Diş Eti Kaşınması
Ağız ve diş sağlığı yalnızca diş sağlığından çok daha fazlasını kapsar. Dişleri, kökleri ve sinirleri koruyan doku olan diş etleri son derece hassas bir yapıya sahiptir.
Ağız ve diş sağlığı yalnızca diş sağlığından çok daha fazlasını kapsar. Dişleri, kökleri ve sinirleri koruyan doku olan diş etleri son derece hassas bir yapıya sahiptir. Tıpkı dişler gibi diş etlerinin de düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Eğer düzenli bakım yapılmazsa diş etlerinde ciddi sorunlara neden olması olası kronik rahatsızlıkların gelişmesi riski olduğu göz ardı edilmemelidir.
Alerjik reaksiyonlardan çeşitli diş sağlığı sorunlarına kadar diş etlerinin kaşınmasının birçok nedeni olabilir. Diş etleri, her dişin çevresinde bir sızdırmazlık sağlayan ve dişleri çevreleyen yumuşak dokudur. Sağlıklı diş etleri, dişlerin korunması açısından çok önemlidir. Kaşıntı genellikle dişler ve diş etleri arasında bakteri oluştuğunun bir işaretidir.
Kaşıntılı diş etlerinin tedavisi genellikle kolaydır ve iyi bir diş hijyeni sağlamak çoğu sorunu önleyebilir. Bazı durumlarda ise kaşıntı diş eti hastalığı gibi daha ciddi durumların bir işareti olabilir. Bu nedenle semptomların devamlılığı halinde mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş eti kaşınmasının birkaç farklı nedeni olabilir. Bu nedenle beraberinde görülen diğer belirtiler sorunun nedeninin tam olarak belirlenmesine katkıda bulunabilir. Diş eti kaşınmasının en yaygın nedeni, dişlerde ve diş etlerinde plak birikmesidir.
Plak, yiyeceklerde ve içeceklerde bulunan bazı basit şekerleri parçalayan bakterileri içeren, dişlerde bulunan yapışkan bir filmdir. Plak birikir ve dişlerde yeterince uzun süre kalırsa, diş ipi ya da diş fırçasıyla çıkarılamayacak tartar sertleşmeleri görülebilir. Diş eti çizgisinin altındaki tartar, diş etlerinde tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Diş Eti Kaşınması Farklı Nedenlerden Kaynaklanabilir
Hafif alerjik reaksiyonlar, saman nezlesi ya da çiğ meyve ya da sebze yedikten sonra ağız, yüz, dil ya da boğazda kaşınma veya şişmeye neden olan ağız alerji sendromu da diş eti kaşınmasına neden olabilir.
Dişler ve diş etleri hormonal değişikliklere duyarlıdır. Ergenlik, hamilelik ve menopoz dönemindeki kadınların yaşadıkları hormon değişiklikleri diş eti kaşınmasına neden olabileceği gibi diş eti hastalığı riskini de artırabilir.
Dişler, diş etleri ya da ağız yaralanmaları, kesikler ya da lezyonlar varsa iyileşme döneminde kaşıntı yaşanabilir. Ayrıca ağız kuruluğu da diş eti kaşıntısına neden olabilir. Küçük çocuklarda diş çıkarma, yetişkinlerde yirmilik yaş dişlerinin çıkması, diş apsesi, diş etlerini etkilemesi olası aft ve viral enfeksiyonlar da diş eti kaşıntısına neden olabilir.
Pek çok diş eti kaşınması vakasının altında yatan neden, dişlerin ve diş etlerinin yeterince temiz tutulmaması ve plak birikmesinden kaynaklanan kötü diş hijyenidir.
Diş Eti Kaşınması Nasıl Önlenir?
Diş eti kaşınmasını ve bununla ilgili ortaya çıkması olası sorunları önlemenin en etkili yolu dişlerin ve diş etlerinin hijyenini sağlamaktır. Bu kapsamda dişler günde en az 2 kez fırçalanmalı ve diş ipiyle düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca antiseptik ağız gargarası da diş eti ve enfeksiyon sorunu yaşayan kişiler için yararlı olabilir.
Rutin diş hekimi muayenesinin aksatılmaması çok önemlidir. Asidik, nişastalı ve şekerli gıdalar diş etlerinin hassasiyetini artırabildiğinden tahriş edici gıdaların tüketimini sınırlamaya özen gösterilmelidir.
Kaşıntının alerjiden kaynaklandığı durumlarda antihistaminik ilaçlar kullanmak fayda sağlayabilir. Eğer alınan tüm önlemlere rağmen diş eti kaşıntısı devam ederse ya da farklı semptomlar varsa vakit geçirmeksizin diş hekimine başvurmak gerekir.
Diş hekimi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir ve profesyonel temizlik gibi bakım sağlayabilir. Kaşıntılı diş etleri genellikle diş eti hastalığı gibi potansiyel bir sorun için erken uyarı olarak kabul edilebilir.