Diş Beyazlatma Rehberi
Diş beyazlatma daha parlak ve sağlıklı görünen bir gülümsemeye kavuşmaya yardımcı olan bir diş hekimliği prosedürüdür.
Dişlerin renginin açılması ve dişlerdeki lekelerin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen diş beyazlatma tedavisi, kişinin ihtiyaçları doğrultusunda farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Dişlerdeki renklenmelerin çeşitli nedenleri vardır. Diş minesi, dentin kısmını kaplar ve korur. Tüketilen tüm yiyecek ve içeceklere maruz kalan diş minesinde renkli kalıntılar bırakan pigmentlerin birikmesi zaman içinde dişlerde lekelenmelere neden olabilir. Dişlerde renklenmelere yol açan yiyecek içeceklerin sık tüketilmesi ve sigara kullanımı dışsal lekelerin en önemli nedenleri arasında yer alır. Dış lekeler yüzeyde olduklarından tedavileri dişin daha derinlerindeki lekelere göre daha kolaydır.
Dişin dentin tabakasında meydana gelen lekeler içsel renklenmeler olarak anılır. Kazaya ya da düşmeye bağlı travma, genetik yatkınlık, florüre aşırı maruziyet, tetrasiklin gibi bazı antibiyotiklerin kullanımı ve kök kanal tedavisi içsel renklenmelere neden olabilir.
Diğer yandan yaş almayla birlikte dişlerde renk değişikliği ortaya çıkabilir. Yaşlandıkça dişler daha kırılgan ve renk değiştirmeye eğilimli bir hale gelir. Diş minesinin en dış tabakasında da zamanla aşınma ortaya çıkar. Yaşla birlikte doğal olarak sararmaya başlayan dentin açığa çıkar.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma amacıyla ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleri uygulanabilir. Ofis tipi diş beyazlatma dişlerin rengini beyazlatmanın etkili ve güvenli bir yoludur. Ofis tipi diş beyazlatma sırasında diş hekimi dişlere yüksek konsantrasyonda aktif bileşen içeren beyazlatma jeli uygular. Beyazlatma jelinin etkisinin hızlandırılması için ışık kullanımı tercih edilir. Ofis tipi diş beyazlatma güvenilir ve fark edilir sonuçlar alınmasını sağlar.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastadan ölçü alınır, alınan ölçülere uygun şeffaf plaklar ve diş beyazlatma jeli kullanılır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan beyazlatma jellerinin konsantrasyonu ofis tipi diş beyazlatmada kullanılanlara göre daha düşüktür. Ev ortamında ancak diş hekimi kontrolünde uygulanan ev tipi diş beyazlatma yönteminde diş beyazlatma jeli şeffaf plaklara sıkıldıktan sonra şeffaf plaklar dişlere takılır.
Uygulama sırasında beyazlatma jelinin diş hekiminin belirttiği miktarda kullanılmasına özen gösterilmelidir. Şeffaf plaklar dişler iyice fırçalandıktan sonra takılmalıdır. Bu sayede bakteri oluşumunun önlenmesi mümkün olur. Şeffaf plakların kaç gün takılacağı diğer bir deyişle ev tipi diş beyazlatma uygulamasının kaç günde tamamlanacağı kişi özelinde belirlenir.
Seçilmiş hastalarda her iki diş beyazlatma tedavisi yönteminin de eş zamanlı ve birbirlerini destekleyecek şekilde planlanmaları mümkündür.
Diş Beyazlatmadan Sonra Ne Olur?
Diş beyazlatma tedavisinden sonra hasta günlük aktivitelerine kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Bununla birlikte uygulamanın başarısı açısından dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır. Bazı durumlarda hastalar beyazlatıcı bileşenlerin neden olduğu diş eti tahrişi ya da hassasiyet gibi bazı yan etkilerle karşı karşıya kalabilirler. Ancak bu tür yan etkiler kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelir.
Diş beyazlatmadan sonra dişlerde renklenmelere neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması, sigara kullanımına ara verilmesi önemlidir. Bu tür içeceklerin kamışla içilmesi, dişlerde lekelenmelere neden olabilecek yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesinden sonra dişlerin fırçalanması ve gargara kullanılması önerilir.
Diş beyazlatma tedavilerinin etkisinin ne kadar süre kalıcı olacağı kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar özen gösterdiğine göre değişebilir. Dişlerde renklenmelere neden olan yiyeceklerin ve içeceklerin sık tüketilmesi, günlük ağız ve diş bakımı rutinine uyulmaması elde edilen sonuçların kalıcılığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Çünkü diş beyazlatma dişlerdeki lekelenmelerin azalmasına ya da giderilmesine yardımcı olurken ileride oluşabilecek lekeleri engelleme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle diş beyazlatma tedavisinin sonuçlarını korumak için mükemmel bir ağız hijyeni uygulanmalıdır.