal ya da bitkisel içerikli jel ve solüsyonlar yine doktor kontrolünde kullanılabilir.
Bebeklerde ilk diş çıktıktan sonraki 6 ay içinde ilk diş muayenesinin yapılması ihmal edilmemelidir. Yanlış beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi ve diş temizliğinin doğru şekilde yapılmaması halinde erken çocukluk döneminde biberon çürükleri ile karşılaşılması riski vardır. Gerekli önlemlerin alınması ve ihtiyaç halinde koruyucu tedavilerden yararlanılması için ilk dişin çıkmasını takip eden en kısa sürede ilk diş muayenesi yaptırılmalıdır.