+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Kırık Dişlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş minesi oldukça kuvvetli ve dayanıklı bir yapıya sahip olsa da dişin en üst katmanının belirli sınırları olduğunu reddetmek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür. Günümüzde kırık dişlerin tedavisi kapsamında çeşitli tedavi yöntemleri bulunmakta ve tedavi yöntemleri arasından seçim yapılırken hem hastanın ihtiyaçları hem de beklentileri dikkate alınabilmektedir. Bu yazımızda kırık dişlerin tedavisi hakkında en çok merak edilen konulara değinerek çeşitli soru işaretlerine yanıt vereceğiz. Ancak öncesinde “dişler neden kırılır?” konusuna açıklık getirmek istiyoruz.

Dişler Neden Kırılır?

Dişler Neden Kırılır?

Dişlerde kırılma nedenleri oldukça çeşitlidir. Üstelik diş kırılması riskini artıran farklı durumların olduğu da bilinmektedir. “Dişler neden kırılır?” sorusuna en yaygın verilen yanıt dişlerin darbeye maruz kalmasıdır. Çok sert bir cismi ısırmak, kaza geçirmek veya düşmek, ağız bölgesini korumadan yakın temas gerektiren sert sporlar yapmak ve geceleri farkında olmadan diş gıcırdatmak dişlerin kırılmasına en çok yol açan nedenler arasında yer alır. Az önce de belirtildiği gibi dişlerin kırılma riskini artıran çeşitli durumların olduğu da bilinmektedir. Dişlerin zayıflamasına neden olan bu durumlar dişlerin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Dişlerde çürük olması sonucu diş minesinin zayıflaması, dişlerin gücünü azaltan büyük ve geniş dolgular, yüksek asitli yiyecek ve içeceklerin düzenli olarak tüketilmesi, mide asidinin ağza ulaşmasına neden olan reflü ve mide yangısı gibi sindirim sistemi sorunları, yeme bozuklukları, aşırı alkol tüketimi, aşırı şeker üretimi ve yaşa bağlı olarak diş minesinde meydana gelen aşınmalar diş kırılması risk faktörlerine örnek olarak gösterilebilir.

Diş Kırılması Çeşitleri

Dişler farklı şekillerde kırılabilir.

  • Bazı durumlarda dişin ısırma yüzeyinden diş eti hattına kadar dikey bir çatlak oluşumu şeklinde diş kırılması ile karşılaşılabilir. Çatlakların diş eti çizgisine ve diş köküne uzanması mümkündür.
  • Saç çizgisi kırıkları olarak da adlandırılabilen kırıklarda diş minesinde küçük, ince çatlaklar oluşur. Herhangi bir acıya ya da ağrıya neden olmasalar da dişin zayıflamasına yol açarlar.
  • Diş kırılmaları bazı hastalarda önceden var olan dolgu çevresinde çatlak oluşumu ile sınırlı olabilir. Acı ya da ağrıya neden olmayabilen bu kırılma çeşidi genellikle dille hissedilir ve konfor azaltır.
  • Diş yüzeyinden diş eti çizgisine dek uzanan bir çatlakla karakterize kırıklar dişin iki parçaya ayrılmasına neden olabilir.
  • Diş kırıkları kimi zaman diş eti çizgisinin altından başlayarak dişin ısırma yüzeyine doğru ilerlemesini sürdürür. Dikey kök kırıkları enfeksiyon ile sonuçlanmadığı takdirde genellikle rahatsız edici semptomlara neden olmaz.

Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırılması tedavisi planlanırken hasta özelinde bir yol izlenmelidir. Kırık oluşumunun boyutu doğrultusunda farklı tedavi yöntemlerine başvurulması gereklilik haline gelebilir. Diş kırılması yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden diş hekimlerine muayene olması esastır. Ancak henüz muayene olunmadan önceki süreçte çeşitli tedbirlerin alınması da mümkündür.

Diş kırılması ile karşılaştığında olası şişmelerin önlenmesi adına soğuk kompres uygulanmalı, ağız tuzlu su ile yıkanmalı ve dişler temizlenmeli, ağrıyı azaltmak ve şişmeyi engellemek için nonsteroid anti inflamatuar ilaçlar kullanılmalıdır. Daha sonra diş hekimi muayenesi sırasında dişin ne kadar zarar gördüğü doğrultusunda çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulması mümkün olabilir.

Tedavide Hangi Yöntemler Kullanılır?

Diş kırılması tedavisi kapsamında yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Kuron Tedavisi: Dişin etkilenen kısımlarının tamamen kapanmasına dayanan kuron tedavisi kırık dişler için sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişin şeklini ve görünümünü geri kazandırırlar. Porselen ve seramik gibi farklı materyallerden üretilen kuron kaplamalar kırılmış ve çürümüş dişlerin düzeltilip eski haline getirilmesi adına güvenli çözümlerdir.

Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Yaprak Porselen Tedavisi: Gülüş estetiği kapsamında da en popüler estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer alan yaprak porselen tedavisi ön dişlerde oluşan çatlak ve kırıklar için oldukça etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Doğal dişlerin görünümünün yakalanmasını sağlayan yaprak porselenler kırık dişin doğal ve güzel bir görünümle onarılmasını sağlar. Bonding: Dişlere özel kompozit malzemelerle ek yapılması olarak tanımlanabilen bonding tedavisi, kırık diş tedavisi kapsamında tercih edilir. İşlemin uygulanıp uygulanmayacağı kararı hastanın ihtiyaçlarını değerlendiren diş hekimince verilecektir. Dolgu: Kırık dişlerin onarılması için en güvenli yöntemlerden biri de dolgu uygulamasıdır. Genellikle dişlerin küçük bir kısmında meydana gelen kırıkların restore edilmesi için dolgu uygulaması yapılır. Kanal Tedavisi: Diş kırığı tedavisi kapsamında kanal tedavisine de başvurulması mümkündür. Özellikle çürüdüğü için kırılan dişler enfeksiyona yatkın olurlar. Bu durumda kanal tedavisi ile doğal diş korunabilir ve enfeksiyon oluşumu engellenebilir. İmplant Tedavisi: Bazı durumlarda diş farklı teknik ve tedavilerle kurtarılamayacak ölçüde kayba uğrayabilir. Diş etine kadar ulaşan kırıklarda diş çekilmesi gerekebilir. Bu durumda hem doğal dişin işlevini sağlayan hem de gülüş estetiği beklentilerini karşılayan implant tedavisine başvurulabilir.

Kırık Diş Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kırık dişe dolgu yapılabilir mi?

Kırık diş tedavisi kapsamında tercih edilebilen tedavi yöntemlerinden biri de dolgudur. Kırık dişler dolgu ile tedavi edilebilir ve diş sağlamlaştırılabilir. Özellikle küçük kırık oluşumlarında dolgu ve estetik dolgu uygulamaları ekonomik ve etkili çözümler olarak tercih edilmektedir.

Yerinden oynayan dişler tedavi edilebilir mi?

Yerinden oynayan dişlerin tedavi edilmesi mümkün olabilir. Bu kapsamda öncelikle dişi yerinden oynatan temel unsur bulunmalıdır. Kırılmayan ancak darbe ile yerinden oynayan dişler söz konusu olduğunda dokuların sağlamlığına bakılır. Dokular zarar görmemişse diş kurtarılabilir. Dokularda zarar oluşumu sonucu yerinden oynayan dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Kırık diş ağrısına ne iyi gelir?

Dişte oluşan kırığın boyutu ve nedeni doğrultusunda şiddetli ağrı yaşanabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden diş hekimlerine muayene olunması önemlidir. Uygulanacak tedavilerle hem ağrı hem de ağız kokusuna neden olabilen bu durum giderilebilir. Ek olarak tuzlu su ile ağız çalkalamak, ağız ve diş bakımına özen göstermek ve reçete edilen ağrı kesicileri kullanmak da kırık diş ağrısının kontrol edilebilmesine yardımcı olur.

Kırık diş ve kök diş çekimi zor mu?

Diş muayenesi yapıldığında, panoramik röntgen incelendiğinde kırık diş ve kök diş çekimi güvenli prosedürler olarak kabul edilir. Diş çekimi öncesinde hastanın acı ya da ağrı hissetmesini engelleyecek anestezikler verilir. Daha sonra diş çekilir. Diş çekimi sonrası kanama oluşumu normal olmakla birlikte çekimden kısa bir süre sonra kanama duracaktır. Tam iyileşme gerçekleşmeden yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyecek sigara ve alkol kullanımı yapılmamalıdır.

Kırılan parça protez yapıştırıcı ile yapıştırılabilir mi?

Kırılan dişin kırık parçası canlılığını koruyacak şekilde muhafaza edilebildiği ve yarım saat gibi kısa bir sürede diş hekimlerine başvurulabildiği takdirde yapıştırılabilir. Bu konuda garanti verilemese de kırılan dişi dil altında ya da yanak bölgesinde saklayarak diş hekimine başvurulduğunda kırık dişin yapıştırılmasının mümkün olduğu biliniyor. Uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren bu işlem sonrası yapıştırılan diş normal diş gibi fonksiyonlarını sürdürebiliyor. Bizi İnstagram'da Takip Edin!

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?