Çocuklarda Diş Ağrısı ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda diş ağrısı genellikle diş çürüklerinden kaynaklansa da diş eti hastalıkları, diş eti enfeksiyonu, diş apsesi, diş minesinde ortaya çıkan rahatsızlıklar, diş dolgusunda oluşan hasarlar, travmaya bağlı diş çatlağı ya da kırığı ile yeni diş patlaması da diş ağrısı oluşmasına neden olabilir. Çocukların diş ağrısının azaltılması ve konforunun sağlanması için evde bazı uygulamalar yapılması yoluyla ağrının kısa süreli olarak azaltılması mümkündür. Ancak ağrı azaltılsa dahi vakit geçirmeksizin diş hekimine başvurulması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Bu sayede diş hekimi ağrının yerini ve nedenini tespit ederek gerekli tedavi yöntemini belirleyebilecektir. Çocuklarda diş ağrısının nedeni belirlendikten sonra eğer iltihap ve apse gibi bir durum söz konusuysa kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanır. Daha sonra dolgu ya da diş çekimi gerekliliği değerlendirilir.
Çocuklarda Diş Ağrısına Ne Sebep Olur?
Çocuklarda genellikle dentinin ya da pulpanın hasar görmesi ya da açığa çıkması durumunda; sıcak, soğuk, şekerli ve asitli yiyeceklerin pulpadaki sinirleri uyarmasına bağlı olarak diş ağrısı ya da hassasiyeti gelişir. Pulpanın hasarı şiddetli ve kalıcı diş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda oluşan diş ağrılarının türünün ağrıya özel nedene bağlı olduğu söylenebilir. Çocuklarda kalıcı, yoğun diş ağrısı genellikle bakteriyel bir enfeksiyona yanıt olarak dişte irin birikmesi olarak tanımlanabilecek diş apsesinden kaynaklanır. Dişlerdeki derin kaviteler, diş eti hastalığı ya da diş travması apseye neden olabilir. Diş ağrısının hafifletilmesi, enfeksiyonun yayılmasının ve kötüleşmesinin önlenmesi için gecikmeksizin tedaviye başlanmalıdır. Dişlerde ya da çenede hafif sürekli ağrı pulpa enfeksiyonu ya da diş eti hastalığından kaynaklanabilir. Sıcak, soğuk, şekerli ya da asitli yiyecekler tüketildikten sonra oluşan ağrı diş travmasının ya da diş çürüklerinin bir sonucu olabilir. Diş çürükleri ve travmalar mineye zarar vererek dentini açığa çıkarabilir. Açıkta kalan dentinin neden olduğu diş ağrıları genellikle basit bir dolgu ya da kaplama ile tedavi edilebilir. Çiğneme sırasında bıçak gibi keskin ağrı hissedilmesine genellikle kırık dişler neden olur. Dişteki çatlaklar, ısırmanın şiddetiyle açılabilir. Isırma bırakılıp dişe uygulanan baskı ortadan kalkınca çatlak hızla kapanarak keskin bir ağrıya neden olur. Diş ağrısının sebebi her ne olursa olsun mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurulması ihmal edilmemelidir.
Çocuklarda Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı dişler ve çevresindeki diş eti dokuları arasındaki boşluklarda diğer bir deyişle diş eti sınırında oluşan bakterilere yanıt olarak ortaya çıkan bir durumdur. Süt dişleri bulunan çocukların ağızlarındaki plak birikimi yetişkinlere oranla daha az olduğundan diş eti iltihabı oluşması riskinin daha az olduğu bilinmektedir. Riskin yaşla birlikte artması sonucu ergenlik döneminde özellikle hormonal değişikliklerin etkisiyle diş eti iltihabı riski en üst noktaya ulaşır. Çocuklarda diş eti iltihabı genellikle dişlerin doğru ve düzenli bir şekilde fırçalanmamasından kaynaklanır. Yalnızca ağızdan solunum yapılmasından kaynaklanan ağız kuruluğu diş eti iltihabına neden olan faktörlerden biridir. Çürüklere neden olan zararlı bakterileri içeren yapışkan maddelere plak denilir. Uzun süreli plak oluşumu ve ergenlikteki hormonal değişiklikler de diş eti iltihabı oluşmasına neden olabilir. Kötü beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatması durumunda vücudun enfeksiyonlarla savaşması süreci daha zor bir hal alabilir. Yüksek miktarda şekerli yiyecek ve gazlı içecek tüketilmesi diş plağı birikimi riskini artırabilir. Bu nedenle kötü beslenmenin, diş eti iltihabına neden olan etkenler arasında yer aldığı ifade edilebilir. Çocuklarda diş eti iltihabı; diş etlerinde şişme, fırçalama ya da diş ipi kullanma esnasında diş etlerinde kanama, diş etlerinin normalden daha kırmızı bir görünüme sahip olması, diş eti çekilmesi nedeniyle dişlerin normalden daha uzun görünmesi ve ağız kokusu gibi belirtilere neden olur. Dişleri düzenli ve doğru şekilde fırçalamak diş eti iltihabı oluşmasını önlemede ve gidermede önemli bir role sahiptir. Bunun için çocuklara küçük yaşlardan itibaren doğru fırçalama teknikleri ve düzenli ağız bakımının ne kadar önemli olduğu öğretilmelidir. Çocuklar için yaşlarına uygun diş macunu ve diş fırçası tercih edilmelidir. aynı zamanda günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocukların düzenli ve doğru bir ağız bakım rutini oluşturulması zorunlu bir durum olsa da düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen profesyonel temizleme teknikleri sayesinde ulaşılması zor bölgelerdeki plakların giderilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca diş hekimi muayenesi sırasında, herhangi bir sorunun erken tespiti ve tedaviye başlanması imkanı elde edilebilmektedir. Bizi İnstagram'da Takip Edin Çocuklarda Diş Ağrısı Çocuklarda Diş Ağrısı Çocuklarda Diş Ağrısı Çocuklarda Diş Ağrısı