İmplant Üstü Protezlerde Bakım Süreci
İmplant üstü protezler, implantın üzerine yerleştirilerek implant tarafından desteklenen sabit ya da hareketli protezlerdir. Uygulanacak bakım, yapılan protezin tipine göre değişiklik göstermektedir. Protezlerdeki bakım en az implantın ve protezin yapım aşaması kadar önemlidir. Bütün süreç bittikten sonra hastalarımızdan beklentimiz bakım ve hijyen görevini yerine getirerek protez ve implantlarımızın uzun ömürlü olmalarına katkıda bulunmalarıdır.
Öncelikle hem implant hem de protezlerin uzun ömürlü olabilmesi için ağız hijyeni çok önemli bir yer tutmaktadır. Protezlerin ve mevcutsa var olan dişlerin günde 2 defa muhakkak verimli bir şekilde fırçalanması gerekir. Fırçalama, protezler için özel fırçalar veya normal diş fırçası ile yapılabilir.
Her bir dişin, her bir yüzeyin düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekir. İmplant üstü protezler blok şekilde birkaç parçanın birbirine bağlanmasıyla yapılabilmektedir.Özellikle böyle sabit protezlerde hijyen sağlayabilmek için eczanelerde bulabileceğiniz diş ipleri ,köprü altı protez ipleri (süper floss) ve arayüz fırçaları ile protezlerin ulaşamadığımız yüzeyleri de temizlenmelidir.
Bir de ağız duşu cihazları yine önemli bir ağız bakımı ürünü olarak bu tip protezlerde mutlaka kullanılmalıdır. Hareketli protez kullanan hastalarımızın protezlerini yatmadan yerinden çıkararak protezi, implant çevresini, implant boşluklarını ve ağız içini temizlemeleri gerekir. Hastalarımızın protezlerini yıkarken kırılmasını engellemek adına, protezlerini havlu ya da su dolu bir kadın içinde temizlemeleri tavsiye edilir.
Günlük fırçalamanın ve temizliğin yanı sıra özel efervesan temizleme tabletleri kullanılarak haftalık protez bakımı yapılmalıdır. Protez bakımında önemli bir nokta ise protezi temizlemek için deterjan, çamaşır suyu vb. temizlik malzemeleri ,sıcak su kullanılmamalıdır. Bu gibi ürünler protezin yapısını bozarak ömrünü kısaltmaktadır.
Kişiler, implant üstü protezlerini yaptırdıktan sonra, sorun yaşasa veya yaşamasa da, yılda bir ya da iki kez diş hekimi kontrollerine gelmelidir. Bu kontrollerde protezini yeterince temizleyip temizleyemediği, diş eti sağlığı incelenir.
Hekim gerekli gördüğünde radyolojik olarak da implantların sağlığını kontrol edebilmektedir. Tüm bu bakıma rağmen uzun zaman zarfında protez içine işleyen lekeler ve birikimler ancak doktora danışılarak ultrasonik temizlik ile yapılabilir. Hekimin gerekli gördüğü bir durumda gecikmeden farkedilip müdahale edilmiş olur.