+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Çekimi Sonrası Yemek

Kusursuz dişler her insanın hayali olsa da ne yazık ki çürük, travma ya da hastalık gibi durumlar dişlere onarılamayacak kadar zarar verebilir.

Bu durumlarda bazen en iyi çözüm dişin profesyonel olarak çıkarılmasıdır. Diş çekimi, diş hekimleri tarafından genellikle hızlı bir ayakta tedavi prosedürü olarak uygulanır. Dişlerin çatlak veya gömülü olduğu ya da tamamen ortaya çıkmadığı durumlarda diş çekimi daha kapsamlı bir prosedür haline gelebilir.

Diş çekiminden sonra enfeksiyon olasılığının en aza indirilmesi, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurlar bulunduğu ifade edilebilir. Bunlar arasında ilk sırada diş çekimi sonrası yemek gelir.

Diş Çekiminin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

Diş çekimi prosedürü dişin durumuna, hastanın genel sağlık durumuna ve benzeri faktörlere göre kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Diş çekildikten sonra, en sık görülen semptomlardan bazıları etkilenen bölgede şişlik ve kanama oluşumudur. Diş çekiminden sonra hastalar genellikle 7 ila 10 gün içerisinde iyileşirler.

Diş çekimi sonrası diyet seçiminin hastanın hızlı iyileşmesi üzerinde büyük etkisi vardır. Hem operasyondan sonraki erken dönemde hem de takip eden günlerde, öngörülemeyen sorunlardan kaçınmak ve hızlı bir iyileşmeyi garanti etmek için diyete özellikle dikkat etmek gerekir.

Diş Çekiminden Sonra Ne Yenilebilir?

Diş çekimini izleyen ilk 24 saat yalnızca sıvı ve yumuşak yiyecekler tüketilmelidir. Yoğurt, puding, çorba, elma püresi, dondurma gibi besinler bu süreçte tüketilebilir. Bu süre içerisinde, diş çekiminden sonra oluşan pıhtıların yerinden çıkmasına neden olabileceği için sıvıların ağızda döndürülmesinden kaçınmak önemlidir.

Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. 

Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir. Patates püresi, süzme peynir, iyice haşlanmış makarna, kabak, çekirdeksiz olgun ve yumuşak meyvelerin tüketimi tercih edilebilir. Yumuşak yiyecekler tüketiliyor olsa da porsiyonların çiğnenmesi kolay küçük pozisyonlar haline getirilmesi ihmal edilmemelidir. Bu aşamada ağız içerisindeki bakterileri yok etmek için ağız ılık su ve tuz kombinasyonuyla nazikçe durulanmaya başlanabilir.

Diş çekiminden 1 hafta sonra daha sert yiyecekler diyete tekrar dahil edilmeye başlanabilir. Bununla birlikte diş eti kanaması gibi herhangi bir sorun ortaya çıkıp çıkmadığı konusunda dikkatli olunmalıdır. 

Diş Çekiminden Sonra Hangi Yiyecek ve İçecekler Tüketilmemeli?

Diş çekimini izleyen ilk birkaç gün çiğnerken zorlanmaya neden olabilecek tavuk, kuzu ya da dana eti tüketilmemelidir. Bunların yerine ton balığı tercih edilebilir.

Sert sebzeler, baharatlı yiyecekler, kıtır ekmekler, kabuklu meyveler, kuruyemişler, cipsler, kuru meyveler ve ekstraksiyon bölgesine takılabilecek her tür yiyecekten uzak durulmalıdır. Ayrıca sakız çiğnenmemeli, sert şekerler ve yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.

Diş çekiminden sonra alkollü içecekler, sıcak ve buzlu içecekler tüketilmemelidir. Diş çekimini izleyen en az 24 saat içecekleri pipetle yudumlamaktan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde emme eylemi ağızda aşırı basınca neden olarak dişin çekildiği bölgede kanamayı durdurma görevini üstlenen kan pıhtılarının yerinden çıkmasına yol açabilir.

Diş çekiminden sonra başta beslenme olmak üzere tüm konularda diş hekiminin talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulması iyileşme sürecinin aksamaması adına çok önemlidir. Ayrıca diş hekimi tarafından reçete edilmesi halinde antibiyotik ve ağrı kesicilerin düzenli olarak kullanılması, diş çekimi işleminin ardından şişlik varsa soğuk uygulanması ve yaranın temiz tutulması uygulanması gereken temel bakım prosedürleri olarak kabul edilir.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?