Diş Bakım Rehberi
Sağlıklı dişlere sahip olabilmek için diş bakımı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.
Fırçalama ve diş ipi kullanımı ile gargara yapılması, iyi bir diş rutininin olmazsa olmazlarıdır. Bununla birlikte diş ve diş etlerinin sağlığının korunmasına yardımcı olacak başka noktalara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Dişlerin temiz ve sağlıklı tutulmasının ilk adımı düzenli olarak bakım yapılmasıdır. Dişlerin günde iki kez ikişer dakika fırçalanması plakların uzak tutulmasına yardımcı olur. Dişlerin düzgün bir şekilde temizlendiğinden ve çevredeki yumuşak dokulara zarar verilmediğinden emin olunması için doğru teknikler kullanmaya özen gösterilmelidir.
Ayrıca diş fırçalarının ulaşamadığı noktalarda temizlik yapılması için mutlaka her gece diş ipi kullanılmalıdır. Aksi takdirde diş fırçasının temizleyemediği küçük yiyecek parçacıkları ya da diğer kalıntılar çürüklere neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Diğer yandan dişlerin çok sert bir şekilde fırçalanmasının ya da sert kıllı bir diş fırçası kullanılmasının diş etlerine ve diş minesine zarar verebileceği mutlaka dikkate alınmalıdır.
Plaklar dişlerde olduğu gibi dilde de birikebilir. Bu durum yalnızca kötü bir ağız kokusu oluşmasına neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda bazı farklı ağız sağlığı sorunları yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle dişler fırçalandığında dilin de nazikçe fırçalanması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Diş fırçasının her 3 ila 6 ayda bir değiştirilmesi, dişlerin düzgün bir şekilde temizlenmesi için çok önemlidir. Diş fırçasının şeklinin bozulması, hasar görmesi ya da yıpranması sonucunda dişlerin yüzeyi doğru şekilde temizlenemeyebilir ve diş etlerinde zarar meydana gelebilir. Diş fırçası iyice durulanmalı, kuruması sağlanmalı ve hastalık durumunda bakterilerin yeniden ağza girmesini önlemek için diş fırçası değiştirilmelidir.
Rutin Diş Hekimi Kontrollerinizi İhmal Etmeyin
Rutin diş hekimi kontrollerine gitmek diş ve diş eti sorunlarının önlenmesini ya da erken teşhis edilmesini sağlayabilir. Düzenli diş hekimi ziyaretlerinin yanı sıra yılda iki kez kapsamlı profesyonel diş temizliği yapılması dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı tutulmasını, plak ve tartar birikiminin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.
Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak buna ek olarak kalsiyum içeriği yüksek gıdaları beslenme programına dahil etmek güçlü ve sağlıklı dişleri desteklemeye yardımcı olan unsurlardan biridir. Dişlerin güçlenmesini sağlayacak yiyecekler arasında yeşil yapraklı sebzeler, yoğurt, peynir ve badem sayılabilir.
Dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş sağlığının anahtarı olarak kabul edilse de ağız ve diş bakımı rutinine bazı eklemeler yapmak fayda sağlayabilir. Ağız gargarası, diş arası temizleyicisi, dil temizleyici ve ağız duşu bunlar arasında sayılabilir. Ağız ve diş sağlığının desteklenmesine yardımcı olan bu tür ürünler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla birlikte diş bakım rutininin bir parçası haline getirilmelidir.
Ağız ve Diş Sağlığı Genel Sağlığın Önemli Bir Parçasıdır
Yeterli hidrasyon yalnızca genel sağlık açısından değil aynı zamanda ağız ve diş sağlığı açısından da çok önemlidir. Yeterli hidrasyon miktarına sahip olmak sağlıklı bir tükürük akışının korunmasına yardımcı olduğu gibi tükürük yiyecek parçacıklarının ağızda rahat hareket ettirilmesini sağlayarak ağız ve diş sağlığının korunmasına da katkıda bulunur. Tükürük salgısı yiyecek atıklarının büyük kısmının bakterilerin gelişebileceği dişlere yerleşmesini önler. Bu nedenle hidrasyon konusunda yeterli özen gösterilmelidir.
Sigara kullanmak dişlerde lekelenme oluşması gibi estetik sorunların yanı sıra diş kaybına dahi neden olabilen diş eti hastalığı ve ağız kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ağız ve diş sağlığı için atılabilecek en iyi adımlardan biri sigaranın bırakılmasıdır.