+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Kaplamaların Ömrü

Diş kaplamaları hasar görmüş olan dişlerin güçlendirilmesi ve korunması amacıyla sıklıkla uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır.

Diş kaplamaların temizliğinin iyi bir şekilde yapılması ve rutin bakım prosedürlerinin aksatılmaması halinde diş kaplamaların ömrü 10 yıldan daha uzun süreli olabilir. Ancak unutulmaması gereken her diş kaplamanın ömrünün aynı olmadığıdır. Diş kaplama tedavisinde kullanılan materyallerin bazıları diğerlerine göre daha dayanıklı bir yapıda olduklarından doğru bakım ve belirli noktalara dikkat edilmesi kaydıyla daha uzun sürelerle kullanılmaları mümkün olabilir.

Diş kaplamaların ömrü hastanın kişisel hayat tarzı, alışkanlıkları, ağız hijyeni uygulamaları ile diş kaplamalarının aşınma ve yıpranma özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte zirkonyum ve kaplama dişler için ortalama bir kullanım ömründen bahsedilmesi mümkündür.

Porselen diş kaplamaların ömrü yaklaşık 10 ila 12 yıl arasında değişir. Porselen diş kaplama tedavisinden sonra ağız ve diş bakımı doğru bir şekilde yapıldığı ve diş eti sağlığı korunduğu takdirde bu ömür uzatılabilir.

Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.

Normal şartlar altında diş kaplamalarının zaman içinde çeşitli etkenlere bağlı olarak zayıflaması ve yıpranması doğal bir durum olarak kabul edilir. Bununla birlikte yaşam tarzı alışkanlıklarının bu süreci daha da hızlandırması riski vardır. Diğer yandan bir diş kaplamanın ömrünü belirleyen en önemli faktörlerin başında diş eti sağlığı gelir.

Diş eti çekilmesi diş kaplamalarının kenar uyumunun bozulmasına ve yapıştığı dişi koruma özelliğini kaybetmesine neden olur. Buna bağlı olarak bu süre sonunda diş kaplamalarının değiştirilmesi gerekliliği ortaya çıkar. 

Diş Kaplamalarının Ömrü Nasıl Uzatılır?

Diş kaplamaların ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri dişleri sıkmaktan kaçınmaktır. Diş sıkmak diş kaplamalarının yıpranıp çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle Bruksizm hastaları gibi diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişiler diş kaplamalarını korumak için özellikle uyku sırasında gece plağı kullanmayı ihmal etmemelidirler. Gece plağı yalnızca diş kaplamalarını değil bireyin ağzında bulunan doğal dişleri de aşırı çiğneme kuvvetine karşı korumayı başarır.

Diş kaplamaların daha uzun ömürlü olması için dişler her gün mutlaka iki kez fırçalanmalı ve diş ipiyle gerekli temizlik yapılmalıdır. Dişlerin temizlenmesi sırasında diş kaplamalarının çevresindeki alana özellikle de diş eti çizgisine gereken özen gösterilmelidir. Doğru ve düzenli bir ağız bakımı rutini uygulamak diş kaplamalarının altındaki bölgenin çürümesi riskini de minimize eder. 

Diş kaplamalarını uzun yıllar boyunca ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için tırnakların ısırılmaması, fındık ve buz gibi sert cisimlerin çiğnenmemesi çok önemlidir. Bu tür alışkanlıkların söz konusu olduğu bireylerde yalnızca diş kaplamalarının değil aynı zamanda doğal dişlerin de zarar görmesi olasılığı son derece yüksektir. 

Ağız ve diş sağlığının korunması için rutin diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır. Diş hekimi kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması sayesinde olası çürükler ve potansiyel sorunlar erken dönemde teşhis ve tedavi edilebilir. Bu sayede diş kaplamalarının daha uzun ömürlü olması noktasında önemli bir fayda sağlanabilir.

Gerek alışılagelmiş metal destekli porselen kaplama gerek zirkonyum kaplama ağız içinde estetik ve doğal bir görünümün de rahat çiğneme fonksiyonunun da sağlanması noktasında önemli rol oynar. Yüksek dayanıklılığı ve gücü dolayısıyla monolitik zirkonyum kaplama, genel olarak porselen diş kaplamalara oranlar daha uzun bir süre dayanıklılığını koruyabilir. 

Uzun boşluklu köprülerin ya da azı dişi bölgesi gibi çiğneme kuvvetinin fazla olduğu noktalarda full estetik fakat daha kırılgan cam seramik kaplamaları kullanmak potansiyel kırılma problemlerini artırabilir. Bu nedenle söz konusu uzun boşluklar ile azı dişlerinde monolitik zirkonyum gibi dayanıklı materyallerin tercih edilmesi daha uygundur.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?