+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Estetik Diş Hekimliği

Full Porselen Kronlar

Hem tek başına hem de gülüş estetiği kapsamında uygulanan ek bir tedavi seçeneği olarak ön plana çıkan full porselen kuronlar, dişlerin görünümünü ve fonksiyonlarını iyileştiren, diş minesini taklit eden kristalli yapıları ile ışık geçirgenliği çok yüksek olan ve son dönemde estetik diş hekimliği tedavilerinde ön plana çıkan uygulamalardan biridir. Full Porselen Kronlar

Diş kronları en genel tanımıyla dişlerin normal görünümlerini ve işlevlerini geri kazanmaları için dişlerin üzerine yerleştirilen bir başlık olarak ifade edilebilir. Dişin korunması ya da estetik anlamda iyileştirmesi için dişin üzerine yerleştirilen ve diş şeklinde özel bir başlık olan diş kronları birçok farklı nedenden dolayı uygulanabilir. [1]

Diş kronlarının farklı türleri vardır. Full porselen kronlar, diş kronlarının en çok tercih edilen türlerinden biridir. Full porselen kuronlar, yarı saydam olmaları ve doğal dişler gibi görünmeleri nedeniyle genellikle ön diş restorasyonlarında terci edilirler. [2]

Kron Nedir?

Diş kronu,  diş  hekiminin tüm  dişin  üzerine yerleştirerek dişin orijinal şekline ve boyutuna geri dönmesini sağladığı bir kaplama türüdür. Hareketli protezlerin aksine, bu sabit protezler mevcut dişlere veya diş implantlarına yapıştırılır ve yalnızca diş  hekimi  tarafından çıkarılabilir. Kronlar, dolgular veya diğer prosedürlerle restore edilemeyen diş  yapısını korumak ve güçlendirmek için tasarlanmıştır. [3]

Kron Neden Yapılır?

Diş kronu uygulanmasının temel amacı;  bir dişin gücünü, işlevselliğini, şeklini ve boyutunu geri kazandırmak ve görünümünü iyileştirmektir. Kron uygulamasının gerekli olabileceği durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Zayıflamış (örneğin çürük) ya da çatlamış bir dişi bir arada tutmak ve kırılmasını önleyerek korumak.
  • Eski, kırık ya da başarısız bir diş dolgusunu değiştirmek.
  • Kırılmış bir dişi restore etmek.
  • Aşınmış dişlerin uzunluğunu eski haline getirmek.
  • Büyük bir dolgu ihtiyacı olan ancak fazla doğal diş yapısı kalmamış olan bir dişi kaplayarak desteklemek.
  • Dişler arasında bulunan boşlukları kapatmak ya da dişleri yeniden şekillendirmek için kozmetik değişiklikler yapmak.
  • Diş köprülerini yerinde tutmak.
  • Diş implantlarını kaplamak.
  • Kanal tedavisi görmüş herhangi bir dişe gücünü geri kazandırmak.

Kron, yalnızca dişin görünümünü iyileştirmekle kalmaz. Aynı zamanda daha fazla aşınmadan ve bozulmadan da korunmasını sağlar. Eksik diş durumlarında, ağızda kalan boşluklar çevredeki dişlerin boş alanlara kaymasına ve beslenmeyi olumsuz şekilde etkileyebilecek maloklüzyona neden olur. Bu nedenle dişlerde boşluk bırakmak yerine kron ve implant gibi alternatifler değerlendirilmelidir. [4]

Kron Hangi Materyallerden Yapılır?

Kronlar; metal, metal destekli porselen, reçine, zirkonyum ve full porselen malzemeler kullanılarak yapılabilirler. Kronun hangi materyallerden yapılacağı diş hekimi tarafından belirli faktörler değerlendirildikten sonra kararlaştırılır.

Bu faktörler arasında; diş etinin pozisyonu, dişin konumu ve fonksiyonu, gülüş sırasında diş dokusunun ne kadar göründüğü, diş renginin tonu ve hastanın tercihi gibi değişkenler yer alır.

Metal Kronlar

Diş kronları olarak kullanılan metaller, altın, platin, krom, nikel veya paladyum alaşımlarıdır. Tüm diş kaplama malzemeleri arasında metal kuronlar en güçlü ve ufalanmaya, kırılmaya ve aşınmaya karşı en dirençli olanıdır. Kolayca çıkarılırlar, ısırma ve çiğneme kuvvetlerine en toleranslı olanlardır.

Bununla birlikte, dişler üzerinde neden oldukları görünür metalik renk ve kaliteli alaşımların yüksek maliyeti, metal kronların ana dezavantajlarıdır. Genellikle, ağzın görünmeyen kısmında yer alan dişler için kullanılırlar. Günümüzde metal kuronların yerini daha estetik ve dayanıklı malzemelerden üretilenler almıştır.

Metal Destekli Porselen Kronlar

Metal destekli porselen kuronlarda metal bir alt yapı bulunur. Bu alt yapının üzerinde ise porselen vardır. Metal destekli porselen kronlar arka dişler ve uzun köprüler için daha doğru bir tercih olarak kabul edilir. [5]

All-Resin Kronlar

Kompozit reçine diş kronları, tüm kuronlar içerisinde en az maliyetli olanlardır. Ancak aynı zamanda aşınmaya karşı en az dirençli olanlardır. Metal destekli porselen kronlardan daha kolay kırılırlar. Çünkü zaman içinde yıpranırlar ve kırılmaya karşı savunmasızdırlar. All-resin kronlar normal renkli dolgular için kullanılana benzer kompozit malzemeden üretilirler.

Full Porselen Kronlar

Full porselen diş kronları, tüm diş kronları arasında en iyi doğal diş rengini sunan çeşittir. Full porselen kuronlar, diş yapısının büyük bir kısmı kaybedildiğinde kullanılır. Diş kaybı, kırılma, diş çürümesi, kök kanalı veya büyük bir dolgunun başarısız olması nedeniyle de tercih edilebilir. [6]

Full Porselen Kron Nedir?

Kuron, görünümü ve işlevi eski haline getirmek istenen dişe yerleştirilen tam kapsamlı bir restorasyondur. Dişin üçte ikisinden fazlasında kırık veya çürüme nedeniyle ciddi bozulma olduğunda gereklidir. Kronlar ayrıca daha önce kanal tedavisi veya endodontik tedavi görmüş dişleri restore etmek için kullanılır. [7]

Çürümüş, kırılmış veya çatlamış dişler bir gülümsemeyi tehlikeye attığında, sonuçta yalnızca diş sağlığı bozulmakla kalmaz, hastanın öz güveni de zedelenebilir. Seramik kron olarak da bilinen all-porselen kronlarla gülüşünüzü doğal olarak geri kazanabilirsiniz. Bu metal içermeyen kuronlar diş renginize uygundur ve gülümsemenizin görünümünü büyük ölçüde iyileştirebilir.

Özellikle ön veya daha fazla görünen dişlerinizde hasar veya renklenme varsa full porselen kronlar dişlerinizin daha iyi bir görünüme kavuşması için kullanılabilir. Kaplamalar genellikle süper ince porselenden yapıldıkları ve sadece dişin ön tarafına yapıştırıldıkları için daha estetik iyileştirme için kullanılırlar ve mutlaka dişin güçlendirilmesini gerektirmezler.

Full porselen kuronlar ise tüm dişi kaplar ve gülümsemeniz için daha iyi bir estetik yaratmaya yardımcı olmanın yanı sıra hasarlı dişlerin korunmasında da önemli bir rol üstlenir. [8]

Full Porselen Kron Hangi Dişlere Yapılır?

Işığı geçirme özelliğine sahip olan full porselen kronlar hastanın doğal diş yapısına çok benzer bir görünüm elde edilmesini sağlar. Bu özellik nedeniyle full porselen kronların genellikle ön dişlerde kullanılması tercih edilir.

Full Porselen Kronlar Nasıl Yapılır?

Full porselen kronların uygulanması için ilk olarak diş hazırlanır. Eğer dişte çok fazla yayılmış bir çürük varsa öncelikle hasta özelinde belirlenen tedavi prosedürü uygulanır. Bununla birlikte çürük ya da dişteki hasar çok ileri seviyede değilse, diş yüzeyi uygun bir miktarda küçültüldükten sonra full porselen kron yerleştirilebilir.

Kullanılan gelişmiş CAD/CAM teknolojisi sayesinde restorasyon yapılacak dişin ya da dişlerin ölçüsü dijital tarayıcılar kullanılarak olarak ve bilgisayar ortamına aktarılır. Hassasiyetin çok yüksek olduğu bu yöntemin ardından hastanın dişlerinden alınan ölçüler bilgisayar tarafından birleştirilerek alt ve üst çenenin 3 boyutlu görüntüsüne ulaşılır. Söz konusu görüntü üzerinden dijital iş akışları izlenerek full porselen kronların üretimi gerçekleştirilir.

Diş eksikliği ya da dişteki hasarın çok büyük olduğu durumlarda diş kronunun diş implantıyla desteklenmesi gerekebilir.

Hastadan alınan dijital tarayıcılarla alınan ölçüler doğrultusunda oluşturulan kron, doğal diş ile çok benzer bir şekle sahiptir. Çevresindeki dişlere uyması için parlatılabilir. Hazırlanan dişin üzerine güçlü bir diş fiksatifi ile yapıştırılmadan önce oturtulur.

Bu adım sırasında mümkün olan en iyi uyumun elde edilmesi için kronun cilalanması ve hafifçe yeniden şekillendirilmesi gerekebilir. Kron yalnızca her iki taraftaki dişlerin arasına oturmamalı aynı zamanda çiğneme ve konuşma için yanlarındaki dişlere ya da karşı çenedeki dişlere doğru bir şekilde temas etmelidir.

Full porselen kuron dişe doğru bir şekilde yerleştirildikten sonra, önceden hazırlanmış olan dişe yapıştırılır ve fiksatif kürlenir.

Full Porselen Kronların Avantajları Nelerdir?

Tam porselen kronların en büyük avantajları dayanıklılıkları, üstün kaliteleri ve doğal görünümleridir.  Estetik amaçlı kanal tedavilerinden sonra kullanılabildikleri gibi, eksik dişlerin yerine implantların üzerine de yerleştirilebilirler.

  • Güçlü oldukları için hem kesici dişler hem azı dişleri için ideal seçimdirler.
  • Isı geçirgenlikleri yoktur, dolayısıyla sıcak veya soğuk hassasiyetine neden olmazlar.
  • Hem mekanik hem de kimyasal olarak dişe tutunmaları nedeniyle diş ile bütünleşirler.
  • Dayanıklılıkları sayesinde uzun ömürlü ve güvenilir restorasyonlardır.
  • Yüzeylerinin hastanın doğal dişleriyle eşleşmesini sağlayan doğal bir görünümleri vardır.
  • Full porselen güçlendirilmiş bir malzemedir ve yapı gereği oldukça incedir. Bu nedenle dişlerin minimal ölçüde küçültülmesini mümkün kılarlar.
  • Full porselen kuronlarda herhangi bir metal alt yapı bulunmaz. Metal destekli porselen kuronların diş etinde yol açtığı siyahlaşmaya neden olmazlar.
  • Bilgisayarlı CAD-CAM teknolojisi, mükemmel estetik sonucu ve uyumu garantiler.

Full Porselen Kronların Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyum alaşımlı full porselen kuronlar, kuvvetli çiğneme durumunda kırılgan bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle çatlayabilir ya da parçalanabilir. Ancak doğru bir planlama ile bu risk minimize edilebilir. Full porselen kuronların dezavantajı olarak nitelendirilebilecek olan durum yüksek maliyettir.

Full Porselen Kron Taktıranların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Gülümsemenizi iyileştirmek söz konusu olduğunda, kronlar son derece çok yönlüdür. Bir dizi kozmetik kusuru düzeltmeye yardımcı olmanın yanı sıra çürüme veya travma nedeniyle hasar görmüş dişlere güç katarlar.

Kronların en büyük faydalarından biri dayanıklılıklarıdır. Uygun bakım ile yeni kronlarınız uzun yıllar dayanabilir. Buradaki önemli nokta, full porselen kronlarda oluşabilecek bir hasarı önlemek için hangi adımların atılacağını bilmektir.

Kronlar dayanıklı ve güçlü olmalarına karşın doğal dişler gibi zarar görme riskleri vardır. Buzun ya da sert besinlerin çiğnenmesi kronların parçalanmasına, çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir.

Bu durumda kronların normale göre daha erken bir zamanda değiştirilmesi gerekliliği oluşabilir. Yapışkan ya da zor çiğnenen besinler, kronları zayıflatabilir ya da gevşetebilir veya kron ile diş eti arasında yapışkan parçaların sıkışmasına bağlı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle  bu yiyeceklerin tüketilmemesi önerilir.

Kronlar her ne kadar yapay olsa da rutin ağız bakımının yapılması altlarındaki destekleyici dişin sağlıklı kalması noktasında çok önemlidir. Bu nedenle dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişte hassasiyet olması halinde, hassas dişlere yönelik diş macunlarının kullanılması tercih edilmelidir.

Tırnak yeme, kalem kemirme, buz ya da diğer sert nesneleri çiğneme gibi alışkanlıklar kronların da doğal dişlerin de kırılmasına ya da parçalanmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tür alışkanlıklar bırakılmalıdır.

Aynı şekilde diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının da kronlara zarar verebileceği unutulmamalıdır. Full porselen kronlar takıldıktan sonra da altı ayda bir rutin olarak kontrol ve temizlik yaptırılmalıdır. Düzenli diş hekimi ziyaretleri destek dişin de diş etlerinin de sağlıklı kalması için çok önemlidir.

Tedavi Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Full porselen kron tedavisinden sonra ağız ve diş sağlığına gereken özen gösterilmelidir. Dişler uygun özellikte diş macunları ve fırçalar kullanılarak düzenli bir şekilde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca rutin diş hekimi muayenesi ihmal edilmemelidir.

Günlük bakım sürecine kuronların daha efektif temizlenmesini sağlayan özel diş fırçalarının ve diş iplerinin kullanımı da eklenmelidir. Böylece diş ve diş eti arasında kalan bölgenin tam temizliği sağlanabilir.

Full Porselen Kronlar Diş Taşı Temizliği Sırasında Zarar Görür mü?

Diş taşı temizliği sırasında kullanılan cihazlar özel tasarımları gereği doğal dişlere de full porselen kronlara da herhangi bir şekilde zarar vermezler. Bu nedenle full porselen kron tedavisinden sonra diş taşı temizliği düzenli olarak yapılabilir.

Full Seramik Kuronlar Düşer mi?

Doğal diş ile full seramik kron arasındaki kimyasal bağlantı, doğru uygulama yapılması durumunda zarar görmez ve full seramik kuronlar normal şartlar altında düşmez.

Full Seramik Kronlar Çatlar mı Kırılır mı?

Full seramik kuronlarda çatlama ve kırılma riski bulunmakla birlikte doğru bir tedavi öncesi planlama ile bu risk minimize edilebilir. Tedavi sonrası hastaların dikkat edilmesi gerekenlere uyum sağlaması tedavi kalıcılığının artırılması adına önemlidir.

Full Porselen Kronlarda Renk Değişimi Olur mu?

Full porselen kronlarda kullanıma bağlı olarak bir renk değişimi oluşması söz konusu değildir. Fakat restorasyonun altında bulunan doğal dişler, tedaviden sonra cansızlaşırsa full porselen kronlarda renk değişimi oluşması riski vardır.

Full Porselen Kronlar Herkese Uygulanabilir mi?

Full porselen kuronlar;

  • Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan,
  • Çene yapısı uygun olmayan,
  • Diş kesiminden sonra kapanış mesafesi 1 mm’den az olan,
  • Çene kası normalden daha kuvvetli olan kişilere uygulanamaz.

Porselen Dişlerin Ömrü Ne Kadar?

Porselen dişlerin ömrü ortalama 10 yıl olarak bilinse de bu süre hastanın ağız ve diş sağlığını gösterdiği özene göre değişebilmektedir.

Porselen Diş mi Yoksa Zirkonyum mu?

Zirkonyum çok daha sağlam ve dayanıklı bir materyal olma özelliğine sahiptir. Doğal dişlerde bulunan yüzeyler zirkonyum ile çok daha kolay bir şekilde oluşturulabilir. Porselen, camsı buna bağlı olarak da daha kırılgan bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte hangi uygulamanın yapılacağı kişi özelinde belirlenmelidir.

Kuronlar için hangi malzemenin tercih edileceği hastanın ihtiyaçları doğrultusunda seçilebilir. Zirkonyum alaşımlı tam porselen kuronlar ön dişlerde en doğal ve estetik görünümü sunarlar. Zirkonyum dişler ise yüksek mukavemetleri sayesinde çiğneme kuvvetinin yoğun olduğu ağız kısımlarında mükemmel sonuç verirler.

Kaynaklar

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?

Dt. Deniz İnce

Diş Hekimi
Detaylı Bilgi