Bir çok insan ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Diş çürüğü, diş ve diş ...
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır? Gülüş Tasarımı Aşamaları Nelerdir?
Gülüş tasarımı süreci kişiye özgüdür yani her hastanın tedavi aşamaları hastanın yaşı, talepleri, diş sağlığı, cinsiyeti vb. etmenlere göre farklı olabilir. Her halükarda hastadan öncelikle ağız ve diş yapısının ölçüleri alınır.
Yapılan detaylı ölçümler ile hastanın ağız ve diş yapısı modellenir. Modelleme için hastanın diş, diş eti, dudak ve yüzünün fotoğrafları estetik diş hekimlerine özel bilgisayar programları kullanılır. Yapılan modellerde süreç sonunda nasıl bir görüntü oluşacağı hastaya gösterilir ve hastadan onay alınır ise ihtiyaç listesi oluşturularak tedaviye başlanır.
Fotoğraf ve modelleme bilgileri değerlendirilerek hastanın nasıl bir tedavi süreci geçireceğine dair bir program çıkarılır. Bu programda; -hastanın hangi tedavileri göreceği -tedavinin ne kadar süreceği -hangi dişlerin tedaviye dâhil edileceği -cerrahi işlem yapılıp yapılmayacağı gibi bilgiler yer alır.
Hasta dijital gülüş tasarımını onayladıysa tedavi sürecine başlanır. Daha önce de belirttiğimiz gibi gülüş tasarımı kişiye özgü bir süreçtir. Dolayısı ile her hastanın tedavisi farklı olmaktadır. Eğer hastanın çürük, lezyon gibi diş sorunları var ise öncelikle kanal, dolgu, implant vb. işlemler ile hastaya ağız sağlığı kazandırılır. Bu işlemlerden hemen sonra gülüş tasarımı işlemine devam edilmez. Hastanın yaralarının iyileşmesi beklenir.
Gülüş tasarımı konusunda halk arasında en çok bilinen işlemlerden biri de diş beyazlatmadır. Hastanın cerrahi tedavi yaraları iyileştikten sonra eğer hasta talep ederse ve gerek görülürse diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
Ağız ve diş tedaviye hazır olduktan sonra, öncelikle diş eti yapısına bakılır. Hastanın diş eti seviyelerinde bir orantısızlık var ise öncelikle bu durum tedavi edilir. Daha sonra model ve programa uygun olarak; hastanın dişlerindeki şekil ve görüntü bozuklukları düzeltilemeye başlar. Bu düzeltmeler dişlere kompozit, porselen vb. gibi ihtiyaca göre malzemeler ile dolgu yapılması ve dişlerin kesilmesi gibi aşamaları kapsamaktadır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Gülüş tasarımı konusunda en çok merak edilen konulardan biri de gülüş tasarımının kalıcı olup olmadığıdır. Gülüş tasarımının ömrü hem hastaya hem de tedaviyi yapan estetik diş hekimine bağlıdır.
Gülüş tasarımının kullanım ömrünü azaltmak için diş hekimi ilk etapta analizleri ve modellemeyi çok özenli ve detaylı bir şekilde gerçekleştirmelidir. Bu nedenle gülüş tasarımı tedavisi yaptıracakların gerçekten işinin ehli ve profesyonel bir estetik diş hekimine başvurmaları gerekmektedir.
Buna ek olarak hasta tedaviden sonra hem beslenme alışkanlıklarına hem de ağız bakımına çok dikkat etmelidir. Ayrıca her yıl rutin kontrollere gelmeli ve ağız sağlığını takip etmeli, gerekiyor ise tedavilerini yaptırmalıdır. Bu şekilde gülüş tasarımının ömrü uzatılabilir.