+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Çekilmesi Sonrası İmplant

Yakın zamanda diş çekimi yaptırmak zorunda olan kişilerin önceliği bu diş eksikliğini mümkün olan en kısa sürede gidermektir.

Ağızda eksik bir diş olması yalnızca gülümseme sırasında fark edilir bir boşluk yaratmakla kalmaz. Aynı zamanda çiğneme fonksiyonunda da bozulmalara neden olabilir. Günümüzde hastaların ağızlarındaki diş eksikliklerinin giderilmesi için uygulanabilecek farklı diş hekimliği prosedürleri olmakla birlikte dental implant en doğal sonuçlar alınmasını sağlayan aynı zamanda en uzun ömürlü çözüm olarak kabul edilir. Diş implantı uygulaması doğal diş kaybedilmemiş gibi bir görünüme ve doğal diş hissiyatına ulaşmaya yardımcı olur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken diş çekiminden sonra implant yaptırmak için ne kadar beklenmesi gerektiğidir.

Diş Çekildikten Sonra Ne Olur?

Diş çekildikten sonra bölgede doğal olmayan bir boşluk hissi oluşur. Bunun yanı sıra diş kaybı fark edilmesi zaman alacak birtakım değişikliklere yol açabilir. Dişin çekilmesiyle birlikte diş köklerinden uyarılma olmadığı için alttaki çene kemiğinde bozulma başlar. Çene kemiğinde yaşanan kayıp, bölgedeki diğer dişler için daha az destek oluşturarak zaman içinde bu dişlerin çekilmesi gerekliliğine yol açabilir.

Ayrıca çekilen dişin her iki tarafındaki dişlerde kayma görülür. Bu yalnızca estetik kaygılara neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda düzgün çiğneme yeteneğini bozabilir. Isırmanın ciddi düzeyde yanlış hizalanması sonucu temporomandibular eklem bozukluğu ya da kronik diş gıcırdatma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Diş Çekiminden Sonra Ne Zaman İmplant Yaptırılabilir?

Diş çekiminden sonra implant yapılması için beklenmesi gereken süre; hastanın genel sağlık durumu, çekilen dişin çevresinde enfeksiyon olup olmadığı, çevre doku ve kemiğin sağlığı gibi birkaç faktöre bağlı olarak değişebilir. 

Hastanın sağlıklı diş etleri ve yeterli çene kemiği yoğunluğu varsa diş çekimi prosedürünün hemen ardından implant yerleştirilmesi söz konusu olabilir. Genellikle diş kaybının travmaya ya da yaralanmaya bağlı olduğu durumlarda kemiğe titanyum implant yerleştirilerek 3 ila 6 aylık sürede osseointegrasyon sürecinin tamamlanması beklenir. Bu süre sonunda implant bölgedeki çene kemiğiyle bütünleşince kalıcı kron takılır. Diş çekiminin hemen ardından uygulanan bu yöntem olası kemik kaybını önlemeye yardımcı olma konusunda avantajlıdır.

Erken implant olarak adlandırılan yöntem diş çekiminden 2 ila 3 ay sonra yapılır. Bu gecikme ihtiyacı genellikle hasarlı diş etleri ile destekleyici dokudan ya da implant yerleştirmeden önce iyileşmesi gereken bir enfeksiyondan kaynaklanır. Oral enfeksiyon varsa implant yerleştirilmeden önce bunun temizlenmesi de gerekir. Diş çekiminden sonra çok uzun bir süre beklenmesi gerekmediğinden çoğu zaman çene kemiğinde önemli ölçüde bir bozulma oluşmadan ve kemik grefti gerekli hale gelmeden prosedür tamamlanabilir.

Bir süredir diş çürümesi sorunu bulunan hastalarda diş etlerinin ve dokuların bu durumdan kötü etkilenmesi aynı zamanda kemik kaybı olması mümkündür. Eğer böyle bir problem sonucu diş çekimi yapıldıysa implant için yeterli kemik stabilitesi sağlamak amacıyla kemik grefti prosedürüne ihtiyaç duyulabilir. Bu prosedür diş çekiminin üzerinden 4 ila 6 ay geçtikten sonra uygulanabilir.

Hasta özelinde bekleme süreleri değişebilse de diş implantları pek çok avantaja sahiptir. Bir ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanan diş implantları, doğal diş kökünü taklit ederler. Böylece çene kemiğini uyararak bölgede kemik kaybı oluşması riskini ortadan kaldırır. Estetik açıdan hoş bir gülümseme elde edildiğinden hasta konuşma, gülme ya da fotoğraf çektirme sırasında diş eksikliğinden kaynaklanan sorunlar yaşamaz. Diş implantı yapıldıktan sonra doğal dişlerle aynı hissiyata ve görünüme sahip olarak konforlu bir kullanım imkânı elde edebilir.

Diğer Yazılarımıza da Göz Atabilirsiniz

Bizi İnstagram'da Takip Edin

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?