+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Çektirmek Acıtır mı?

Diş hekimleri her tür diş sorununda dişi kurtarmaya çalışsa da bazı durumlarda bu mümkün olmaz ve diş çekimi hasta için en iyi çözüm haline gelebilir.

Diş çekimi çok ileri düzey enfeksiyonlarda, şiddetli diş eti hastalıklarında, ortodontik tedavi kapsamında ve daha birçok farklı durumlar zorunlu hale gelebilir. 

Diş çekimi yapılmasının altında yatan neden hastanın ağzında ağrıya neden olabilir. İleri düzey enfeksiyonlar ve diş eti hastalıkları ağrıya ve şişmeye neden olabileceği gibi kırık dişler de ağrı hissedilmesine yol açabilir. Diğer yandan gömülü yirmi yaş dişleri kaynaklı komplikasyonlar oluşması riski de bulunur. Bu tür durumlarda hissedilen ağrı bir sorunun belirtisidir ve diş hekimleri bu sorunu diş çekimi yoluyla çözmeyi amaçlarlar.

Diş hekimleri diş çekimi prosedürüne başlamadan önce işlem sırasında hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemesi için lokal anestezik madde kullanarak uyuştururlar. Hastalar diş çekimi uygulamasının ilk aşamasında yani lokal anestezi uygulanırken iğnenin batmasını hissedebilirler. Diş serbest kalana kadar gevşetilirken oluşan ileri geri baskıyı hissedebilirler.

Ancak diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissedilmemesi gerekir. Eğer hasta diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissederse bu lokal anestezinin yeterli etkiyi sağlamadığı anlamına gelir. Hasta böyle bir durumda mutlaka diş hekimini bilgilendirmelidir. Böylece ek lokal anestezik enjeksiyonu yapılarak diş çekimi sırasında hastanın konforu sağlanabilir.

Diş Çekiminden Sonra Ne Olur?

Diş hekimi tarafından uygulanan lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra uygulama bölgesinde şişlik ve rahatsızlık hissi oluşması doğal bir durum olarak değerlendirilir. Ancak hissedilen ağrı hafif diğer bir deyişle diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılarak kontrol altına alınabilecek düzeydedir. 

Diş çekimi yapıldıktan sonra yeni ya da kötüleşen ağrı ortaya çıkarsa bu durum bir enfeksiyon belirtisi olabileceğinden en kısa sürede diş hekimi ile iletişime geçilmesi gerekir. İyileşme sürecinin konforu açısından hasta diş hekiminin önerilerine eksiksiz bir şekilde uymaya ve diş çekiminden sonra boş kalan bölgede oluşacak kan pıhtısını yerinden çıkarmamaya özen göstermelidir.

Aksi takdirde diş çekimi sonrası oluşan kan pıhtısının yerinden çıkmasından kaynaklanan ve kuru soket olarak da bilinen bir komplikasyonun gelişmesi riski vardır. Bu durumda iyileşme süreci uzayabileceği gibi hasta şiddetli ağrılarla da karşı karşıya kalabilir.

Diş çekimi yapılan bölgeye bakteri bulaşması riski nedeniyle diş çekimini izleyen ilk 24 saat boyunca bölgeye parmakla ya da dille dokunulmamalı ve bölge fırçalanmamalıdır. Eğer şiddetli kanama ve ateş gibi sorunlar mevcutsa vakit geçirmeksizin diş hekimine başvurulmalıdır. Aynı şekilde pıhtının çekim bölgesinden çıkmasına neden olarak emme refleksinden de uzak durulmalıdır.

Diş Çekiminde Anestezi Nasıl Yapılır?

Diş çekiminin ilk adımı dişin uyuşturulmasıdır. Diş hekimi lokal anestezik maddeyi uygulama bölgesine enjekte eder. Diş çekimi sırasında yapılan anestezide farklı olan yalnızca dişin değil dişi çevreleyen diş eti dokusu ve kemik gibi tüm dokuların uyuşturulması gerekliliğidir. Buna karşın dolgu gibi pek çok diş hekimliği prosedürü için bu kadar kapsamlı bir uyuşturma işlemine gerek duyulmaz.

Lokal anestezik enjekte edildikten ve etki mekanizması ortaya çıktıktan sonra ekstraksiyon prosedürünün geri kalan kısmında ağrı ya da acı hissedilmesi için hiçbir neden yoktur. Ancak bazı durumlarda uygulanan anestezik madde yeterli etkiyi sağlamayabilir. Bu nedenle anestezi uygulandıktan ve etki ettikten sonra diş çekimine başlanmadan önce yeterli düzeyde uyuşmanın sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir. Eğer yeterli düzeyde uyuşma sağlanmadıysa yeniden lokal anestezik madde enjekte edilmesi gerekliliği gündeme gelebilir. 

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?