+902163452183

Eğitim Mahallesi Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No:107-109A Ziverbey, Kadıköy / İstanbul ( Müjdat Gezen Sanat Merkezinin Karşı Çaprazı )

info@dentince.com

Diş Protezi (Takma Diş) Kullananlara Tavsiyeler

Diş protezi herhangi bir neden sonucunda ağızdaki dişlerin kaybedilmesi durumunda kullanılmaya başlanır. Görünümdeki estetik kaygıların giderilmesinin yanı sıra ısırma ve çiğneme gibi fonksiyonların da sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Diş protezleri diğer bir deyişle takma dişler her ne kadar kusursuz bir şekilde tasarlanmaya özen gösterilse de kendi içinde bazı sınırlamaları olup gerçek dişlerin yerini almaları pek mümkün değildir. Bu nedenle takma diş kullanan kişilerin belirli noktalara dikkat etmesi çok önemlidir. Ancak bu sayede sağlıklı ve konforlu bir kullanım süreci yaşanması mümkün olabilir.

  • Diş protezlerinin uzun ömürlü olmalarını sağlamanın ve diş hastalıklarına karşı korunmanın ilk adımı takma dişlerin bakımının yapılmasından ve temizliğinin sağlanmasından geçer. Bu nedenle sabit protez kullananlar günde en az 2 kez dişlerini fırçalamalıdır. Diş ipi ve arayüz fırçasının kullanılması daha etkili bir bakım yapılmasını sağlar. Aksi takdirde diş eti sorunları ve ağız kokusu oluşumu gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir.
  • Hareketli protezler her yemekten sonra ağızdan çıkarılıp bol suyla temizlenmelidir.
  • Protezler her gün çıkarılıp ayrıca fırçalanmalıdır. Üzerlerinde besin artıklarının ve plakların temizlenmesi çok önemlidir.
  • Diş protezleri fırçalanırken özel tasarlanmış yumuşak kıl yapısına sahip protez fırçaları tercih edilmelidir.
  • Protezlerin cilasını bozacak ya da aşınmasına neden olacak maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Diş protezleri haftada en az 2 gece protez temizleme tabletleriyle bekletilmelidir. Bu mekanik temizliğin yanında kimyasal temizlik de yapma imkânı verir.
  • Protezler fırçalanırken herhangi bir düşük kırılma gibi durumlar olmaması için fırçalamanın yumuşak bir havlu üzerinde yapılması önerilir.
  • Takma diş kullanan kişiler herhangi bir şikayetleri olmadığı durumlarda dahi 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmelidirler.

Diş Protezi Nasıl Saklanır?

Diş Protezi Nasıl Saklanır?

Diş protezlerinin bakımı kadar önemli olan diğer bir konu saklanmasıdır. Saklama esnasında diş protezlerinin nemli tutulması çok önemlidir. Çünkü bu sayede şekillerini kaybetmeleri riski ortadan kaldırılır. Protez diş saklama kutusu içine protez ıslatma solüsyonu eklenip geceleri protezler muhafaza edilebilir. Eğer gece uyurken protezler çıkarılmazsa ağızda tahriş oluşabilir. Gece çıkarılıp kendi saklama kutularında tutulmaları sterilizasyonun sağlanması ve enfeksiyon sorunlarının ortadan kaldırılması açısından çok önemlidir.

Sizi Arayalım

Diş probleminiz hakkında konuşmak ister misiniz?